韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
佢哋可以用選票選擇自己嘅命運
可唔可以打多d
真心想知
人地咪用左小明個例子答你law柒頭
香港夠有outsource迫自己打自己工壓榨呢d問題啦
仲有香港係無集體談判架仆街
放係韓國日本台灣呢d工狗都唔屌架傻閪
日本訓網吧都有個獨立房先1000幾yen
香港網吧乜柒都無一晚都要舊幾,已經係最撚平
樓價民主就職拎黎比,比到自己幾撚慘!一講職場香港人就Skip
香港工時世界第一又比你地skip
冇集體談判權又比你地skip
度度都有好同唔好,何必拎D野黎放大,大家互換都未必頂得順,比你返40個鐘,日日對住D廢老刷鞋講野唔岩聽唔夠恭敬比人一野拍落黎屌,我地都未必頂得順,何必拎幾舊屎黎比
睇開內容農場既on9先會信日本老屎忽話打人就打人
合約工已好威威
韓國呢?
我對上間日資已經係咁,好鐘意拍頭,需然唔叫打未去到痛,但好肉酸,仲要dup低頭比佢拍
日劇都大撚把呢d情節喇
近排套無法成為野獸的我們點解喺日本咁hit?
咪就係因為夠真夠貼地,引得起人地既共鳴囉
條友仲要死撐日本唔係咁

我話既,中港日韓d腦細一樣都係濕鳩
係都要比邊舊屎無咁臭有咩意義?
日韓做野心理壓力真係好撚癲,放左工仲要陪飲酒賣笑,明明朝早比佢屌撚完
但有時民主都未必代表揀到正確決定
https://thestandnews.com/politics/大阪公投與日本世代之爭/

早幾年大坂改革公投
就係因為班廢老驚會cut老人福利+巿長係後生仔就投反對票
最後就否決左

因為日本人口老化越來越嚴重,呢種「老人民主」會越明顯
當民主之下老人選票越來越多,班政客為左選票,政策都會向廢老傾斜
前排先有個社長禁下屬個落火鍋到
我作為崇日撚都覺日本文佬好癲
你話香港要番6天工作
但係明明出面大把工番5日你又唔講
講到老屎忽香港又唔夠韓國日本勁
我單單拎日本唔比轉工依個point已經可以屌打大部份香港工作既問題
連登呢度都有唔少比老屎忽玩
寫花埋你份reference都仲得
點講都會有班廢老預備軍出黎講香港一定係最差
我已經幻想到二三十年後,佢地對住啲新生代又講
「你地都未知咩叫慘,阿叔2000年代果陣乜乜乜都未出聲」

廢事係連登打咁長
有興趣就睇我其他途經出嘅文
香港果種係陰濕
中意走法律罅搞尻你
請你果陣唔會明碼實價先容易壓價
合約寫就寫朝九晚五,實際上就無償OT
仲有好多仆街野食你假食你福利

日韓果隻就當面屌柒你
精神壓迫+言語侮辱

邊隻仆街d就見仁見智喇
日本d屋都係供三代架

講真,移民既話日本真係唔係好香港好好多
係除左香港果隻城市奴隸既生活之外多個去鄉下耕田既選擇咁解
日本人話一就一話二就二
香港人明槍易擋暗箭難防
面對西人笑面虎個種精神壓力
耕田呢個選擇其實唔存在
唔明點解日本d 樓咁平都要供三代
起碼鄉下生活指數無一線咁貴空氣好
香港對基層有so只係無天災殺人放火
一早無呢回事
市外樓100幾萬都有交易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞