[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
媽呀 睇到細妹既18+片到底係咩玩法
如果當日真係有跟呀妹去帆船酒店 係咪要改名做雷雨 (已經癲左)
咁阿龔媽應該係韓馬利,唔係咪咪姐啦,Jenny同阿龔冇血緣關係,放心
大家冷靜啲
雖然我自己都好唔冷靜

雷雨又係cls劇情
好有畫面
咁唔該快啲搵翻傑叔出嚟
其實我再回顧翻之前入坑的sit com cp條
同事三分親 信嵐 俊娜
畢打自己人 賞昇
到現家呢條龔水
全部都好大回響好紅
我都幾有眼光
其實只要阿stanley 同阿蟹唔離開劇組
一日都仲有計傾

好記得當年畢打賞汝昇三人行
尤其賞昇戀
我記得呢pair紅到大台要特突開個作文比賽
龔水根本係呢條線老翻
又係行鬥氣冤家路線
男主角又係身份好秘密好抑壓自己 (呢樣野我覺得龔燁比余家昇嚴重得多,起碼余家昇識開個稻草人blog舒發下心情,龔燁,完全唔撚出聲 )

我講咁多野
想表達幾點
1. Sit com cp 愈受歡迎,大台一定拖長去拍
所以我有心理準備,龔水都會步賞昇後塵嫁啦,大台拍sit com game rule 我只希望不要係大結局先見到龔水正式一齊,好似賞昇戀咁,我覺得龔水就算正式一齊都可以好多嘢寫姐 (編劇你玩到咁我真心希望你兜得到,有後路

2. 呢pair 昨晚那集有noise,有fb page,新聞出街其實我覺得係好事,群眾能力係堅有效,尤其對sit com 嘅cp,當年賞昇戀同賞汝戀鬥,就係賞昇戀太過紅,tbb 先順民意

3. 大家要有心理準備,如果龔水咁同賞昇咁似,咁龔水一樣會同賞昇戀咁,愈來愈行狗血路線 (我希望不要成真啦,開心速遞其中一樣咁紅係佢夠貼地又輕鬆搞笑)

4.當年黎耀祥除咗靠巾幗梟雄外,完全係靠畢打自己人,兩套令佢人氣達到加乘效果,直線上升
雖然stanley 同阿蟹冇好似當年視帝祥咁,八點同九點半兩套劇一齊出有佢當年加乘效果出現
現家龔水呢pair咁有noise,唔多唔少兩位主演的專業表現而達到此效果
前晚每個人都係只顧屌劇情,但卻不停讚兩位做得好,我在此衷心希望,兩位的人氣能好像當年黎耀祥咁,因為套戲精彩表演而達到加乘效果,齊齊再一齊搵真銀
無啦啦又會講龔燁係jenny阿哥
咩料啊
會唔會其實只係客串一兩集?
其實industry都有佢自己嘅秘密國度㗎
不過佢可能有日唔記得密碼所以冇再update

講完笑,返去正題,阿龔個角色本身已經背負太多過去,宜家咁搞法佢個人仲壓抑咗,真係好希望以後唔會再有乜事發生,令佢再添重擔
真係怕有日一個小小嘅事就成為咗壓垮駱駝嘅最後一根稻草
其實我覺得開心速遞比起其他sitcom已經無咁拖戲
紅如蓮輝博香都無拖好耐
唯一拖嘅得KC Helen
潮善中間雖然虐,但進展同修復都一直keep住有
所以我對編劇安排工水早日一齊仍然有信心
龔燁以前都有寫blog架
可能個blog好似xanga咁執咗入唔返
但我覺得用blog呢招都係一個兜返去嘅方法
講真,當年睇昇賞都無咁傷
可能遲下會發覺秘密國度開始重新更新

其實我覺得開心速遞比起其他sitcom已經無咁拖戲

其實係,呢個亦都係吸引到不少年青人睇嘅原因
仲有我雖然我係仲好嬲編劇
但我真心睇得出編劇都好鐘意龔水呢pair
我只希望佢地兜得靚仔啲
原來真係好多人好鐘意呢pair
佢那個就算吧啦
生曬草
就好似有時有d病你需要破壞原本既組織,等佢生返d新既組織出黎先會好得返~
可能龔水都一樣 翻起哂d傷口出黎
只為左更好既相遇
咁啱個名又係叫稻草人
我覺得佢似係做雷公炸喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞