Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
咩technique?
https://www.youtube.com/watch?v=GlDmLGo26qw

呢個人起條馬路咁黑係好左咩mod我唔想條馬路好似灰濛濛好大塵咁
thanks
array index is out of range. [system.indexoutofrangeexception] 

details: no details

懷疑係前日㩒左81 tiles 個 unlock all tiles
有無機會救得返
自膠
原來係炒左條巴士線
有冇人起過香港常見果隻,屋苑或者豪宅下面果啲大商場?
或者有冇啲推薦嘅 asset 推薦?
新手想問下如果我down左兩個火車模組,當一個新幹線列車,一個KTX,咁我有冇得指定KTX行荃灣綫,新幹線會行東涌綫咁?同埋巴士係咪都可以咁?定係只係隨機架?
ipt2可以select type
想問下industry 個堆building 係咪zone 小小farming/ore etc. 就可以起到

定係連zone都唔洗zone
唔該巴打
以前淨係識直線棋盤式咁起,跟住唔覺意迫自己一定要全部劃到4*4

早排想學下點畫靚啲,跟住先知原來啲1*1 2*2 2*2有助提高地價。而家抛開左4*4喺畫區易畫好多

重玩, 整左個電車為主要交通工具既城
區與區中間有綠化帶分開, 電車主要起係綠化帶入面
唔係針對你,只係講現實:
呢個係個現今歪風,路面電車應該好似地鐵起喺核心走廊,LRT噉至多跟火車沿邊界行。啟德站噉所謂車站廣場實為車站公園,係個好大嘅錯配同浪費。綠化帶個分隔作用係要嚟緩衝高速公路同唔協調嘅內外區,控制 urban sprawl 同 encroachment,例如高低密度),唔應該特登界開一個homogenous嘅neighborhood做兩個superblock。
高速公路中央分隔帶嘅鐵路走線係美國噉嘅情況下嘅下策,newly planned city唔應該噉揀。
4*4係指馬路間隔定係棟樓嘅格數?
有無圖參考下,想學下嘢

即係綠化帶只係作為緩衝區,分隔唔同區域,唔應該喺入面起任何野?
所以咪睇你起咩,起鐵路唔單只阻住晒個綠化帶,重令乘客唔方便咗,營運效益細埋。正如市政服務會起喺住宅區,車站起喺冇人嘅地方就趕客。
綠化帶唔應該太大,起多啲公園重好。
如果想靚啲 可以睇情況唔好棋盤式 試下跟地形行都唔錯
2*2咁起你會起到好密定留好多open space?
有啲地型望落去平,但係zoom埋去就暗斜
用Topo Lines Toggle可以易di睇係咪斜路

起左個大學區, 叫常盤台大學
呢排有追數共

講中文既黎講佢算唔錯的了
16Gb ram都唔夠?
定係我500幾個建築物mod拖慢?

i7-6700
16gb ram 2400
1070ti
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞