韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
好彩...但在人氣方面 好彩當完2年兵就接套太陽的後裔...
唔係可能都要沉下
世界就係咁嫁啦 資源係得咁多 人就無變少
去旅行都有時會遇到D韓仔同佢地傾計,以下都係聽佢地講得知,所以可能有bias
成個韓國都係行精英主義,佢地mindset係做唔到精英=垃圾=人生冇意義
如果你冇父幹只要入唔到大學既話人生基本上已經玩完,只可以做下欄工種,一世俾人睇唔起冇女會溝你etc
入到大學都只係過左第一關,如果入唔到top個幾間大學,畢業之後都爭唔到入大企業(e.g. samsung)裡面做野,你之後亦都唔會有機會轉得返入去,一世只可以打牛工 (因為官商勾結好撚嚴重,中小企競爭力好低,出手亦都好低)

總結係入top大學等於佢地人生既一切,其實都幾痴線
不過香港都朝住呢個方向行緊,只係冇咁極端
香港咪一鳩樣
你睇翻D入唔到Degree嘅中學同學撈緊咩
地盤已經算係撈得掂果D
好多一世撈sales,waiter
韓國敬語真心閪
年紀大過你講野就係啱 駁嘴就係無教養
不過年輕一代之間就好似無咁嚴重?
但呢樣野有樣好就係 年紀大既又真係會自動有種責任心照顧啲細 有鑊都係大既揹
但如果條友年紀大得黎又閪 咁成件事真係好惡頂
利申 睇開泡菜
唔做體力勞動工作? 再唔係仲有倉務/跟車/職業司機吧?

愈發達嘅地區,體力勞動工作愈得到尊重
中小企人工得大財團既一半,做幾耐都係得咁多到
所以會不停再讀書,不停考大財團去到30歲未做過野都唔出奇,整容風氣問題不論男女都會整下等個樣係靚仔靚女,咁不論大學&大財團面試都容易被收&請

仲有韓國有極多囡囡走去英美澳加到做
所謂發達, 人地唔止經濟方面發達, 連人民質素都一樣, 根本兩個層次

人地幾百年哲學家諗出黎d野唔係白做
經濟發達,但經濟規模撐唔起個人口結構?
韓國敬語真心閪
年紀大過你講野就係啱 駁嘴就係無教養
不過年輕一代之間就好似無咁嚴重?
但呢樣野有樣好就係 年紀大既又真係會自動有種責任心照顧啲細 有鑊都係大既揹
但如果條友年紀大得黎又閪 咁成件事真係好惡頂
利申 睇開泡菜

唔好on9,依加冇呢樣野存在

下屬的功績是上司的功勞,上司的過錯卻是下屬的責任

依加係老人打壓後生同推後生送死,殺子文化係亞洲遍地開花

你估好似高等白人國家咁?人地年長者用身體擋子彈保護後生仔最後冇左條命,亞洲就領導走先
十年前香港後生仔就好過日韓
近年一定差過日韓
日韓頂唔順壓力 可以住返農村,
香港只可住劏房 劏房係完全痴撚線
係 香港好過韓國好多
之前睇日劇寬鬆世代又如何
覺得全亞洲普遍都有依啲問題
台灣如是...

架仔 大陸 韓仔 鬼佬 公司我都有做過
韓仔好大男人 唔係講笑
架仔工事完 收工變第二個人
韓仔收工 都係大男人
壓力一定大過香港
男人服乒役又哂左2年時間
拎外藉唔洗服個啲又會比人睇唔起

幾年前有套韓綜真正的男人
睇住班男生去唔同既部隊
真係好辛苦

韓國欺凌文化又好嚴重
個阿姐分分鐘都比唔知幾強多個前輩執過幾多劑

做新仔就大撚鑊
服招呼都招死你
起碼買到樓
其實仲有KAIST
聽之前exchange 既韓妹話而家好多高中生都揀KAIST唔要SKY
極大化既存在、競爭、導致左弱肉強食、適者生存既地步 係時候黎一次天罰大災難 冚球產 重新洗牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞