[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
大家有無睡袋推介?
以前用開淘佬野北山狼 好大舊
主要秋冬用 想揀d細size
羽絨又太貴
我諗緊nh 既 蒙加3 (3.2kg) 定雲尚3
蒙加3有兩隻門係咪相對無咁焗?
Btw開心share 下decathlon呢款cookset
https://www.decathlon.com.hk/en/p/hiker-s-camp-mh-100-stainless-anti-stick-coating-4-people-3-5l/_/R-p-174679?mc=8492729&c=GREY
係重d 不過覺得佢設計好好 好compact
睡袋真係reecho最好...
唔算貴,但輕,舒服。

用緊 adventure light -5,990g重,呢個天氣著件短袖訓啱啱好。
係,一定係。強烈建議買雙門營。

香港天氣 營唔通風係死病黎。
2人營唔放gear入營 兩個人訓啱啱好。

想放袋cookset等等入營既話三人會好啲。
買營通常都係n+1 除非係獨行又唔介意啲野擺出面
想問下個營要點先做到防潮?

https://kknews.cc/zh-hk/travel/jlm6pe.html

睇而個網就話分地布,地蓆,防潮墊
我而家有地布(最底個層) > 內帳 > 充氣床墊

係咪唔夠?
綿一定大舊
羽絨一定貴少少
如果一年只去一兩次,唔想買完得個擺字既話,帶多兩件褸當被用好過
1. 會,你2個人+2個大背包+架生= 3個人位置
2. 睇你本身體力或者營地位置,車到人到既話冇咩所謂la
睇你既防潮係想個營冇咁重濕氣,定係防地氣
冇咁重濕氣:營地選擇,大帽山、近河流、水源既位置一定會比較濕,好難避免,大風既地方會好少少
防地氣:基本上一張地蓆就隔得晒架la,除非你吹氣地蓆半夜漏氣

內帳底同地布(footprint)基本上對防地氣係冇效
前者係同整個內帳配合,製造一個唔入水/唔入蚊蟲既地方俾你
後者係保護個內帳底,方便清潔
新手想買cookset
請問有無咩好介紹
要有pan既
因為想煎牛扒
Decathlon果個我覺得幾好
hi any group to join?
初三四有無人去camping
好似會落雨
睇緊天氣會唔會轉好呀...
好轉左啦
跌到12度
想去,但仲睇緊買邊款背囊,靚嗰啲真係好q貴
有無咩心水牌子/款?
應該都會長玩,見啲人介紹osprey
多數初入坑都會用大牌子先
去多幾次就會知自己想要咩gear
Osprey都幾保值 二手都可以有返咁上下
可能因為原價真係幾貴 到時唔啱再換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞