韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
iu困唔困難Y? 佢住緊明洞過千呎大宅 要乜有乜?困難?食得架?
但係社保個制度喺爆硬

社保一cut,廢老生活下降,後生要出來挨,一定暴動
香港人生在福中不知福
韓國人可以做idol(門檻比較低)但係真正大紅既係真係得萬分之一,競爭大到不得了。
素人—>練習生—>出道 已經西走左9成半人
出道後紅得起既(2線或以上)少之又少
有人統計過某一年出左40幾隊組合,上到2線或以上既得3隊。 練習生又要控制體重,好多人冇餐食得好,基本上得午餐食(早餐飲杯野,午餐食半飽,夜晚食沙津)而且好多公司都有要求,未紅之前唔比用手機。
但係2線團還公司錢都要2-3年,到有自己收入,個團都差唔多flop,收入都唔算高。
除返開條數,分分鐘得3-4萬/月
3-4線團收入差唔多可以同普通人比,再差少少有d人仲會打多份pt先夠自己生活。

真係行idol路線而紅得起既,同香港讀到醫差唔多。仲要好睇運氣
咁你咪做你既下欄野 活係自己幻想出黎既世界囉
iu又係好彩 大把唱得有樣/整哂都紅唔起
Iu都出道哂做星 咁多fans點餓
但韓國咁多人有幾多做到星?
唔著bra
你有本事撚有時間係到尻up咩
Fun你老母個ding呀 傻尻
問你去過邊做過咩又答唔出,中學畢業左先再ff啦傻仔
你係咪而家都發緊清醒夢呀
韓國租樓要比一大筆按金,可能係樓價既50%以上,按金越大,租越平
講還講可唔可以唔好吹奏香港呢個垃圾地方
人地至少唔洗捱香港d 樓價先
算鳩數啦你
你講既野己經暴露左自己既見識
所以你去過邊我就唔問啦
點解競爭咁大嘅地方
反而冇歐美啲冇咁大競爭嘅地方,講快樂學習嘅地方,咁大競爭力?
反而窮既地方後生仔仲開心
香港有間工程公司都係韓國人主理
返8到8,包住宿
但撞埋香港同事都會用韓國文化去管
純粹覺得你無眼望住佢講野/恭敬態度
已經衝埋黎抽起你件衫

同韓國人做過同學亦做過同事
最憎係啲當完兵既超齡大叔做同學
又係有咩事唔順眼就屌個女同學
之後個女同學駁佢咀
個大叔即刻跳左制衝上去
仲話你咁既態度係韓國死撚左啦
埋邊有其他同學攬住

女同學再駁佢一句呢到唔係你既大韓民國呀
你夠膽咪打我,睇下報警拉你定拉我

韓劇睇下就算啦
韓國梗本無咩靚仔
成班都垃撚圾自大狂
雖然1999
我諗佢想講韓國國內地區既人競爭大
但國家既競爭力不及其他國家
香港有間工程公司都係韓國人主理
返8到8,包住宿
但撞埋香港同事都會用韓國文化去管
純粹覺得你無眼望住佢講野/恭敬態度
已經衝埋黎抽起你件衫

同韓國人做過同學亦做過同事
最憎係啲當完兵既超齡大叔做同學
又係有咩事唔順眼就屌個女同學
之後個女同學駁佢咀
個大叔即刻跳左制衝上去
仲話你咁既態度係韓國死撚左啦
埋邊有其他同學攬住

女同學再駁佢一句呢到唔係你既大韓民國呀
你夠膽咪打我,睇下報警拉你定拉我

韓劇睇下就算啦
韓國梗本無咩靚仔
成班都垃撚圾自大狂

韓狗好多3角眼,勁樣衰,條jj全亞洲最短
你講野之前用下腦先得唔得?仲IU IU
00後真係好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞