韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
韓國既情文化真係世界第一垃圾
呢個post 學到好多野
因為你只係用自己最痛嘅嘢嚟衡量人哋嘅痛苦。
想像到條傻尻手震震打字個樣
你柒左就摺埋一二邊啦
綜合來講台灣應該比較好
其他人唔識出來參選? 唔通會好似港共咁 dq 咩?
對住啲封建制度,尢其係對住上級絕對要恭恭敬敬低聲下氣,其實真係幾難頂
係財閥壟斷,如三星,Lg, 現代。。。top大學畢業生爭入仲多過政府

住過韓國幾年,Samsung霸權絕對大過城哥係香港比

衣食住行各方面都有
之前viu tv播過套韓劇叫自體發光辦公室都有反映佢地嘅職場文化
就算年紀大啲都好,只要係職場地位低就可以比後輩用非敬語對待
對於韓國人呢班咁睇重輩分嘅人嚟講係極大嘅侮辱
同埋就算入到大財團都未必係做正式員工,如果做合約工就會比人當狗咁撚,屋企亦都會覺得你係個恥辱
下話?
香港人連工時都贏埋人地
日本人最低工資=香港月入中位數
成班港豬係度憐憫人類
人地做7仔人工都高過你地fg
政治,生活,工作
人地有d咩係會衰得過香港
連登就算啦
一定講到韓國地底泥,跟住話日本同韓國一樣垃圾
仲有做整容藝人,開食品店整垃圾食物
搶晒資源
東京7仔有1000yen時薪
香港得40蚊
PT sales賣衫得50

韓國FG起薪 2016
大企業 22K
中型企業 17K
細企業 14K

韓國三大入大企業拎22k
香港三大乞食科拎人地細企業價
早前韓國最低工資委員通過於明年起實施上調最低工資至8350韓圜(約58港元),企業界及勞動界分別對此表示不滿,除了加重商家的負擔之外,還有未能提升至部分勞動界所希望的1萬韓圜(約70港元)。韓國總統文在寅於今天在青瓦臺召開會議時表示,到2020年將最低工資上調至1萬韓元的大選承諾,實際上已無法兌現,就此特向國民道歉。

http://www.newsis.com/view/?id=NISX20180716_0000365048
腥港人 ? 兩文三語啊巴打
連日本都係咁
真係無解
其實香港職場文化算好好,自由度大 , 失業率低 ...東家唔打西家 ..

剛出來做野人工係小d , 不過你有料既話轉幾次工,人工可以同d 老屎忽唔差太遠 ...

仲有,香港你真係有實力,絕對有機會發圍 ...只不過學歷泡沫令到好多人以為自己好勁 ..唔檢討下自己處事能力,人際能力 ,辦事能力 ...

最後,香港真係讀唔成書 , 都唔係絕路 , 只要努力同食腦 , 將來成績唔會比大學畢業既差 ..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞