[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
依家係唔係旺季?
邊啲營地會少人啲
只係學生唔洗返學,有啲就WFH。所以先多人

冷門既肯定少人
其實交通方便果啲就係熱門
冷門係田夫仔,煎魚灣果啲。
不過閒日去返啲熱門地都Ok,會少啲人
gsi 大size cookset我都係買咗600幾
細size 好似都係400-500左右 唔太記得
煎炸燴蒸焗都試過 同屋企啲煲無分別
建議一次過就上最好 無謂浪費冤枉錢
利申 過來人
cloudup見到唔少新手用 我估還好掛
highpeak聽營友評價都幾好
不過我個人極撚憎nh
先撇除佢係大陸牌子呢樣嘢
淨係將唔同大牌子既戶外用品左抄右抄就夠on9
就好似cloudup既白紅色款就係抄msr elixir3
nh當然就無msr 咁高質
呢個budget 我會推薦luxe
香港牌子+十分耐用
只不過luxe係香港都係得啲玩開露營既識 外國反而仲多人認識
如果你嫌luxe 款老土
日本dod 金仔營都唔錯

btw 越係ultralight 既營就越貴 用料問題
1000蚊到既3-4人營其實大部分都係呢個重量
有冇雙人充氣厚身地墊可以推薦下 (大約10cm上下厚)
筆直4-500
例如呢款咁
覆置这行话¢vZYT1ThSnTI¢转移至👉淘宀┡ē👈【NH挪客加厚双人充气垫露营帐篷防潮垫便携午休午睡垫户外充气床垫】;或https://m.tb.cn/h.VVWSsMY?sm=fc1a85 点几鏈→接,再选择瀏覽●噐○咑ぺkai
金仔營除左Dod 仲有無好介紹? budget $2500 左右。用緊3F 4年coating 開始痴立立想換款
呢個價錢有啲尷尬
dod 同luxe 既one pole tent 都係一千蚊鬆啲
dod 就曾經入手過 的確幾好
不過我更加鍾意隧道營就放咗
luxe 既無用過 不過見普遍評價幾好

budget 可以再高啲就locus gear
around 6000到 不過靚嘢嚟
投資一次基本上唔洗再換

我淨係識呢個三個牌子既金仔咋
有錢有得揀
Hyperlite Mountain Gear,
Six Moon Designs,
Tarptent,
Mountain Laurel Designs,
有無人入到上面巴打講嗰個露營TG
頂係依家開一個新嘅
GSI cook set邊到買平
想揀黃店/外國勢力
呢度有冇巴打玩吊床一排冇露 而家想玩hammock camping
有入
keep住仲好熱鬧
tarptent 我既comment 一般
以前用過佢既非金仔營
設計上OK,但衰係D 細位度
例如佢有個織帶圈仔,岩岩夠你穿條繩仔既尺寸
但佢唔會跟繩/橡筋俾你,要整既話閣下自理

加左cross pole 又落唔到釘etc
tarptent見人係台灣用,
上山用真係輕
見佢起營都有尐煩,
要起得靚要慢慢調教
有無人用過三峰太行?google都無乜review
反而差唔多款nh opalus就有好多
有冇人去過河背營地?
假期多人到嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞