韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
用腦唸下都知點解我寫Degree唔係寫八大啦
梗係計埋私大同non ju啦
Even恒商出黎撈份auditor 都唔至於成世waiter咁折墮啦
台灣咪仲慘 22 k
買隻ps4 game 都用左8%
睇錯 冇野鳥
真係開心就唔會成堆台仔爭住要移民
你要上位要發達定一世冇出息先
點解咁既生活下 umji都可以咁撚肥
去明洞見好多小販都係後生仔
人地平均工資都有12k
但樓價1-200萬左右
計算埋購買力,過得比你好啦
一開始嘅comment講緊「總結係入top大學等於佢地人生既一切,其實都幾痴線
不過香港都朝住呢個方向行緊,只係冇咁極端」,
而你就話「香港咪一鳩樣」

但你之後用無degree嘅後生仔嚟做illustration,咁唔只係唔一鳩樣,仲差好好好撚遠——
需知道香港咁多self fin degree又有鯨大,儲多幾年錢想讀就讀到啦 ,無degree嘅真係個人選擇嚟
香港唔係啦
除非神科否則都係半乞食姐
然後拎咗個degree就學似你講去big 4做audit狗真係唔至於成世waiter咁折墮啦
但韓國全民degree下 fg人工都比香港高
呢個先係悲哀既地方
工程, 同護士都難做㗎
工程唔係個個數理勁
勉強做落又唔太差嘅

但護士,
開咁多course 咁多人報
但流失率好高
讀嘅嘢又多又煩又skill test intern
呢份辛苦工壓力唔細㗎
架仔做個拉麵師傅
都會受本地人尊重

你試下係香港同人講
我係做煮麵
你又真係幾神奇
人地國家咁多社會問題又唔知
執住樓價平過香港,人工高少少就話一定生活好
香港唔係好,係愈黎愈差,但點都未去到最差
我真係諗唔明,點解呢啲post下下都要鬥慘
人地社會有問題,有人食緊屎
然後一定有人衝出黎屌,話佢食果舊起碼仲係熱
我食果舊就凍過你臭過你都未出聲

呢啲邏輯真係好撚廢老
又係咩阿叔當年遊水黎香港你都仲未出世
所以咁多韓國人 尤其男嘅讀書嘅時候自殺
發達國家邊撚個地方年輕人生活好過香港人啊
衰過
我唔係太理解你點解咁堅信自己生活係最差
每個地方都有自己嘅苦處,一刀切咁比較係冇意義
除非你拎打仗國家呢啲絕對例子黎比

「慘」係一種好主觀嘅狀態,脫離左文化社會context就好難比較
你講黎講去都係樓 食物呢啲物質層面嘅野
發達資本主義國家好少有人會餓死,純粹生存問題唔難解決
但除此以外大量生活 文化 社會問題,呢啲多重因素所帶來嘅生活壓力好難量化
拎一兩個point出黎就斷言某個地方生活係絕對差/好,係唔會有意義
慘係好主觀?你又真係幾主觀嘅

比較 人工 物價 樓價 呢啲客觀數據都唔足以比較慘?

比較物質層面有咩問題?香港樓價住屋問題你話算唔算生存問題唔難解決?又係嘅,生存嘛,住劏房都可以生存到
連登仔比較方法

對比台灣、支那:香港人工秒殺

對比日本韓國:香港無壓力輕鬆啲,人工樓價物價唔重要

對比新加坡(未有DQ時):坡豬無自由,反對派畀人用法律玩死

對比新加坡(DQ發生後):我地都係講返中台日韓啦
人地既困難係滿足左衣食住行之後,追求更高層次同水平遇到既問題
而你班港豬連住都滿足唔到,呢d只能叫做生存
有曬客觀數據比你量化仲講乜主觀狀態
你會唔會話個有錢二世祖一出世就要繼承家業好大壓力好撚慘,都係做窮人比較好同舒服啊
宜家唔係鬥慘,而係你班垃圾港豬連關心人地既資格都冇,人地最慘果個都過得好你地幾倍
好似個非洲人關心你地香港人係咪好慘咁
我個日本fd指撚住你地黎笑啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞