韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
點解競爭咁大嘅地方
反而冇歐美啲冇咁大競爭嘅地方,講快樂學習嘅地方,咁大競爭力?

雖然1999
我諗佢想講韓國國內地區既人競爭大
但國家既競爭力不及其他國家

巴打好有語言天份
南韓,日本,香港,邊度最慘?

不如問邊度做廢青最爽

台灣?
果面懶開?
識班韓國朋友

見陌生人第一件事問人幾歲
確定尊卑 用咩敬語 唔問清講錯既話比人屌到飛起

同埋女人要顧家 煮飯洗碗一定要做
大男人主義岩哂連登仔

男既當兵一年幾 讀緊u入伍 平均畢業年紀24-5
識d韓仔都話當兵哂鳩氣 浪費時間

總之女既冇地位 男既返工低聲下氣
成個社會講面子 見工痴張相要執靚d 咁撚多人整容唔係冇原因
香港有間工程公司都係韓國人主理
返8到8,包住宿
但撞埋香港同事都會用韓國文化去管
純粹覺得你無眼望住佢講野/恭敬態度
已經衝埋黎抽起你件衫

同韓國人做過同學亦做過同事
最憎係啲當完兵既超齡大叔做同學
又係有咩事唔順眼就屌個女同學
之後個女同學駁佢咀
個大叔即刻跳左制衝上去
仲話你咁既態度係韓國死撚左啦
埋邊有其他同學攬住

女同學再駁佢一句呢到唔係你既大韓民國呀
你夠膽咪打我,睇下報警拉你定拉我

韓劇睇下就算啦
韓國梗本無咩靚仔
成班都垃撚圾自大狂

韓狗好多3角眼,勁樣衰,條jj全亞洲最短

其實而家崇韓班女好多只係單方面睇完韓劇 / kpop 就ff d 韓仔個個好似劇入面營造出黎既白馬王子

我以前係蘋果fb 見過有條女話韓國傳統文化好尊重女人
屌 韓國兩班文化行左五百年以上
夠膽吹水話韓國傳統尊重女人
咁你咪做你既下欄野 活係自己幻想出黎既世界囉

問你去過邊做過咩又答唔出,中學畢業左先再ff啦傻仔

算鳩數啦你
你講既野己經暴露左自己既見識
所以你去過邊我就唔問啦

大陸仔 番去世界強國睇中醫發清醒夢啦井底蛙
韓國人玩精英主義到癲左
淨係當地最top嘅大學先有前途(唔記得邊幾間)
只有少數精英大學生/有家底識人
入到三聖個啲大財團
淨低果啲好似做緊低人工狗
有啲似香港咁

利申:睇過網上news 講

唔係SKY(依次序為首爾、高麗、延世),就算讀到大學都玩完。
點解競爭咁大嘅地方
反而冇歐美啲冇咁大競爭嘅地方,講快樂學習嘅地方,咁大競爭力?

雖然1999
我諗佢想講韓國國內地區既人競爭大
但國家既競爭力不及其他國家

啟發思維+ 開放社會 vs
考試遵向+ 亞洲式社會
留名
南韓,日本,香港,邊度最慘?

不如問邊度做廢青最爽

日本
因為上面個D人口基數好撚大, 嬰兒潮出世o個班

其實唔止香港及強国
歐美都係,最有錢果班都係嬰兒潮
佢地控制左個社會,權力,財富,政治

因為依家係資本主義發展有史以黎最發達既情況

又無大戰洗牌

全球貧富懸殊只會黎越嚴重

歐美只會不斷發達 , 非洲只會越窮

香港洗牌
幾年前公司旅行聽啲導遊講
啲大學生畢左業如果成績唔夠好係會不停loop讀到夠入啲大公司 例如三星 LG 呢類
同埋階級觀念好重 又要分敬唔敬語 放工個組長唔企起身叫走冇人敢走

見到廢老要行敬禮,廢老一唔高興可以一野落你個頭到,仲癲過日本

見面先問你年齡睇你幾大然後決定用咩態度,語氣同你溝通

日韓青年好 on9

香港嘅人權狀況差劣,都仲有人上街發聲

反而日韓有言論集會示威自由,班年青人都唔識得行使

日韓以前早幾十年好多人熱衷政治嫁
要幾激進都有
赤軍就好出名
不過現時可能連生計都成問題
好多人都變到政治冷感
佢地考咩試都會去補習
考公務員試都會去補習
香港有間工程公司都係韓國人主理
返8到8,包住宿
但撞埋香港同事都會用韓國文化去管
純粹覺得你無眼望住佢講野/恭敬態度
已經衝埋黎抽起你件衫

同韓國人做過同學亦做過同事
最憎係啲當完兵既超齡大叔做同學
又係有咩事唔順眼就屌個女同學
之後個女同學駁佢咀
個大叔即刻跳左制衝上去
仲話你咁既態度係韓國死撚左啦
埋邊有其他同學攬住

女同學再駁佢一句呢到唔係你既大韓民國呀
你夠膽咪打我,睇下報警拉你定拉我

韓劇睇下就算啦
韓國梗本無咩靚仔
成班都垃撚圾自大狂

韓狗好多3角眼,勁樣衰,條jj全亞洲最短

其實而家崇韓班女好多只係單方面睇完韓劇 / kpop 就ff d 韓仔個個好似劇入面營造出黎既白馬王子

我以前係蘋果fb 見過有條女話韓國傳統文化好尊重女人
屌 韓國兩班文化行左五百年以上
夠膽吹水話韓國傳統尊重女人

好白痴 我都會睇韓劇j下韓仔 但我一定唔會揀韓仔做男朋友或者老公 因為睇得多呢個國家嘅新聞 知道佢啲文化就知呢個國家啲男性好多都係垃撚圾 好多都打女人呃蝦條 就算佢係啲咩認真專一男都係大男人好專制個啲
佢地考咩試都會去補習
考公務員試都會去補習

因為個度公務員真係好難考
請問韓國後生仔
買樓嘅道路如何

成家立室第一層樓係政府比首期,貸款低息到冇咁濟,所以韓國人唔會亂買樓,亦都要揀到最好先肯買。不過想買另一層就要自行搵銀行估價做stress test。另外每層樓轉手都要收40%稅,所以韓國冇人會炒樓,呢d政府就真係做到嘢喇
睇過韓劇《未生》,覺得韓國成個職場文化好畸形。

再加上早排有張gif,講韓國有個IT後生仔被上司大巴大巴咁車埋去,睇見都覺得慘。

基本上做收工番到屋企老母會以為你同同事相處唔到冇野做,韓國同日本一樣有開工冇收工,最多有部長帶你去飲酒食飯出公數。未生一開始直程慘到比人排要自己做哂最下欄嘅嘢,又冇得一齊去飲酒食飯。韓國男人冇煙冇酒做唔到朋友,偏偏佢又係乖乖仔比人恰
東亞冇乜邊個地方好
人地有民主選舉,所以普普通通做個店員都食好住好

利申: 隔離飯香

用曲線踩民主既手段黎講,閣下都算低質...
咁韓國做啲普通行業
係咪一世買唔到樓?

人地樓平好多,人工少香港少少

好多以為係正嘅樓其實係貧民住,佢地仲停留係貴冑住平地山頂,貧民住山腳嘅思想,所以屋就算大好多靚,係韓國人眼中都只係賤民,但百零萬仲有政府幫你比首期已經唔洗擔心住屋問題。最貴嘅樓對住漢江都只係香港普通私樓價,佢地從來唔洗擔心住屋問題,對佢地嚟講考功名緊要d
咁亞洲黎講 香港都算幾好了

人比人比死人 香港都唔係好 而且亞洲地區,後生仔行的路愈黎愈似 又係考公務員,大企業

鬼佬搞資本主義,東亞人搞資本主義
點解會搞到咁撚樣
幾年前公司旅行聽啲導遊講
啲大學生畢左業如果成績唔夠好係會不停loop讀到夠入啲大公司 例如三星 LG 呢類
同埋階級觀念好重 又要分敬唔敬語 放工個組長唔企起身叫走冇人敢走

見到廢老要行敬禮,廢老一唔高興可以一野落你個頭到,仲癲過日本

見面先問你年齡睇你幾大然後決定用咩態度,語氣同你溝通

冇錯,唔肯講年齡fd都冇得做,變面快過四川
日韓青年好 on9

香港嘅人權狀況差劣,都仲有人上街發聲

反而日韓有言論集會示威自由,班年青人都唔識得行使

Are you sure?

人地要求總統下台咋,年青派政治份子敢對抗廢老咩?

你應該講清楚d
拉左政治人物下台係好嘢,但對改善佢地工作環境/民生野應該係0作用
仲慘過台灣

台灣d粗重工作你肯做係辛苦但人工唔算差
日韓呢兩個垃圾地方係個個都唔想做
你肯去做呢d冇人肯做既工都係極低人工
個社會風氣係覺得你讀唔成書冇出色抵你又窮又辛苦做呢d野

有個好鐘意日本嘅朋友去完wh都頂日本唔順,話去洗錢就算,工作文化真係連外國人老細都可以閪到日做十幾個鐘

孔子條垃圾魔鬼害人不淺

其實唔可以100%怪孔狗,始終係n年前產物
最仆街係後面果d政權人物
漢朝我記得有個撚樣規定科舉寫野唔可以超越你老師教果d
變相嚴重限制思想進步+洗腦
獨尊儒術果個更加唔洗講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞