[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
其實snowline既台 都有好幾個款
平平地400幾$左右都落到樓 不過400幾個款好似好搶手
Decathlon啲野其實唔差
但真係比較大件同重 搞到好哂位
如果budget許可 準備買啲細L數既氣墊同睡袋
反而其他買次少少都OK
追左post 見到NH好似性價比幾高,但係味taobao先有,見d野輕過decathlon
NH性價比係幾高 都幾㩒用
旺角有行山用品舖有賣佢哋啲嘢
但最好唔好淘寶同支持返香港牌子啦
但NH依兩年個價錢都升好多咁 唔急用嘅話可以慢慢搵 有其他選擇嘅
有咩香港牌子價位同decathlon差唔多
reehco都有d貴
reehco就無得講啦 一分錢一分貨
營同天幕高價少少都可以搵LUXE
營既話我一開始就用蜥蝪仔 但好快比我放棄左
終極目標係買north face既營 但真係好貴
枱櫈新經緯都有類似snowline同helinox
仲有上海街都有平野執 eg:pole 餐具
有youtuber介紹過 可以上網搵下
頭燈吹氣枕頭依啲decathlon就得 唔洗買sea to summit依啲
睡袋decathlon $99都幾舒服 但大件 想細啲又唔係太凍既話可以試台灣牌子wintex
其實迪卡儂有啲嘢都好抵買,例如頭燈,不過成撚日冇貨

同埋唔好上網買,睇吓實物收納後個size先決定買唔買,新手就係懶理冇睇喺迪卡儂網店鳩買咗個睡袋,點知到貨睇實物先知大到差唔多成個水機嘅水桶咁,搞到最後都係要出去買
迪記$99枕頭長期冇貨
thanks巴打 遲下去新經緯同decathlon睇睇先
氣墊又有冇推介,decathlon有隻2.3 kg 399 好似幾好
直上Klymit Static V2 500以內就得 V既話43X都見過
thanks 巴打 99蚊個睡袋夠晒香港用? 定要加個內膽
真係要夠哂4季用就唔得啦
$99個隻我試過市區20度左右個陣上大帽山用都OK
但我有用厚身地墊加氣墊隔住地下
真係怕凍咪帶張毛氈 帶多件外套訓個陣著住保險啲
會長玩同覺得唔夠暖既話 再買個靚睡袋都未遲
了解了解,不過香港都凍唔起啦依家,平平地玩住先,遲下再upgrade
旺角嗰間藍店嚟??
前幾日仲去咗幫襯
嗰間自稱 NH 香港代理嘅聽講係藍店
有間叫做wargame 既行山用品店,藍既
有人話鋪頭執左,轉左做網店繼續經營

就算唔睇政治,以前佢試過同客人有糾紛,就擺左單野上FB公審,仲要開晒名咁樣,你可以考慮下幫唔幫襯
FB D 露營group直頭有人作左句口號:
若要生活好
勿去野戰鋪
有冇話佢點藍法,想知

我唔CAP 埋打呢段野個名
係FB 露營相關群組會見到
至於公審單野,你去TG 果度問一問,應該有人果陣做左圖夫,有留低D CAP 圖
有無人知粉嶺個營地個廁所開返未?
之前好似話整廁所
你係話學藪定流水響??
學藪未整好 流水響廁所封左
前者呀聽講廁所整緊
有啲想去依個 好方便
大時大節必定好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞