韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
我記得睇過新聞話係讀唔成書個班先去做偶像,而且整容 練習嘅洗費開資係借比你用住先。到真係出道個到係要還,即係有段時間都係做免費勞工
文革果陣燒孔子像都燒唔少
不過洗走左儒毒之後中果隻共毒仲衰多兩錢重咁解
成個國家都無禮義廉恥既道德觀
香港都得架。厚面皮啲申請綜援囉
歐美等市場唔係
大把位比後生上,用創新carry國家
其實睇返歷史,資唔資本主義個世界都係咁架啦
強國永遠都會欺壓弱國,不過古代果陣係直接燒殺搶掠,大把國家同民族比人殺到滅族
富者愈富,窮者愈窮既現象一直都存在,要等到D土地比人買哂霸哂,平民百姓窮到冇野食先會打仗洗牌
不過依加好難想像到香港人未來會窮到冇野食
商業黎講香港比較容易,就算小弟非三大畢業都可以一步一步向上流,然後讀個好MBA洗底就可以;工作環境鬼佬多,先輩後輩文化冇咁嚴重,交到表現就可以上位。job market 集中,機會多,轉工可以加人工,唔會好似日本咁被人覺得你做唔掂先走

藝術、工業、科研同手藝就當然難,市場窄資源少

想返工唔辛苦、準時clock in clock out、放工吃喝玩樂,然後到時到候升職加薪住大屋揸靚車?以前唔知,但而家呢個烏托邦一定唔存在
韓國真心恐佈 一定要入大企業
其實大陸一二線城市,啲年青人生活喺好hea

因為啲老人退休社保一個人都幾千人民幣一個月,又多獨生子,兩老慳慳地可以養埋嘅仔 已經未計農村有地果啲

啲老闆知道啲年輕人賺錢買花戴,又唔鬧得一鬧就走 再請過又係差唔多
其實簡單講,勞工權益只可以靠工會,靠政府全世界都會死

冇工會制度嘅國家都係人食人,只係嚴重程度不同
儒家文化圈
雖然題目講韓國 但有人提日本 off topic 講兩句

上一間公司 香港係亞洲總部 都幾多日本仔派係香港做

佢哋成日好似抽中獎咁 5點半已經容光煥發 笑笑口咁企係lobby等lift
邊間?
其實去日本旅行都見到班打工仔好大壓力個樣 有次9點幾走都見到d買五十歲都要應該 講再見都係咁90度好多次 行唔夠十步八步回頭眼神有交流又要打多次招呼 直度唔見左人先挺返直條腰 跟佢望到佢個樣好攰好落寞咁 我都google過好似佢地一般一份工就打過世 佢地文化好似係轉工就當你唔係有誠信做份工咁 同泡菜好似都一樣
一聽你講野就知你未去過
所以支那人已經感受到一孩政策所帶黎無窮好處
真係唔知邊個無無出過去
講緊生活困難, 人地個邊做左技工仔都買車買樓
你有本事大把私人FUNDING注資搞生意
唔使讀U都唔會淨係做下欄野求不番身

就算做下欄野人工都高過你隻井底鞋 人地開地鐵做清潔你肯定節日更一搵多人幾成都有

有本事你就講2句睇下你識幾多 去過邊做野見識過咩

應該成個衣食住行、OT及工作時間、打工壓力、上游可能性 etc 一個index......最後都一定係香港最仆街,因為訓都無地方訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞