韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
邊個同你講生活成本低
呢個正正係城市人嘅誤解
出入車油費,保險,稅金全部都貴過大城市
仲未計老人社區唔比你埋堆
供三代係8,90年代....係日本樓價最貴果時

類似而家香港氣氛
覺得樓市永遠昇
又易同銀行借到錢

咁造就"供三代"都要買樓念頭

到90年末呢d思想就爆煲
起碼食天然野住得舒服先,係無乜生果食
一個set平平地40蚊都有交易料又靚,或者吉吉家松屋
香港廿蚊燒味飯食到生cancer高血壓
你高興啦
隔離飯香啫
喺日本,中華料理又變左高檔野
佢地覺得酒樓點心/燒味係高檔食物
大部分香港人都唔明白/感受唔到一個世界各地都有的社會問題(除左新加坡)
就係城鄉差距
香港同新加坡都係地方細而又高度發展的發達城巿
唔會話新界北同中環人的生活有極大差異
但係強國,台灣,日本,南韓呢d
鄉下地方真係仲耕緊田
收入低永無出頭
後生仔要”上京"/"出城"尋找機會先有得發圍

衰d講句,做雞/拍av 的囡囡
好多都係鄉下妹黎
就算美國都係咁
出面先有個post話個個日本後生仔都出曬大城市
冇人肯留係農村
香港後生個代咁鐘意屌廢老
去到日本農村死撚緊
見到面一定要打招呼之類己經玩死你
搞掂香港自己先
人地係食新鮮野呀,你食狗飯
吉野家松屋呢d快餐野會新鮮得去邊

你話食物安全好過香港少少同埋海產新鮮既話係無錯既
不過比著你移到民去日本都唔會有錢餐餐食海產喇
人地本地有回農業唔駛食進口架
係蔬果類貴到癲呢個缺點,但食一定新鮮d急凍野,燒味咁平貨源真係你諗你
好認同....
來緊只會年年加稅
In 1990, Japan was 67% self-sufficient in agricultural products and provided for around 30% of its cereal and fodder needs.

farmers often shifted from dairy farming to production of high-quality (and high-cost) beef, such as Kobe beef. Throughout the 1980s, domestic beef production met over 2% of demand.

https://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture,_forestry,_and_fishing_in_Japan?wprov=sfti1

日本喺1990既時候糧食自足率都係得三份之二
而家我無記錯既好似已經係50%左右

牛肉既滿足率更加得返2%
佢地d農產品都係行高檔路線先有得做落去
養得種得既都係和牛呀,citysuper幾舊水一隻既哈蜜瓜

咁你覺得你喺日本吉野家松屋食既幾百yen牛肉飯
會唔會係和牛吖啦?
On9
小明個analogue差到咁都好意思吹奏
你肯定冇睇過M字頭果位巴打係第二度出既article
唔信你兩條柒頭會比M巴打更了解日本囉
你都痴線
人既生存基本上離唔開衣食住行
當然可以成為衡量慘唔慘既重要因素
咁都要比你形容到「講嚟講去都係樓 食物」?

香港樓價既然全球最難負擔,
拎呢樣出嚟講有咩問題,咁都係斷言?
係咪要輕輕帶過佢先叫公平?
所以好多比較講嚟講去都係晒氣

好多人都冇specific去比,
話「日本好慘, 過勞死, 住千葉返工好遠」
咁但係你用緊香港既咩人去比先?
搵住港島返中環既人去同呢d日本社畜比?
咁香港人緊係好舒服啦,
但香港果堆茶水阿姐同做飲食業既, 唔提吓?
日做10個鐘以上,
仲有it狗呀 物流呀 account果班冇得放工既人呀,
租住天水圍但要返灣仔/鰂魚涌既人呀,
呢d人都係香港人寫照, 唔用吓呢d做ref?

都未同你計香港人平均住屋size同租金問題,
工時就的確係最長, 樓的確全球最貴,
仲有全球物價城市排行,
香港已經係亞洲之冠, 高過東京同泡菜

即係我唔係咬定香港人實係最撚慘,
日/韓仔一定開心好多,
但係我想講 好多人比嚟比極,
都唔係用同一種階層、背景既人去比較,
工時、樓價租金果d野又輕輕帶過,
淨係講句人地過勞死、佢地返工都好遠 就帶過去,
然後就喺度憐憫日/韓既人好慘
你地真係做港豬最幸福
無謂拗喇
依個post原意係討論他國嘅社會,本來就係應該了解他者嘅問題
但佢地注意點只係「邊個比較慘」
因為佢地唔係想了解其他人,只係想其他人了解佢地,可憐自己

比較慘唔會增加任何知識,亦唔會有任何得著
就算個結論得出xx最慘,咁又點呢?冇架,完囉
三星共和國
就係鬧鳩你地班離地撚既想法呀
點解唔理下本地自己人係點先
淨係話香港點好外國又點差呀,你唔覺自己好噁心?
進口,同等質素下係都賣得平過你(計2地購買力),上面有資料
但人地有得屌韓妹
因為個topic唔係討論緊香港囉
由頭到尾都係得你地兩個係咁jer住香港黎講
明明係韓國都可以變左講香港,離你老母地咩
九唔搭八
齋睇價錢就係
香港淨係鋪租都chur高左幾成物價

不過日韓稅率高香港幾多先
平時過去旅行就查梗係唔覺
不過喺果度住既話就另一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞