韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike

巴打好有語言天份
台灣?
果面懶開?
識班韓國朋友

見陌生人第一件事問人幾歲
確定尊卑 用咩敬語 唔問清講錯既話比人屌到飛起

同埋女人要顧家 煮飯洗碗一定要做
大男人主義岩哂連登仔

男既當兵一年幾 讀緊u入伍 平均畢業年紀24-5
識d韓仔都話當兵哂鳩氣 浪費時間

總之女既冇地位 男既返工低聲下氣
成個社會講面子 見工痴張相要執靚d 咁撚多人整容唔係冇原因
日本做老婆可以做財務大臣管錢
係出街要對老公客客氣氣
韓國內外老婆都係冇地位
要早過老公起身煮早餐 做咩都要問老公意見
出身唔好甚至唔准同檯一大家人食飯
東亞儒家文化入面 做韓國女人係最低賤
大陸仔 番去世界強國睇中醫發清醒夢啦井底蛙
唔係SKY(依次序為首爾、高麗、延世),就算讀到大學都玩完。
啟發思維+ 開放社會 vs
考試遵向+ 亞洲式社會
留名
日本
香港洗牌
佢地考咩試都會去補習
考公務員試都會去補習
好白痴 我都會睇韓劇j下韓仔 但我一定唔會揀韓仔做男朋友或者老公 因為睇得多呢個國家嘅新聞 知道佢啲文化就知呢個國家啲男性好多都係垃撚圾 好多都打女人呃蝦條 就算佢係啲咩認真專一男都係大男人好專制個啲
因為個度公務員真係好難考
成家立室第一層樓係政府比首期,貸款低息到冇咁濟,所以韓國人唔會亂買樓,亦都要揀到最好先肯買。不過想買另一層就要自行搵銀行估價做stress test。另外每層樓轉手都要收40%稅,所以韓國冇人會炒樓,呢d政府就真係做到嘢喇
基本上做收工番到屋企老母會以為你同同事相處唔到冇野做,韓國同日本一樣有開工冇收工,最多有部長帶你去飲酒食飯出公數。未生一開始直程慘到比人排要自己做哂最下欄嘅嘢,又冇得一齊去飲酒食飯。韓國男人冇煙冇酒做唔到朋友,偏偏佢又係乖乖仔比人恰
東亞冇乜邊個地方好
用曲線踩民主既手段黎講,閣下都算低質...
好多以為係正嘅樓其實係貧民住,佢地仲停留係貴冑住平地山頂,貧民住山腳嘅思想,所以屋就算大好多靚,係韓國人眼中都只係賤民,但百零萬仲有政府幫你比首期已經唔洗擔心住屋問題。最貴嘅樓對住漢江都只係香港普通私樓價,佢地從來唔洗擔心住屋問題,對佢地嚟講考功名緊要d
鬼佬搞資本主義,東亞人搞資本主義
點解會搞到咁撚樣
冇錯,唔肯講年齡fd都冇得做,變面快過四川
你應該講清楚d
拉左政治人物下台係好嘢,但對改善佢地工作環境/民生野應該係0作用
有個好鐘意日本嘅朋友去完wh都頂日本唔順,話去洗錢就算,工作文化真係連外國人老細都可以閪到日做十幾個鐘
其實唔可以100%怪孔狗,始終係n年前產物
最仆街係後面果d政權人物
漢朝我記得有個撚樣規定科舉寫野唔可以超越你老師教果d
變相嚴重限制思想進步+洗腦
獨尊儒術果個更加唔洗講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞