Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
1. 建築物嘅話好似係睇個asset設定terrain-conforming與否
2. 佢個mechanics唔夠強大所以要自己 smooth terrain 或者開Anarchy、Move It
3. 呢個係定義asset frontage同個底嘅考慮,個人覺得唔係大問題,有建基於現實,同一設計profile冇可能度度都一樣易用到,自己人手後期再修改唔係冇道理,畢竟asset係piece-based,除咗Procedural Object之外冇得in-game edit個base model (除咗加落去啲prop),modular building 會好啲
點樣整平個map
求其揀左個普通map黎玩
你開到個brush最大嚟smooth睇下點咪知
冇得咁簡單喎
正確做法係先用edge
再用flatten
就咁smooth係將高低拉近
將崖壁變斜坡
如果成座山唔想要
可以用smooth係山頂慢慢壓
隻驚有等高線可以參考
我理解佢淨係唔想成個地圖咁斜周圍都難plop嘢,唔一定要平地
最近玩返,
想問下你地起座城之前有冇咩規劃?
例如會留返某位置作日後發展,
如果有,係要點規劃?
因為我淨係識起到密曬,
依家發現要改係好困難
新手想問
點解down左mod 話可以unlock全地圖
但係入到new game都係有限制?
你指的是unlock all milestones?
只會公共設施同建築物區域,unique building 同momentum 不會
咁想問點樣可以開曬成個地圖玩?
左下角,鎖頭icon ,展開地圖的衛星圖比錢買地,81 mod 可以買晒成個圖
見到喇
多謝你!
thx
邊度有得DOWN 繁中
繁中mod
呢啲地圖點樣gen出黎
用咗張HK 地形起尖沙咀

之後呢個係青沙公路-西九龍公路intersection
難起到仆街
好想睇荔景立体交差
如果挽香港全圖,比真實細起1倍,跟現實玩唔單止細難,同好核突

我呢張係1比1地圖
得九龍同埋港島 所以比較易處理
橫街窄巷都起到

BTW荔景應該有排先會整

另外我發現而家啲車流都好貼近現實
加拿分道已經變紅 同現實一樣
新人玩有冇要話要跟咩MOD好
就買呢幾個玩
PSA: 紅色係使用率高唔代表塞車
最近新起既城

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞