韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike

人地總統都拉左落台
香港人發聲???

韓青敢為世代不公而發聲咩?

服過兵役都唔敢勇武對廢老

就係因為服過兵役。佢地果隻階級觀念比軍隊洗禮完,更加服從性強

起碼我地香港而家你出街同廢老嘈都可以屌尻佢

韓國你嘈,我諗你會比廢老圍毆至死

香港被北方政權壓住,但韓青有選票有 liberty 有 freedom 都唔識用來對抗不公?
日本韓國老屎忽廢老文化都強過香港
韓國多得敬語唔少
其實世上好似無地方嘅後生仔唔辛苦
上一輩霸住啲位 老屎忽上身屌後生仔唔挨得
後生仔無論職場經濟政治都上唔到位

韓國後生創業都幾多 cafe餐廳甜品舖唔少 質素唔錯 比起香港mk個堆垃圾cafe

大好撚多 香港小本都要上樓 仲要個場勁細
都係果句,我睇你好,你睇我好

睇過漫畫話有人住網吧 夠平
(未必能作準)
佢地想成功出黎得2條路 一係入大機構, 一係考公務員...
香港都叫有少少外國模式 可以跳/走下升下人工咁...
仲有老屎忽,OT文化, 仲要玩合約 有排先坐到正

玩合約真係好撚慘 聽講呢個係金融風暴後遺留落黎嘅問題 個陣大把人冇野做 咁啲公司需要人力但又冇咁多錢請個正式員工 就會請合約制嘅人 大概得幾千蚊港紙一個月 冇升職 冇員工福利 簡單啲黎講姐係廉價勞工 咁個陣環境咁差啲人梗係點都做 到而家好多公司都仲玩合約制

有甜頭
年紀排最細d人對住長輩要做阿四咁

孔子條垃圾魔鬼害人不淺
(未必能作準)

日本男月入3.5萬住網吧 返工方便又慳錢:租屋很蠢
https://www.hk01.com/%E4%B8%96%E7%95%8C%E8%AA%AA/236368/%E5%8F%A6%E9%A1%9E%E8%9D%B8%E5%B1%85-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%85%A53-5%E8%90%AC%E4%BD%8F%E7%B6%B2%E5%90%A7-%E8%BF%94%E5%B7%A5%E6%96%B9%E4%BE%BF%E5%8F%88%E6%85%B3%E9%8C%A2-%E7%A7%9F%E5%B1%8B%E5%BE%88%E8%A0%A2

【外賣員之死】深水埗網吧「窩居」三年 41歲外賣員 電腦枱猝死

一撚樣
日本韓國老屎忽廢老文化都強過香港
韓國多得敬語唔少
其實世上好似無地方嘅後生仔唔辛苦
上一輩霸住啲位 老屎忽上身屌後生仔唔挨得
後生仔無論職場經濟政治都上唔到位

韓國後生創業都幾多 cafe餐廳甜品舖唔少 質素唔錯 比起香港mk個堆垃圾cafe

係啊 租平人工平料平 再加上佢地嘅cafe文化盛行 好多間都有心機又有料

孔子條垃圾魔鬼害人不淺

韓狗唔識發動階級鬥爭自決?
因為上面個D人口基數好撚大, 嬰兒潮出世o個班

其實唔止香港及強国
歐美都係,最有錢果班都係嬰兒潮
佢地控制左個社會,權力,財富,政治

所以需要第三次世界大戰搞搞佢

最後咪又係搵d無權勢既人做炮灰,你唔係信班嬰兒潮會夠膽上陣啊

絕對係
東亞人都是比較低賤 但賤過黑人同南亞人

幾年前公司旅行聽啲導遊講
啲大學生畢左業如果成績唔夠好係會不停loop讀到夠入啲大公司 例如三星 LG 呢類
同埋階級觀念好重 又要分敬唔敬語 放工個組長唔企起身叫走冇人敢走

見到廢老要行敬禮,廢老一唔高興可以一野落你個頭到,仲癲過日本

見面先問你年齡睇你幾大然後決定用咩態度,語氣同你溝通

日韓青年好 on9

香港嘅人權狀況差劣,都仲有人上街發聲

反而日韓有言論集會示威自由,班年青人都唔識得行使

細個睇WTO 韓農係香港抗議
佢地好勁 一腳踢甩鐵馬桿 打鼓指揮
點解班年青人當過兵
淨係識服從 唔抗議
有民主
係,全亞洲最撚慘

日本呢
感覺哩個世代中無論邊度既後生仔都係生活得好困難

因為上一代壓榨曬我地呢兩三代嘅資源

都唔知幾時有得洗牌

(未必能作準)

三和大神,成個東亞都有

孔子條垃圾魔鬼害人不淺

韓狗唔識發動階級鬥爭自決?

儒道無用耳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞