韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
連登仔:日韓年輕人真係好慘
日韓年輕人:喂喂喂 企開d啦 屌你老母
香港差好遠啦
至少係香港 讀唔成書 可以做技工 夠食夠玩
講撚到韓國冇技工咁
你地到底係咪真係知道韓國工作文化架
就算日韓幾慘
依然好你地港豬唔止少少
同我個日本人老死一路睇post一路笑
咁就係你太用hk嘅角度唸嘢啦,有樓萬事足。問題係如果日日係公司ot到返唔到屋企/返到只係睡,樓幾大都冇意義。仲要呢個講緊你有工wo,如果冇工嘅話話知樓幾平都買唔起啦,日日係屋企比父母話冇用係親戚面前冇面好過癮?甚至呢嗰都算好,如果唔好彩父母冇錢,咁一畢業就欠學校幾十萬仲要養兩三個人,仲要搵唔到工,壓力大到真係死佐好過。至於話韓國至少可以返鄉下嘅,其實香港都得啊,咩大灣區咪就咁嘅concept咯,咁你去唔去啊?韓國鄉下都一樣,你去到如果未夠老就一定冇工,而且係親戚面前friend面前抬唔到頭。夠老,又有醫療問題,真係話返就返乜。

簡單啲講,香港嘅問題係搵到工後唔夠錢買樓,韓國嘅問題係工都搵唔到,乜都唔使唸。我唔可以理直氣壯咁講韓國定香港好啲,只可以話一定要撿我都係撿香港,起碼可以搵到錢再去唸下一步。
咁呢度大部份人都無係韓國做過野 唔知都好正常者
我想講既只係 無引入外勞情況下 香港技術工人短缺
同埋香港對於 藍領階級 個bias無咁深
我office 個茶水阿姐講野都大聲啲 因為佢無野輸 大把公司請啲低技術工人
你唔好on9啦,人地日本7仔時薪70蚊啊
香港地班fg都未必有呢個數啊
講工時你班港豬有冇資格?
韓國政府仲要7點強制關電腦收工
因為某d日本行業ot過勞死就代表日本工時長
日本得兩成人工時係超過49個鐘
香港?
知唔知咩係需求金字塔?
人地滿足曬衣食住行先開始煩其他野
港豬連基本野都未滿足就係度煩埋人地國家既問題
香港茶水啊姐一個月有冇10k啊?
人地7仔講緊15-20k港幣啊
好簡單,老屎忽文化
美國無亞洲呢d陰濕文化

愈多枱底野既地方不嬲愈垃圾
日本物價都好高下
其實又唔洗踩港既
反正邊度都有佢地既難處
好撚高啊
7仔一盒便當30蚊
lunch拉麵40-60
250呎公寓一個月3000hkd租金
市區樓300萬港幣左右

人地經濟爆破之後仲要20年冇升過物價
香港7仔飯盒都20蚊到 lunchm記24
然後劏房租金6000
市區2房單位800萬
你自己講出黎有冇笑到?
你幾耐未去過日本
人地成20年係接近零通漲
成個post都講緊韓國,我都好specific咁講緊韓國,你就不停話日本點點點??韓國政府舊要求官員不得貪污企業不得納賄啦,之前個總統咪一樣衰呢飯。係啊冇錯啊需求金字塔啊,最下面係乜?係食啊嘛,冇工即係冇錢,冇錢即係食都冇得食,仲唔係更基礎?再講韓國同香港唔同,收入稅9-21%(香港0-15%)換而言之韓國人工一開波就要至少減10%,再加上韓國本身福利好差..你要煩錢嘅地方只多不少。
韓國最低工資58,宜家嘈緊70
仲有標準工時
港豬呢?
清點睇豚天猿出市區單程個半鐘?
講到港豬唔會ot咁
仲要自發性加冇補水添
香港返到屋企你以為唔駛ot咩
我好奇怪點解成日用最低工資來比,香港最低工資係低啊,但事實上幾多人真係需要拿最低人工?基本上只要有手有腳唔怕辛苦可以一世都唔使拿,因為洗碗都超過呢個數。而韓國就唔同,因為冇乜選擇所以真係會拿最低工資。其實台灣都一樣,台灣最低工資都高過香港,但香港實際人工高過台灣好多。
你都識講通常會高過最低工資啦
咁人地只會高過58唔會低過58啊
7仔都起碼58啊宜家
香港7仔39咋

仲有韓國非專科fg出黎搵14K已經叫做最低,港豬12k政府工都一大班degree狗衝
仲要人地搵20k樓下都輕鬆供樓
新加坡:折合約港幣$22,095(來源:新加坡人力部)
南韓:折合約港幣$17,891(來源:韓國國稅廳)
香港:港幣$15,500(來源:政府統計處)
台灣:折合約港幣$12,124(來源:台灣行政院主計總處)

Celine與丈夫均為上班族,現居於京畿道九里一個自置物業,二人早前合資約200萬港元購入面積700方呎的兩房單位。她指,雖居所不在首爾的市中心,但與首爾江東區只有一橋之隔,而樓價卻是市中心的一半,是他們能負擔的範圍,1小時內可到達位於永登浦的寫字樓,每日來回車費僅約20港元。
2球買市區700呎單位
港豬2球買140呎棺材盤

韓國人好撚慘啊!!!
女同學好勇武!! 其他後生應該都要咁一齊反抗
最好激到啲老屎忽爆血管, 等佢地也文也武咁開心啊啦
去日本玩只覺得好多野都平過香港,而且又好食
20年前就話日本物價貴姐
宜家你香港出街食個飯平極都40up啦
根本同日本冇分別
人地份糧仲要多你一半
樓價係你30%
係度話日本人生活痛苦
同支那人話美國冇民主自由比政府監控一樣
成班港豬笑大人個口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞