[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
追返到280 工業指住Jenny 嚟屌嗰幕型到宜家完全比返Jenny 食住咁
加油努力追
經過噚日聽埋stanley解釋之後大約整理返463後半部timeline:
阿龔約上熊家表明心跡>熊家準備好/龔友失蹤>阿龔搵阿爸>搵到龔友>龔友唔記得阿龔>阿龔崩潰>jenny打嚟叫佢埋二房堆同佢會幫手搵傑叔>阿龔同意>阿龔打畀阿水話唔嚟

咁樣睇真係順晒,如果剪接可以將所有重要台詞/場景用順序形式呈現,我相信463觀眾反應唔會咁大
不過都想問編劇一句,呢個編排同454有咩分別,都係約定>阿龔因過去失約>放阿水飛機
請編劇注意一下剪輯上問題
上次曹太又係咁
差好遠囉呢個ver
唔通次次要演唱兜咩
覺得463係強調同深化傑叔嘅重要性,總係覺為之後出場鋪路

-雙方唔肯定對方點諗
-結尾雙方認真諗清自己想法

-雙方至少知係相愛(差一句正式認定)
-由於454嗰時已經諗清楚,相信如果只係再發生454咁話有消息,阿龔唔會失約(最多遲到),重點係龔友唔記得而令復仇同阿水再次放上天枰再諗,亦將阿龔個性格描寫更明確咗
=》係將阿爸放第一嘅復仇落難貴公子,不惜一切代價,而唔係為女亡嘅暖男,重申返個本性,雖然雙下巴天使都係重要
-強調傑叔重要性不惜埋二房堆

即係,我哋遲啲可以睇到負責化解戾氣嘅天使阿水
絲你講得好好呀
咁就連到嚟緊發展可能係去返水水視角
講水水呢位雙下巴天使點樣開解返阿龔嘅心
等阿龔明白自己都係值得被愛嘅
不過真係唔知要鋪幾多集喇
希望會添食啦
諗深一層,唔知係咪關編劇鍾意玩呼應事
454之所以最後見唔成係因為阿水未完全信任阿龔
463嘅時候阿水畀晒全權信任阿龔(call晒全家),但係就反而因為阿龔自己走唔出往事嘅陰霾而放棄咗約定
用相近嘅事帶出佢哋之間嗰種只差一點點嘅惋惜,佢哋之間就差咗timing問題
咁諗好虐
覺得463係強調同深化傑叔嘅重要性,總係覺為之後出場鋪路

-雙方唔肯定對方點諗
-結尾雙方認真諗清自己想法

-雙方至少知係相愛(差一句正式認定)
-由於454嗰時已經諗清楚,相信如果只係再發生454咁話有消息,阿龔唔會失約(最多遲到),重點係龔友唔記得而令復仇同阿水再次放上天枰再諗,亦將阿龔個性格描寫更明確咗
=》係將阿爸放第一嘅復仇落難貴公子,不惜一切代價,而唔係為女亡嘅暖男,重申返個本性,雖然雙下巴天使都係重要
-強調傑叔重要性不惜埋二房堆

即係,我哋遲啲可以睇到負責化解戾氣嘅天使阿水
絲你講得好好呀
咁就連到嚟緊發展可能係去返水水視角
講水水呢位雙下巴天使點樣開解返阿龔嘅心
等阿龔明白自己都係值得被愛嘅
不過真係唔知要鋪幾多集喇
希望會添食啦
同埋呢個順序都解釋到點解打俾水唔解釋清楚失約嘅原因
成件事合理返
不過我地就話日日討論同追演員嘅解畫
普通睇劇嘅人真係只靠嗰22分鐘去理解故事,唔明就會覺得故事爛
stanley有句comment都講,編劇們對故事邏輯理解一定不下於觀眾,我覺得編劇喺成個開心速遞故事係有心意地加好多唔同嘅元素入去(啲cls劇情、貼地野、一集內容好豐富節奏好明快等等),都想呢套出黎嘅效果係非一般嘅sitcom,呢樣係超有心超有誠意
所以今次就想豐富龔水人設想加多兩錢肉緊,想將個關係推上另一個階段,但剪接呢度都真係fail咗,因為第一次觀眾睇唔到,就未必再俾機會睇第二次
呢樣都可以係一個借鑒,剪接們唔好太assume觀眾同自己同步,不過我相信佢地會愈做愈好

睇完演員解釋
我都係同我第一次睇完嘅感受一樣

其實未睇佢解釋我都知道個角色有咩包袱
但阿龔有幾慘或者有咩苦衷
同阿水會唔會因為咁而心死
係兩回事

上一個post有人講得啱
呢集成功加深阿龔復仇線人設
但同時破壞晒成條龔水線
現實結局兩個人應該各自安好 變成兩條平衡線
只不過呢套係電視劇
編劇鍾意點扭翻埋一齊都得
只係龔水線已經唔再係最自然嘅發展
原來仲有龔爸唔記得阿龔咁重要都cut咗
講真我寧願cut啲膠位都唔好cut呢啲咁緊要嘅劇情對白,阿爸又唔係第一日痴呆同唔見,成日以為自己仲係有錢人但點都認得阿龔(雖然可能係15歲/啱啱出嚟做嘢階段)。但如果已經變成唔認得阿龔就真係差咗好多囉,咁樣亦能合理解釋點解阿龔會幫Jenny。

不過講真阿爸變到咁就算搵返傑叔都無用,到時就算俾阿龔帶到傑叔跪低向龔爸認錯,龔爸可能係會鬧阿龔:你邊位?做乜叫我老友跪低!
咁樣阿龔應該會仲hurt
真的, 唔怪之得重溫時, 龔友係大屋門前啲對白怪怪咁, 原來是剪片問題, 第一把龔友話 "你係邊位" 咁重要對白剪左, 及水水接電話原來係Jenny之後, 現在知道後, 成件事就完全唔同晒, 亦都明白阿龔點解要咁做, 要埋Jenny堆
其實編劇是否用左畢打做藍本, 宜家龔水線咁有當年賞昇線

Stanley唔知今日會唔會MON住, 我要同佢講聲Sorry, 因為我有份在ig問佢有關水水及傑叔問題(梗係無個位咁激), 但後來諗深一層, 其實佢都係一位演員, 編劇及導演點拍佢地控制唔到, 佢地肯在ig好用心解答已經好好, 其實佢無呢個責任, 所以, 後來我都Delete左個comment.
佢都好辛苦, 咁用心演繹個角式, 到後來仲要比人屌, 我未試過睇戲咁代入角式, 佢係大屋前無助流淚, 我的眼淚跟住流出(好彩當時我揾左個黑暗處, 無人見到)
兩位加油, 我一定撐龔水, 相信編劇將來會寫得好好
好鐘意呢度討論嘅氣氛
即使大家討論嘅切入點/立場不同
有啲覺得阿龔好慘
有啲覺得阿龔好cheap
但係又真係互相尊重
又唔係盲撐
正如我所講
100個人睇
有100個意見/感受係好正常嘅事
大家人生經歷/價值觀不同嘛
其實呢啲係劇組之福啊

編劇
你知道啲留言
識做啦
好鐘意呢度討論嘅氣氛
即使大家討論嘅切入點/立場不同
有啲覺得阿龔好慘
有啲覺得阿龔好cheap
但係又真係互相尊重
又唔係盲撐
正如我所講
100個人睇
有100個意見/感受係好正常嘅事
大家人生經歷/價值觀不同嘛
其實呢啲係劇組之福啊

編劇
睇到啲留言
識做啦
我從佢昨晚嘅留言
我又覺得佢好enjoy同大家互動
我都有留言
仲好有heart咁用高達模型做比喻
都係個句
每個人的人生經歷都唔同
有10000個意見分歧完全係正常

呢度再次多謝stanley 阿蟹兩位嘅”OT”
呢度都幾溫暖
FF就大家一齊瘋狂FF
傷心難過就大家互相扶持
意思唔同都互相尊重
真心好高興認識你地

但阿龔有幾慘或者有咩苦衷
同阿水會唔會因為咁而心死
係兩回事

Sad but true

希望水唔會心死啦,佢嘅真心係真㗎
只係暫時唔係第一咋嘛
其實我覺得今集咪就係touch base互相暗戀囉。互相暗戀的條件喺相方各自以為自己單戀吖嘛。我反而擺重點在工業的過去有關人物真係要陸續出現,唔係就又要觀眾自己腦補就好單薄。如果可以真係要有啲集數要拆開工水,獨立寫工業,咁先真正立體,而家乜都捕風捉影咁。
至於工業最後一句佢發現自己唔喺呀水想要嘅嘢,我真心覺得無問題,人,好多時候最唔了解的就喺自己本身。
反而如果應呀水要求,要一個對佢一切坦誠,隨時守候,擺佢在世界第一位的話,我諗呀水需要的是一隻拉布拉多。
可能多次情傷令呀水太多不安全感,但事實係,安全感從來不會是人哋比的,是要自己比自己的吧。呢點呀水簡直無成長過(個人意見啦)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞