[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(11) 媽呢空的OnlyOne

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
Thumble 絲

我一粒粒字咁追,到而家先追完啲留言
從來都唔覺得龔燁最後嘅決定係啱定錯嘅問題
但既然佢要選擇放棄愛情
現實會如佢所願
所以先話破壞龔水線

一個人一次又一次講大話
一次又一次失約
仲講咩安全感
咁都唔放手 都係嗰句
條女 一係蠢 一係m
失望同等待會令人變成熟嘅,等唔等落去,視乎有幾愛啦。我覺得。
因為呢集真係比大家震撼太大
單單睇龔燁為報仇而放棄愛情嘅做法
係男女角度已經大有不同

仲有
究竟”條女應唔應該要等龔燁”
大家都有不同想法
等龔燁其實就係犯賤嘅做法
唔等係好正常
畢竟呢個男人不停一次又一次破壞信任
呢個係重點!係重點!
話之佢屋企有幾慘

其實我覺得
在於自己心態
究竟你有幾愛對方?
從而令自己走理智派,定繼續犯賤落去...

呢個點
好有可能就係龔水之後發展方向...
今次真係唔認同。

如果話阿水要求阿工對佢一切坦誠無可能,咁要阿水靠愛去無條件接受阿工每一次失約都不問原因,呢啲叫自欺欺人,遲早淪落到成為下個Helen
接受都講條件,起呀工比到合理理由呀水去等,去愛。講真,呃自己都要理由啦。
接受都應該講條件,起碼要呀工比到合理理由呀水去等,去愛。講真,呃自己都要理由啦

咁要阿水靠愛去無條件接受阿工每一次失約都不問原因,

現實中我係一個理智派
我絕對不能夠接受
幾鐘意都好
No way!
好可惜呢集阿工無畀到合理理由阿水去等,如果我係阿水我唔會等
以現實角度去睇,我都係,唔等!
仲要學識好好保護自己,以理智去控制自己咪再犯賤落去

但係戲迷角度去睇,我好想龔水有個好結局
(仲要以睇韓劇mood去睇落去 )
但其實諗深一層,阿水已經不自覺咁沉左船,係呢一刻我覺得對佢黎佢應該係唔介意再去等龔燁。佢嘅心態仲係好少女,但同時佢都仲係到幫緊龔燁諗緊原因...
老老實實, 水對龔燁嘅信任已經算係過咗火,
就算龔一次又一次呃佢, 面對大小姐嘅質疑,水都仍然係信佢保佢,

但龔無原因下埋咗二房堆, 無解釋下甩咗全家底,
如果咁樣水都仲對呢個人有安全感嘅話, 咁先完全唔合理
我唔敢想像一個女人面對同樣情況, 仍然可以完全信任另一半, 更唔好講佢地而家連另一半都唔算

水水面對愛情其實從來都無變過, 都係坦誠
max同佢之間就係無坦誠而分開, 水知道max有理由有原因嘅話, 佢從來唔要求對方隨時候命/擺第一位, 佢亦都會為max考慮好多而願意退一步
有人話處境劇要開開心心, 其實已經有幾對搞笑既cp係度, 連輝, KC, 綠帽, 安仔, 已經夠哂, 什至脫離現實, 博香夠貼地, 但畢竟博士唔靚仔, 阿香又被消失, 難得出左個咁有韓劇feel既工業喎, 點解唔拍得浪漫啲偶像化啲啫

老老實實, 水對龔燁嘅信任已經算係過咗火,
就算龔一次又一次呃佢, 面對大小姐嘅質疑,水都仍然係信佢保佢,

睇到呢句
再睇到最後ending
我又覺得好sad

龔燁之後知道肯定仲更加心痛內疚
普通睇劇嘅人真係只靠嗰22分鐘去理解故事,唔明就會覺得故事爛
stanley有句comment都講,編劇們對故事邏輯理解一定不下於觀眾,我覺得編劇喺成個開心速遞故事係有心意地加好多唔同嘅元素入去(啲cls劇情、貼地野、一集內容好豐富節奏好明快等等),都想呢套出黎嘅效果係非一般嘅sitcom,呢樣係超有心超有誠意
所以今次就想豐富龔水人設想加多兩錢肉緊,想將個關係推上另一個階段,但剪接呢度都真係fail咗,因為第一次觀眾睇唔到,就未必再俾機會睇第二次

463仲打醒咗我呢種睇sitcom想開心唔想用腦嘅普通人,原來不知不覺已被佢地出色嘅演技吸引咗中哂毒到投入多咗都唔知...而家唯有改改心態睇睇編劇們嘅邏輯成唔成立啦
向好方面諗,有危就有機,引起fans咁大回響,大台高層點可以唔關注? 咁對套劇同演員都係好事,起碼添食壓力大好多, 演員價值肯定好多,當有價值時,俾出嘅offer就越多...希望bbc出多d宣傳片& director's cut不是夢啦

為咗平復心情,放咗幾日假完全用哂响追post同走去重溫咗成套男親女愛睇另一個長髮死賤精
無記錯阿蟹提過阿水多相信所有人有善良一面,亦不斷比理由去解釋別人的行為。記得ig有人問阿蟹463最後阿水諗緊乜,阿蟹答嘗試理解。

假如阿水可以將之前發生的串連起來,想起阿龔爽約隱瞞等不對勁行為都牽扯到Jenny 同埋傑叔,咁阿水就可以有動機去再接觸阿龔,前提係阿水要有觀察入微的推理能力 同埋真係對阿龔上心啦
如果有咁嘅推理能力,應該一早就知阿龔點諗
有咩邊度?!我翻睇都唔見
絲你跟得好貼

有人話處境劇要開開心心, 其實已經有幾對搞笑既cp係度, 連輝, KC, 綠帽, 安仔, 已經夠哂, 什至脫離現實, 博香夠貼地, 但畢竟博士唔靚仔, 阿香又被消失, 難得出左個咁有韓劇feel既工業喎, 點解唔拍得浪漫啲偶像化啲啫

你真係好鬼死直接
黃x 如識做戲嫁咩?
阿蟹話xmas前
我覺得都唔太耐姐

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞