[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
大家越講越sad
唔好咁啦 俾啲信心
其實睇之前蓮輝初戀套餐一齊都好虐
往好嘅諗 可能今鋪去到咁盡
就係兩人起一齊嘅先兆
[s]希望係咁啦
大家越講越sad
唔好咁啦 俾啲信心
其實睇之前蓮輝初戀套餐一齊都好虐
往好嘅諗 可能今鋪去到咁盡
就係兩人起一齊嘅先兆
希望係咁啦

未proofread就sd咗出來 自膠
從男方角度出發
我有d明點解工咁做
就係因為知自己有其他更重要嘅野要處理
放唔到女喺no 1
先更加唔會間硬喺埋一齊
對女都唔公平

所以我覺得工喺電梯度講會表白係衰仔
因為既然唔會一齊唔應該比承諾對方
我當佢嗰刻未sort out好/一時衝動啦(劇本寫得仔細d就好)
我覺得龔燁埋二房堆唔係重點
講那句不是no 1不是重點
我最嬲嘅係
點解呢個男人物撚嘢都鐘意收收埋埋唔肯講?
講電話講多句阿爸失蹤要去搵會死嘅
阿水係要嘅係龔燁嘅真心相對
可能龔燁意識到呢點
最後就為報仇
最後真誠向阿水坦承
要推開佢
巴打你係啱阿龔之後仆街唔好喊

現實上真係心淡
但追咗呢條cp已經好耐
希望真係可以兜到
並唔係要拆cp
因為兩個入面真係好有火花
i know that feel
呢度真心灰咗
其實要喺龔水線整轉捩點方法有好多
點解要由454開始忽然推得咁快推到要表明心跡
但係就一而再再而三咁臨成功嗰刻將龔水同觀眾嘅心拉到谷底
反差唔係咁整出嚟
觀眾睇到只會第一時間不忿,之後就心灰
將劇情chur到咁盡原來只係為咗拆散佢哋呢點係我最不滿嘅一點,最怕係觀眾睇到攰咋
有時候
理智話比自己知,咁等冇可能,好傻,好犯賤
但情感上又忍唔住咁等對方
呢個就係Timing問題, 如果阿龔揾唔到傑叔, 佢根刺永遠係心裡面, 對住水水永遠唔會打開心菲, 所以佢選擇去幫二房, 因為佢相信Jenny有能力幫佢揾到傑叔
呢個情節咁似畢打自己人 - 余家昇同甄賞
咩似啊
直頭係當年賞昇戀咁
最好寫傑叔死左 就唔駛報仇
工業表情包Part 4

點解講極你都唔明啊

(索一索鼻再聽電話呢下做得好細緻 )

原來又係你呢條死八婆

又嚟呢招

傑。。。傑叔。。。?

呢段同龔燁的秘密國度一樣,真係灰到唔想再睇第二次了 但無可否認嘅係Stanley啲內心戲真係好值得我地再三細味啊
傑叔條仆街抵死啦
一係就寫到有隱情 俾返個交待我
順便點醒埋工業珍惜眼前人
爆埋Jenny john大鑊
希望ff可以實現
我睇你啲cap圖算啦
許願池
三個月前仲起哈爾濱出沒好難話佢突然死咗
不如快快手俾佢報到仇算啦
其實真係唔想係龔水呢到睇一啲家族情仇嘅情節
真係睇到心好累
報到仇又點
空虛感會更大
會唔會最後二房都未搵到傑叔
傑叔就已經自己條條FING咁行係呀水面前俾呀水無意中搵返(要知道TVB的世界話細係可以細得好離譜)
仲要解埋阿龔心結
跟住快樂BBQ HAPPY ENDING

我覺得編劇454同呢集係想正式開阿龔復仇線
我估個走勢應該係寫佢由執著到放下仇恨
講真,復仇成功,真係搵到傑叔叩頭認錯,咁又點?
反而如果寫阿龔喺唔同經歷中慢慢明白到與其執著過去,不如抓緊未來,不但可以豐富同令阿龔角色成長,二嚟可以順理成章咁過渡返去龔水線(阿龔主動出擊把握愛情)
如果真係咁
真係當啲觀眾白痴
其實真心唔明佢想點報仇
呃返傑叔轉頭 要佢嘔返當年啲錢出來?
太過930囉 仲犯哂法
你話要上進要賺返間廠我都明
但針對傑叔呢個人報仇真係報咗有咩好處
只係個心會舒服啲 仲要報得成先講
想睇佢報到仇先發現報仇係無意義
等佢清醒返
Jenny呃佢講咩都得啦
富有過係唔甘心 唔甘心佢拎哂啲錢仲可以風流快活
阿爸仲要當佢係好人
換個角度諗 阿爸都唔記得哂啦 好好對阿爸咪算囉
佢那句不是no 1講到太絶
短期內要佢做主導有啲難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞