[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
Stanley係ig終於講463啦
其實我覺得阿水之所以話要阿龔一切以佢為先係有兩個原因
第一,阿龔連續兩次放阿水飛機,阿水呢句話只係想阿龔以後唔好再為咗其他人其他事而甩佢底
第二,阿水身邊嘅人或者曾經嘅max都冇將佢放喺第一位,佢有呢個要求都係想試下畀人無條件寵溺啫
所以唔可以話係對阿水唔重要,不過好肯定係佢更加睇重坦誠相待呢點,阿水唔介意其他人點睇阿龔,但係當佢都開始摸唔透阿龔嘅時候,阿龔嘅坦誠可以畀到信心佢繼續無條件信任佢
感情上脆弱嘅阿水只係想要一個可靠嘅臂彎,只可惜命運弄人
其實兩個角色都好慘
睇完兩個演員嘅解畫,我都明龔燁點解咁揀啦
睇到好心痛
但其實好現實 我覺得
唔難明點解佢咁揀,不過,選擇唔解釋做衰人真係有必要嗎? 真係好成功受千夫所指(我都係其中一個)

anyway, 放長雙眼睇編劇點寫落去
睇stanley講解阿龔嘅思路,仲沉重同痛苦過我噚晚寫嗰啲
點解阿龔份人咁唔鍾意同人解釋,點解情願攬晒所有嘢上身做醜人,情願自己畀阿水憎都唔肯向心愛嘅女人打開心扉
其實佢拒絕同阿水分享重擔係咪某程度上連返去415誤會阿水爆佢過去嗰度
係咪怕佢坦露軟弱一面畀阿水之後會再被出賣
阿龔
唉…睇佢講完覺得真係好現實好殘酷
大家都好慘 又頹頹地
我係幻想唔到兩pair 互相幫忙,小蓮會同若水講感情煩惱
可能編劇想玩高潮...但真係so9true
get錯咗添sor
但我指嘅幫忙係萬一蓮輝穿煲阿水可以幫手掩飾
互相係指 前期係蓮輝啟發龔水 有如巴打ff所講咁
後期就轉返轉由知情嘅阿水佢哋幫手隱瞞呢段地下情
sor啊我冇講清楚
我都覺 so9true
我都係想煲劇嘻嘻哈哈啫
點解要咁拉返我去現實世界
咁我都有get 錯
是同博香一樣幫忙守護蓮輝
腦海ff兩pair 人幫大小姐打掩護
係啊係啊
想Mandy快啲歸隊 三pair人開開心心
幫手打掩護真係正

覺得少咗Mandy同Rebecca真係差啲嘢
如果有佢哋 阿水有感情煩惱 至少可以同佢哋傾下
其實由開初龔燁性格係唔會解釋, 所有事都是自己受, 今集好連戲
兩位主角分別解完畫後, 我會覺得阿龔慘過水水好多, 因為佢唯一的親人病情開始惡化, 而佢亦明白Jenny可以幫到佢, 真係Timing問題, 如果呢件時發生在佢比承諾以前就唔會演變成咁局面
雖然現在有Helen, 楊咩 同Anita ,但感覺真係Mandy 同Rebecca 係阿水最好姊妹。 現在失戀,都只可隱晦講寶劍係衰人
可能係我期望佢對住阿水佢可以坦白dd ,講多一句都好,畢竟水係佢心儀的女孩,是特別的存在(為阿水開了很多先例)。

最後佢一句解釋都沒有,係附合佢人設,亦表示佢對水如Stanley 所講未去要同甘共苦或信任的地步,兩個人距離似近還遠。

講返轉頭,回水以來咁多集,兩個都無交心過,都係公事上接觸,再加上blog 個單野對阿水信任退步左,都影響到佢嘅決定

唉,越講越灰,本來心情好返d又沉過
太現實啦
但Stanley ig嘅回覆都叫兜得翻嘅
之後可以係睇賤精先生嘅面皮有幾厚

我深信阿龔會係阿水嘅將來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞