Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
不過起模真係好多野搞
Toyota Coaster 16座長陣
Industries DLC咁怪既, D原材料自動出晒口,想加工都冇材料。工廠又唔識係倉到拎材料加工
速度要set高啲
等佢係無限速公路度放林寶星
其實我係到諗有冇可能將將地圖劃左幾個小城市咁樣 類似sim city 咁但係每個城有多d空間加上可以自己規劃d路往返城市
可以
有冇手足識UV mapping
紅van實有咁快set咁快
想問下堆農田係點整

Beta 1

大家覺得個比例OK嗎?
啲路軌好難起
接駁位整錯少少架火車就會升咗上天
道岔點樣先整到好似現實咁
default點拉都好大個curve
move It mod
粒3570k真係有心無力,每次300k人口已經lag到唔想玩
執返起一年前個save想繼續填滿張地圖

呢2個位梗係有D車無啦啦brake,搞到塞停晒後面既車

好鐘意你啲綠化

整住咁多先
遲下先再執過啲texture
有埋兩蚊logo仲好
工業區highway接入,區內交通你地點整
開左新save想用區內自閉接駁法但好似好冇引
可以考慮
有冇ching知做唔做到mixed land use 即係好似香港啲商場咁 下面高密度舖 上面寫字樓/住宅?
求指教
仲有

Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries
https://lih.kg/gfuCgJX
#280 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
ching所講嘅Ploppable RICO實際要點操作
工業區用魚骨路網塞到仆街
裝咗Ploppable RICO之後會多咗粒掣
撳setting就會見到呢個畫面

所有建築物包括Unique building都可以自己set佢嘅用途(Residential, commercial, industrial, office etc.)同其他數值(人數、職位)
如果中間嗰格有剔即係default setting,嗰啲建築物你唔使自己set佢已經自己開咗RICO,撳add local就可以自己加/改
留意大部分default setting嘅人數、職位都同一般growables好大分別
所有變動要熄game重開先會生效

呢隻game本身唔支援同一棟建築有mixed-use,不過都唔係冇辦法
你可以先起個大商場(set做commercial)
之後開Anarchy夾硬Plop啲住宅上去

出嚟個效果同mixed-use一樣
上REDDIT參考左其中一個整法, 冇咩點塞車
thx ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞