[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
攪住肚痛都話"依支棒"
飯後食埋羊羹
今次真係依支棒啦
加埋鵝掌
龔水線真係好慘好壓抑
所以已經唔可以繼續當sit com睇
當佢係韓劇睇可能會開心d
當韓劇嘅…
咁有無第八集定律先
想死啊垃圾安
平均20年先有一場桃花運
對唔住 錯post
八集又八集
就嚟24集都未咀
有呀
第八集玻璃定律

計返280真係龔水主線第八集
有冇人知463集首片尾曲係咩名?
喺無數個deadline嘅夾縫中又係時候做MCQ賽後檢討
未做vol.4嘅同學請先補做試卷 https://goo.gl/forms/aAP2HijNSvNlVudk1

今次試卷總分195,平均分135,而最高分嘅同學仔係有191分
vol.4設有好多死亡陷阱,成功令好多人中伏
以下講返命中率最低嘅幾題:

1. 龔燁所起嘅花名
注意係要由佢改嘅花名先計,所以淨係得咇咇(欣欣)同念念(博士)
妹豬係陳師奶乳名,而怪醫係阿水打去森仔電台嘅時候對博士嘅稱呼

2. 對白題(唔知點解今次呢度死傷慘重
龔燁:「食緊嘢呀大家?」
熊若水:「訓教呀大家?」

類似對白出現過兩次,分別係437<大小姐的秘書>同447<好勝上司蠢秘書>,所以好多人混淆咗兩者
答案係:437<大小姐的秘書>
447嘅對白係咁㗎:
龔燁:「食飯呀?」
熊若水:「訓教呀?」
大家下次小心啲啦

熊若水:「估唔到個龔燁佢咁滅絕人性㗎!」
來自267<報仇記>,當阿水喺尋寶圖聽到Rebecca話楊洋畀人調落貨倉同以為龔友係正常嘅時候講嘅一番說話

龔燁:「咁呢個世界有啲嘢叫雲端㗎嘛。」
來自415<龔燁的秘密國度>,令人震驚嘅係竟然最多人答428

3. Channel No.6 label顏色

湖水藍綠色

4. 截止457集為止,龔燁一共去咗尋寶圖幾多次?
知道你班仆街一見到呢啲問題就撞
以下係我吐血整理出嘅13次(希望冇漏 ):
1. 220<天使的聖誕禮物>:阿水從其他人知道龔燁嚟過尋寶圖,因此誤會係阿龔送名貴手錶畀佢
2. 223<「裸」命事件簿>:阿龔要求阿水邀請嘉玲BB做代言人
3. 232<「欣」愛而走>:欣欣留低辭職信之後阿龔有落嚟尋寶圖,阿水就鬧佢特登令欣欣自動辭職,阿龔因此回應話帶阿水去幼稚園見欣欣
4. 242<不能說的秘密>:帶森仔去尋寶圖傾同尋寶圖嘅合作宣傳
5. 279<燁來越愛你(上)>:阿龔送上雙下巴天使
6. 386<愛情當入樽>:阿龔想見下阿水順便show球技畀阿水睇
7. 398<戰鬥吧!蠢人兵團>:阿龔深夜闖入尋寶圖放低小三習作畀阿水
8. 410<接龍麻雀王(下)>:阿龔再度深夜拜訪尋寶圖兼成為阿水麻雀EQ訓練導師
9. 415<龔燁的秘密國度>:我信錯咗你
10. 428<我不是曹太>:智破蛋撻kim追求計畫
11. 428<我不是曹太>:蛋糕洗禮儀式
12. 444<豔照攻略>:口臭佬用盆栽英龔救美
13. 444<豔照攻略>:深夜偷窺美女更衣案件

5. 截止457集為止,熊若水一共幾多次主動邀約/承諾請龔燁單獨食飯?
呢題只有17個人答啱
好多人揀咗3次,但係原來阿水一共邀請阿龔食飯5次
雖然有冇兌現承諾就另一件事
1. 280<燁來越愛你(下)>:主動叫好朋友兼生死之交嘅阿龔去一條船餐廳食飯
2. 280<燁來越愛你(下)>:為報答阿龔幫佢揹鑊,阿水喺洗頭scene嘅時候講話會請阿龔食飯
3. 376<水的燁緣(上)>:慶祝阿龔見工成功而出街食飯慶祝
4. 386<愛情當入樽>:報答阿龔令佢贏錢而請佢去食大排檔
5. 444<艷照攻略>:畀阿龔氹入局而被逼請佢食飯

6. 在232<「欣」愛而走>,仇太對熊若水有咩睇法?
呢題只有14個人答啱
不過其實好少人真係記得仇太講過啲咩嘅
答案:「脾濕小氣」、「膽寒陰毒」、「Very bad」

7. 以下哪句對白唔係出自386<愛情當入樽>?
點解呢題得23個人答啱
「我想見下你呀嘛」:阿龔去尋寶圖搵阿水嘅時候講
「開工呀,廢話」:阿水回憶lift中聽阿龔講話有心儀對象嘅時候,阿龔一入lift就問「收工呀?」,而阿叔(熊樹仁)就答「開工呀,廢話」
「我好想你攞冠軍㗎」:阿水為錢鼓勵阿龔講嘅一番話
所以答案係:「我以前都係校隊嚟㗎,仲參加個學界添呀」
呢度就考各位睇題目睇得清唔清楚
原文係「仲贏過學界冠軍添呀」而唔係參加過學界

仲有咩答案想知嘅話cm問啦
遲啲再同大家報告許願池投票結果
死死正話live過聖誕前會有龔水
太長唔quote了,辛苦satok了
我發現阿龔其實391 龔燁大鑊了佢都有上過尋寶圖,不過係搵細龍生簽文件
係喎
咁總共應該係14次,點解我會唔記得呢集
我罰自己翻睇十次391自我反省
除咗呢個
阿蟹仲有冇講啲咩?
出咗街睇唔到
絲打
第八集點定出嚟?
真心請教

正如女嘅需要一份安全感
男嘅放唔開嘅係尊嚴

真係男女思想大不同啊
多謝分享
"Lux" by Cyrus Reynolds ft. Connor Shambrook
https://youtu.be/xAtbmqt7ToI
首歌一聽就諗463個ending
韓劇第8集通常會表白同有咀戲
因為韓劇通常男女主角第八集就會咀
呢個賽後檢討好似係針對我出咁
好多係我錯嘅題目 要自打三十大板
但我真係冇撞阿龔上過幾次尋寶圖 不過個腦凍壞咗數唔啱
真係辛苦哂satok絲你出題+整賽後檢討
以後真係會睇得再仔細啲 不過463暫時冇辦法狂loop

暗示啲咩
其實我再細睇stanley分析
雖然還是覺得龔燁好衰(女人角度)
但已經舒服好多

同埋
呢個cm 有暗示喎

多謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞