Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(7) 1.11 Industries

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
sor, 撳漏左隻字
新城入口 本身中間係舊2080
諗諗下都係換左做東京天空樹

公屋設計概念區, 個停車場起左勁耐先較好個位

公園, 隔離有夜店

隔離係公共設施中心, 有醫院消防局、少量名店同埋有個地鐵站

呢間工廠有疑似危險品, 軍方迅速封鎖消息同現場
巴係邊可以揾停車場,我down 啲停車場asset 全部一係當公園一係當景點
好似永遠都冇車係入面
上面有
parking lot road
有冇vanilla觀光商業區規劃參考
想喺機場隔離起
巴打張display card跌咗入隻game
咩事都冇發生
你見到有事咩
我會將個d樓起矮d
機場附近唔會起太高
依家研究緊整個場景係貧民窟有暴動,軍隊入左城戒備
想玩香港map, ching 有冇邊張map 好D?
對比圖

群眾不滿政府暴政上街抗議, 軍隊已出動封鎖市政府大樓附近8線行車道
另一邊廂, 軍隊正與工廠內部恐怖份子駁火
玩到4萬人口, 4個區, 但交通已經收皮

成座城瘋狂出現圈住左果D圖示, 死人冇人執, 垃圾冇人執
另外貨物冇買家/冇原材料關唔關交通事~?

左中右3個出入口
左邊出入口連住條大路係住宅 / 工廠分界
貨車都會湧晒過去上橋
之後我set唔俾貨車用左邊出入口迫佢地用右邊出入口
但右邊都會塞
我再起多個中間出入口分流
然後D貨車就湧晒去中間

點搞好?
出口太多太密
有冇人教下我點整池塘
成日用個地形工具放水一係水浸一係唔夠滿

同埋有冇咩mod可以令棟樓變廢棄大樓
池塘可以用 freshwater outlet 慢慢灌水入去 (好似要唔知邊個dlc)

你講緊大路定係高速公路出口太多太密?
出口
一個其實已經都夠,如果你規劃得好
太多十字路口,用下啲單程路天橋迴旋處etc

尋日試過整場景係城市有恐襲, 但未搵到最好嘅位置所以最後冇保留到

可惜我未買parklife

依家個城
工廠區係會多車出口入口果d
如果個區太大太多車就要諗下起貨運鐵路/船運分下流
又或者起單程出入口, 一邊入另一邊出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞