韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
連登仔偉論:

香港人均GDP領先泡菜支那十幾年 保險、地產、倫敦金、物流、金融等產業秒殺韓國

最低工資只係益左新移民,香港唔需要,你係左膠(啲U記H&M拎緊50蚊PT大學生表示... )
日本人唔食三文魚
日本物價貴過香港

講得出以上是旦一樣野嘅恐怕連日本都未去過
泡菜人搵工辛苦係因為大集團福利實在好太撚多
同一份文員工係接近2倍差別
而香港因為全民低人工,所以冇呢個煩惱
香港真係好好啊!!!!!!!!!!!!
韓國大集團人工:22k
韓國垃圾細公司:14k

香港大集團人工:13K
香港垃圾細公司:13K

結論:香港工作環境比較好
仲有傻仔吹奏香港失業率低

香港失業率低,因為大把八大FG連13k閪工都照做

韓國大學生比例媲美台灣,然而韓國人好要面又眼角高,垃圾大學畢業都想入大企業20k起薪,所以咪失業率高
啱啊 香港入大學難度世界第一,但大學生fg都係同韓國同水平甚至更低
但韓國基本上接近全民degree
要你班港豬去關心佢地,收皮啦

如果香港FG企硬18k 唔知FG失業率會幾多
不過打完十號波都要攀山涉水返工嘅香港人,就算大細企業合謀開價8k都照衝
當你見到香港八大大學生搶住報ACO就知香港私人市場開價幾低
既然連登仔講到韓國咁好,點解佢地咁熱衷於移民?

事實上韓國就係hell,就算係日本都好過韓國。

連登仔下下用香港價值觀(樓/物價/人工)睇人地,咁梗係乜鳩國家都好過香港。如果香港職場轉玩韓國果套既話,好多香港人肯定頂唔順。
韓國普遍物價日用品同香港差唔多 甚至更貴
菜 生果選擇少又貴 貴過香港好多
租樓係平過香港一半
唔用香港價值觀用乜撚價值觀啊?
客觀數據就比左你
不如調撚轉叫韓國人黎香港感受下香港丫
資助大學得2成人入到
但非專科fg人工得12-13k
買樓4倍價錢
租樓2.5倍價錢
發達國家邊個地方差過香港啊 開黎睇下
衡量 樓 物價 人工 呢啲最直觀有數據比較 叫香港價值觀
咁支那生活一定好岩你,工作hea到爆,物價媲美香港,人工得幾千,除非你做it
以為加個事實上就真係事實啊?
hell你老母咩 咁香港一定係Infernal hell
日本同韓國對比歐美係垃圾
但同香港比一定係世界級天堂
垃圾港豬ff人地過既生活同自己一樣咁差
可能會令自己個心過得好過d
但人地其實係因為生活富足所以開始煩惱一d更加高層次既問題
而香港人仲係地下爬緊
日韓財閥三菱三星,重工業高科技,另有強大文化產業
香港財閥地產囤地炒樓,文化產業沒落曬
無實業,經濟產業單一,職業多樣性自然低
美國加州ktown梗本就係韓國人集中營
Google返92年LA大戰
黑人vs韓國人
2邊都拎槍互射,韓國男人有當兵經驗
真係打哂仗咁

原本都唔知有呢件事
係之後當地華僑講先知
就算係外國比人蝦到盡都要堀起
唔會回流
其實大陸人咪又一樣
個個有得走就走
韓國人移民黎香港玩幾年
應該仆翻去韓國,走都走唔切
女同學係港女黎架
唔係韓妹
韓妹就算跑到去外國要認命
面對住韓國大過自己既人都要去服侍佢地
佢地婆媳文化又係好慘
呢樣野我諗香港人好得多

唔鐘意咪分家出去租樓住
又多無飯夫妻
韓國係老婆就算唔識煮飯
個雪櫃都一定要長期有5,6,7款小菜擺係到
要keep住整!唔係又比個奶奶阿之阿左
韓國對學歷階級觀念重,但根本就好合理
試諗下如果
香港三大22k
八大18k
其他後生仔14k
你覺得咁樣好唔合理咩?
有個中同讀中大乞食科,fg人工仲低過一早出黎打工嘅中同
如果韓國社會係殘酷壓力好大,咁香港就係均貧,反正起薪13k同20k都係買唔起樓,得閒再笑下亞洲四小龍嘅難兄難弟台灣人工低
泡菜同日本人都未撚見過大蛇屙尿
話自己生活壓力大果班黎香港走兩轉,肯定會變到好愛自己國家
日本人畢業就搬出來住,甚至大學已經搬埋出黎
港豬就癡屋企住到30歲先儲夠首期搵緊樓
租樓就用成份糧
嘩無內容到呀
所以我一早覺得
全亞洲生活最好的地方其實係澳門
年年派錢加上生活又hea
可惜基建差、網速慢、娛樂少
無理由日日叫雞架
賭錢係遊客生意
未見過大蛇屙尿就唔會個個爭外資公司/日資外派啦
尤其日本仔做日資外派香港根本就好撚爽,公司負責哂租樓同仔女讀書筆數
又唔使跟足哂日本HQ果套
香港後生仔應該點比?

港仔
澳仔
支仔

台仔
韓仔
日仔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞