[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
多謝解答
唔駛客氣
即係佢地既下一步可能會有個契機令阿龔.....
只能話sis you are not alone大把人錯
原來我自己都數漏咗尋寶圖嗰題,答案應該係14次
大家一齊翻睇再溫下書先
463我已經自虐翻睇咗3次
463我仲未夠姜睇
突然心情返返上人間、希望聖誕前嘅龔水係關心嘅
開心,打錯
之前有絲打提到,編劇想深化刻畫呀龔
龔水線亦有偶像劇或者韓劇化走向
但始終sit com 同韓劇/偶像劇唔同
人地全套劇起碼有十六集,一集有最少六十分鐘
甚至九十分鐘
成套劇就係重點描寫男女主角
時間充分,人物可以好飽滿咁刻畫
但開心速遞一集得20分鐘,仲要一星期都唔知有無一集主線
好啦,時間唔夠,咁編剪搭救劇集時間短呢個硬傷囉
但我由上一集同Stanley ig 到睇到,編剪係功力唔夠
而且睇劇就係要喺劇入邊了解人物性格同劇情
唔係下下要主角係IG度解釋人設
所以依家就搞到兩頭唔到岸

咁而家可以點,添食又未講
如果前面d 鋪墊因為時間關係又播唔到,或者cut 走曬,突然間最後嗰集U turn 硬掘話大團圓結局我覺得好難接受囉
Agger
我覺得編劇要重視呢個問題
搞搞佢好
Thanks
心情好返啲,有返啲希望
希望最後唔會後悔仲乜要有希望
平常心
有人問,開心做到幾時,佢只答會繼續拍
睇完stanley分析係順氣好多,特別係高達比喻即刻明哂有d野的確幾親都未必俾另一半掂
唯有期待之後發展啦
剛剛係Stanley IG睇到一個comment 又講得幾啱
如果要演員解釋 開live答睇唔明既問題
即係劇本寫唔好 拍得唔好啦
講真 真係唔係個個mon post 架
即係話 會有好多觀眾有一日睇到龔水拍拖
之後會話 「下。咁都得。 咁兒戲架」
雖然 我睇完IG 都開心返好多對呢條感情線
但 唔想係咁要演員解讀返
我剛replay
講到好官方
有啲擔心
就係我啱啱講既問題
編剪功力不足
加上劇集時間太短,眼闊肚窄
其實呢個問題已經存在
上次我不是曹太又係咁

請編劇正視呢個問題
唔係個個都𥄫到佢個ig post
下下都要靠演員兜翻
咁就證明幕後有不足之處

宜家追返工水線劇情 之前都間唔中食飯先睇下愛回家 無睇到都費事追返 但宜家變到睇少一集都特登上網睇返 想問其實博水係咪重來冇開始過
就係
點會剪左龔友唔記得阿龔呢句架。喂 對阿龔好大創傷架。真係會解釋到咩愛情都理住。
搵到傑叔最緊要架。唉
真係辛苦晒阿蟹同stanley兩個,其實喺ig覆comment同開live講解角色思路同行為同開ot冇分別
佢哋次次主線之後都會講返劇情真係好有心,就算劇情其實並非佢哋控制範圍內,佢哋都用角色身分去解釋返
其實我覺得之前演員劇外分析嘅作用係錦上添花,不過呢集同曹太嗰集就好似變咗補充,咁其實表現出劇情本身有缺憾
不過sitcom時間限制真係致命傷,有時可能唔係編劇冇寫好,而係時間關係cut晒
其實有啲集數真係可以分兩集,曹太選戰哈爾濱同463我覺得加多少少元素就可以拆兩集,強行塞入22分鐘我覺得真係好晒,尤其係選戰,明明可以講多啲龍家
我冇理解錯
好似係max水完
本打算拉博水
但因反應不佳
咁啱那時龔燁入組
又咁啱同水好有火花
就爆咗cp出嚟
好似係
邊度話cut咗呢幕?
我覺得呢幕先係阿龔崩潰嘅導火線,點解可以cut咗㗎
Ig話cut咗對白
我而家最驚就係好似方太教煮餸咁
由於時間關係,編剪已經expect 我明曬龔水中間
所有人設同交流
一下跳到好遠,唔知做咩兩個突然感情增進左好多
我地睇到一舊雲
最後好求其咁happy ending
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞