Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
起多幾個就唔jam
講笑
jam係遊戲一部分嚟
出入口彎位smooth ,冇90度轉彎,車流比較正常
純文字?
左軚定右軚
工業區舊出入口(舊save)

測試中工業區新起點對點出入口

--------------------------
住宅區舊出入口

測試中住宅區新起點對點出入口(仲度梗位起到完全點對點)
左軚 不過路口設計都就番左軚
開save唔記得set, 起左一排先發覺
求share呢個map
未見過你呢隻 circular roadway 設計,唔知你跟咩template,要睇埋TME setting先知,但三線迴旋處嘅話entry都應該有三線,有slip lane 又未必需要三線;就噉估覺得係exit同前後接駁位角度太大,如果右轉車流量多畀 two-lane slip 唔係唔得
At-grade同grade-separated junction 冇得噉直接比較
公車點set先賺到錢,明明架架真爆客
Improved public transport maintenance cost 降至1
隻game d高低地形真係好煩
成日話太斜
post office 屬公共服務冇收入架?
Service嚟,加happiness同 upgrade progress
吓已經好假喇喎
個地圖睇落係平面, 但係其實係一條大斜坡黎
起d 大少少既建築物就會話太斜
要成日左度右度/鏟左成大個area 先夠位起
起完仲要一大個懸崖走出黎
裝完industries hang機hang到
睇黎要刪左dynamic resolution
起公路起到一高一低
有冇ching知道page up/down 有冇得淨係升/降6m
唔使一次過12m
... 呢個係現實設計嚟喎,噉就做少啲cutting/embankment,有冇留意屯公?
Vanilla有3m elevation step,Fine Road Tool 1m step
[edit] 如果你話 uneven slope 個問題就係 base mechanics 限制地面唔平要跟足,要跟AGL elevation step 起完第二部再用各種限制smooth
要下作改做用斜度而唔係 elevation step 定義垂直曲線
個地圖睇落係平面, 但係其實係一條大斜坡黎
起d 大少少既建築物就會話太斜
要成日左度右度/鏟左成大個area 先夠位起
起完仲要一大個懸崖走出黎
起公路起到一高一低
... 呢個係現實設計嚟喎,噉就做少啲cutting/embankment,有冇留意屯公?
[edit] 如果你話 uneven slope 個問題就係 base mechanics 限制個高低不低都要要跟足,要跟AGL elevation step 起完第二部再用各種方法smooth
要下作改做用斜度而唔係 elevation step 定義垂直曲線先解決到

[edit]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞