[露營JJ]到我開第二個露營post

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
Evernew
有冇巴打絲打知香港邊度啱用吊床黎露營?
個個入晒谷無人討論好悶。。。上面谷又話唔比人入住
用開snowpeak
但太細煮野成日痴底。
之後轉左montbell方煲煮麵,
近期轉Trangia Mess Tin煮飯食
冇諗過入谷,
清有咩野想討論,
閒逛路過有時會搭訕
知到都答下既,
真係冇人答冇人陪咪去上下堂,
二級山藝應該教露營。
見人係赤徑用過 但上網睇香港X位露營片 某啲地點應該玩到
我都新手咋, 想發掘X 位,係咪多數向水源溪流出發
我睇浪茄應該都ok
你要露營X位?
冇人到就好易呀,
自己揹夠水就得。

仲有尐澗位夜晚冇人爭,
不過唔安全同好嘈。

近海邊有細澗果啲位都得,
不過出名果啲而家好多人去啦。

而家連綠蛋島都有人露營,
想X位要行多尐或揹多啲。

X位露營注意安全同垃圾清理,
減少污水,
真係有就帶走唔好亂倒。
ON9先係營入面住野食
睇片都個位都OK 樹夠大 但樹底多昆蟲
買隻輕身 加個天幕唔好咩
佢問得呢隻營都重裝啦
洗唔洗咁撚串
討論下又話人On9
會死人架
天氣開始熱都無乜幾可去到露營 有無巴打可以比少少意見我
想睇下套裝仲可以點執 for今年秋升用
平時SOLO同女朋友兩個人去露多 但最近開始向半UL發展緊
Backpack:
Osprey Kestrel 48L, Zpacks Nero 38L

營:
MSR Hubba Hubba NX
單人營之前賣咗 諗緊平平地買隻大陸Knot玩下定SMD Lunar Solo

行山杖(順便起營用):
CMT Carbon Fiber Trekking Poles ~140cm

燈:
Goal Zero Micro Lighthouse
Black Diamond Spot Headlamp 300 Lumens

枱櫈:
Snowline L5, GSI Micro Table, Snow peak Ozen Solo Table
Helinox Chair One, Helinox Ground Chair

Cooking system:
Soto蜘蛛爐
Evernew ti non-stick pot + Trangia Mess tin
Opinel no.8
想入隻MSR pan 但solo既話又未必用得上

水袋:
MSR 4L+ Evernew 2L+Katadyn Befree 1L

Sleeping system:
Klymit Static V & V2 暫時用落都夠用
睡袋反而想買隻羽絨同輕身既 定買張reecho羽絨被算

天幕:
香港代表 500S 銀底好用不過太重
黎緊應該會搵張300x300cm 500g樓下 用行山杖起到就算

比啲意見仲可以點upgrade
ching我set野同你有9成似
都係啲大路野啦
早幾日買左張verne枱仔
打算買返張thermarest睇下有冇得solo再輕d
Verne幾好呀 不過外觀唔太啱我口味
依家外國幾個網做緊特價 可以睇下
蛋墊先會輕到多啲 吹氣嘅話重量應該差唔多 不過R值可以上到4 5以上
我自己又太唔急換 遲啲去日本或者其他地方露營再考慮都得
但係蛋墊真係好大舊
輕便同方便二揀一
蛋墊唔洗吹 一打開就訓得其實幾吸引
thermarest zlite sol 剪走幾格又得
不過我諗我唔會捨得剪又唔係要玩到3 4kg
用過thermarest
剪短左其實幾正
舊個塊 剪左四格 當枕頭 坐地下用
利申現時用緊Nemo 蛋墊
覺得Nemo 舒服啲
剪短放係隻Zpacks nero當背墊好似有得諗
另外BA有張羽絨被好似幾正 850f 1.06lbs
兩個人用 400s 好似夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞