[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
但你要留意返條繩夠唔夠長 唔係既話要買延伸帶
Btw 有無pole 推介
我改左個account個名 不過唔重要
pole既話 要睇返物料 粗幼 高度 睇你張天幕有幾多
鋁pole最常見 強度比碳纖高啲 但重量又相對高啲
我就用最簡單既鋁pole 2米高 $180 1對 ~600g左右 無牌子
套pole可以考慮 LUXE 伸縮就snowline 依2隻最常見同大路
去新經緯同英昌走轉應該大把選擇
snowline 好幼 Antcaus 又貴
陣間野豬衝入黎好有陰影
買鋁pole算啦 平靚正
反正去到營地set完唔會再郁 只要唔係太重我都覺得OK DOD個啲成1kg真心不了
Antcaus貴好多Mont bell有啲好靚又平 不過香港無得買
係,有次隻野豬牛咁大隻
Dod d 色係好正,又有d 民族風, 不過勁重
DOD全黑都好正 不過衰係重量到
香港唔似得日本台灣自駕 有啲可惜
係呀, 我全程都行的
只要有愛,重量唔係問題
試過係長咀坐nemo 搖椅
有空一起去長咀
一個人拎兩個人野咁濟呀
想買個二人營
budget 3000樓下
有無好介紹? 想要特別少少
睇過BA
佢新出個隻 copper spur ul2 幾得意,係差隻色唔夠吸引
如果唔怕重可以考慮Snow peak Amenity Dome
加多個天幕玩獨角仙
但最主要睇你想要邊類型同重量
大金 隧道 freestanding定non freestanding
但BA依隻做緊特價 1.4kg左右都幾好
二級山藝係有教露營
我覺得二級山藝主要都係俾D未接觸過露營既體驗下揹住個大背包咁去露營既感覺

2個2日1夜既camp ,要教晒營藝、爐具炊具
仲要玩埋繩結,其實都有D 密集

如果有D人由0開始(自己未露過營果D)連續上晒1,2,3級+助教既話,都唔知佢真係吸收到幾多,或者到底有幾多野可以同學員分享到
另一個admin 話可以放人入谷果陣我就會add 晒留左名既入去架LA
不過好多人(新/舊都係)都係入完黎唔出聲
我有時見到都覺得悶
我自己偏好用D 攀山袋
1.多數35-50L,容量我夠晒用
2.叫做有D背負,舒服D
3.負重好D,有D UL袋個comfort loading 可能得10KG,但你gear +2,3日糧水加埋晒其實都差不多到頂

好多人都會反駁UL weight 唔計糧水、可消耗既重量,咁我又會問:你係咪唔會帶住佢行?係咪唔係由個袋去裝住?

利申:唔係講緊帶500ML水,由車路SP 行30分鐘就營地紮營打水果D
講緊真係行果D
以前用過tarptent moment DW
叫做唔錯,快起快收,又夠涼爽
加cross pole就可以freestand
不過packing size 有D 長,頭尾短POLE 岩岩好同我個40L 袋高度一樣
買單層諗清楚香港用有咩後果

實踐出真知
唔試過又點知有咩好同唔好呢
我有cuben 做既營
有時有D 受力位,D針眼眼好易拉到大,諗清楚自己接唔接受到先
同埋大風會唔夠膽用
evernew, snowpeak, epi
香港市面上多數都係呢D 日本牌子

有D 話自己加左層coating, 可以令鈦煲傳熱均勻,唔痴底
如果真係咁神,有好大分別既話,咁就一街都係coated 既鈦煲la
山藝都係叫入門新手有個指標咁,
睇邊間教,再睇個人修行
新手去到二級多數都已經學唔切,
唔多人連續上到助教吧
郊遊公園綁樹,漁護署有權周你
非指定地點露營(法例上好似係寫搭建遮蔽物)就要上庭

同埋就算偷雞玩,或者私人場綁樹既話
記得搵D野包住棵樹先,唔係會勒到棵樹一條條痕
走既話記住唔好留D 繩綁住棵樹
個case 就好似D海龜個身中間有條橡筋綁住勒住咁,你搵下相就會明
有個DCF背囊,都係諗住粗用,都覺針洞比較大,冇咁易比我整爛呱
好少揹多過10kg

仲有SMD隻0g,
可能唔夠天氣惡劣,
又或者用得唔夠多,
下次留意下啲角位先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞