[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
年尾清假
我老細比我一路做一路上網
靜雞雞閃上嚟睇post
如果話工水未夠信任做唔到同甘共苦,可以安排好似心戰咁嘅共同經歷去建立信任,畀機會大家互相瞭解,而唔係呢兩集突然好似快進咁逼雙方埋牆角表白

今集唔係嬲表白唔成功,我從來唔求一步登天,可以唔表白,可以唔一齊,但關係進一步(都無)又退兩步嘅戲碼一直重覆真係好令人煩厭

我完全唔明白點解編劇選擇喺呢個timing引爆阿工嘅過去同黑暗面
阿龔一直以嚟我地上帝視覺都知佢係好鐘意阿水,唔計有傑叔呢個阻礙真係會表白都算合理。
阿水雖然未算有好愛阿龔嗰隻嘅感覺,但因為套韓劇嘅推動,自己又未有拖拍有仔鐘意自己又有啲feel,想試下一齊都講得通嘅…

所以如果要講佢地未一齊但又唔想重覆龔幫水解疑難曖昧橋段就先要引爆返阿龔嘅陰暗面,換下水角度,始終而家二人心境比初雪前已經同,就睇下劇情要點寫好返佢
你最後個疑問我有諗過,我諗因為龔水進程最近都幾膠著,要催化就要狠。
阿龔的過去和負擔係必會提及的,當然可以搵集簡單少少爆出嚟,好似秘密國度,但效果一定唔夠今次逼住佢揀咁大。
大家反應好大係因為落差好大,但只有逼入絕路才能引發及後劇情,我同你一樣咁嬲覺得可以處理鋪排好點,但黑暗面呢個素材要發揮最好效果確實係要阿龔二揀一才能呈現,手法溫和就浪費了。
應該唔會咁
會好怪
其實會否有多啲巴打分享下?
我好想知道
係女性角度
龔燁呢啲叫自私,物都收埋唔講
咁男性角度呢?
真係覺得呢啲情況係正常?
迫入絕路唔係問題,但手段唔夠高明。

同意其實需要一件大事去畀阿龔同水去建立更深既關係,但唔係用兩集幾乎一樣既甩底橋段,玩弄角色之餘,仲玩弄觀眾

呢集根本唔能夠讓觀眾徹底理解阿龔既選擇(個個都話睇完stanley ig補充先明就知),睇完只係得個嬲字。成功既劇本係讓觀眾可以同情角色,為佢既選擇感到可惜。但而家既效果係只係勉強用觀眾對演員本身既喜愛支持住,其他普通觀眾直程覺得煩
唔單止係呢集,其實454都係推得太快,不過哈爾濱嗰集劇情順理成章好多,大家都忽略咗阿龔同阿水態度嘅突變
463作為454嘅延續,做咗幾個編劇上致命錯誤
第一,同454太似,上面巴絲都有講過,總之一句講晒就係觀眾好似畀人玩鳩
第二,如你所講,發展太快,冇理由之前阿水由成個蛋糕拍落阿龔塊面到會因為cammy而呷醋,阿龔都冇理由由三個字「為咗你」都唔肯講只係話「等自摸」到兜口兜面同阿水話去哈爾濱係為咗佢
第三,希望越大失望越大,463預告同前半剪到咁甜,甚至去到心意互通,忽然間畀一件長久以嚟就有嘅問題而強行拆開,觀眾第一時間會錯愕
係,後面當仔細諗其實所有嘢都係符合人物性格,同埋會同情理解阿龔嘅選擇,但係大家一睇到嘅時候唔會反應到,只會覺得又係同一戲路,加上剪接令阿龔轉胎嗰段好匆忙,畀人第一反應係突兀,當然會先怒屌

不過我已經屌編劇屌到攰
況且米已成炊,所有嘢都塵埃落定,再鬧都冇用
唯有等未來主線,睇下發展成點先決定屌唔屌落去
絕路同死路有咩分別
想像唔到阿水咁樣畀阿工hurt完,仲會再接近阿工做佢嘅雙下巴天使
quote錯
絕路同死路有咩分別
想像唔到阿水咁樣畀阿工hurt完,仲會再接近阿工做佢嘅雙下巴天使
個個打咁長
好難追post
再努力追下post
睇Stanley 回應

點都諗定後路先會咁樣寫

好講真
龔燁呢type
係現實咁做
一定blacklist
我覺得女仔最重要嘅安全感
學大小姐話齋
龔燁太多秘密,你睇唔透
幾鐘意都好,no way!

但沉澱咗一下
再睇埋stanley解説
再結合一路睇嘅劇情
我覺得龔燁咁做
可能真係我上幾個留言所講
男女思想大不同?
男人會覺得
我嘅困難,並唔想比心愛嘅女人知,更加唔想比自己那最無助無能那一面比心愛的她睇
仲有一點
我覺得當年龔媽出走都對佢有影響
真係對佢造成巨大心理陰影
覺得人同人相處
可以共富貴,不可以共困難
呢種思想已經值入咗龔燁心𥚃
我覺得上述一齊咁壓過嚟
龔燁先會咁傻咁seven 咩都攬上身
又唔同人解釋
水水又唔知原來阿龔心𥚃咁抑壓

其實,兩個都真係好慘
咁出街會好好多

睇處境劇真係唔想睇呢啲好撚慘好撚慘劇情
KC比人搞到失憶都好撚慘好撚慘
Helen之前苦戀而家又戴帽都好撚慘好撚慘

Agger
其實我覺得編劇可以係阿水vs 過去可以再處理得好啲
我真心真心真心希望之後真係會兜到
見到呀龔咁講我又開始期待翻 死唔死
希望唔好再俾編劇玩
唔想睇傷心速遞
仲係就聖誕😭😭

真係覺男女大不同,所以對我哋女觀眾嚟講,呢集真係好傷。都要講多次,演員做得好所以更加投入 已經唔知好事定壞事⋯仲要加埋最尾句對白,再傷。

如果我係阿水,我寧願無收過最後個電話,我仲可以呃下自己,說服阿龔唔係放棄自己,唔係大小姐講嘅咁⋯至少撐到落去。依家連自我說服嘅理由都無埋,淨返卑微地等無可能嘅回應(女嘅角度)。可能男人角度覺咁先係對女仔好,但真心痛。

我唔知之後點兜,定虐更多去喚醒雙方嘅愛先圓到
正常
呢種通常比女人覺得大男人
但男嘅會覺得既然有d野自己做唔好
比唔到最好嘅野你
寧願自己食哂舊屎都唔想女嘅一齊食
咁樣先唔會害到個女仔
反而先叫唔自私
所以真係睇你點睇
除左想為對方好
正如女嘅需要一份安全感
男嘅放唔開嘅係尊嚴
未必下集 但應該之後都要厚面皮翻嘅
例如厚面皮地稱讚tree gun嘅綠色鮑魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞