韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
公司負責曬就緊係爽啦 洗撚你講咩
香港你係有錢人都好撚爽架
因為香港大細公司都係13k
所以唔存在fg好慘既問題
結論:香港贏
其實做咩行業緊要過你咩學歷,學歷係for第一份工only,頂多讀個pt taught master for升職
就好似香港做電子,台灣做金融/會計一樣
你自己特登宗個頭埋去,然後就怪人工低
講到咁簡單 我夠想做醫生啦
你估好容易咩
但宜家講緊泡菜垃圾文員仔人工高過你香港咁解咋嘛
幾時先面對現實 香港先係亞洲最接近地獄既先進地方
我既意思係直接用香港人工/物價/樓價去judge人地
點都係用當地購買力黎比啦
假如係台北生活每月搵30k ntd,你又覺得每個月會淨返幾多?
如果係30k hkd係台北生活,咁又如何?
其實真係
韓國喺明代開始畀宋儒理學影響到而家
可能係因為太多內亂 真係無得唔靠階級觀念去治國

孔子提出嘅學說同宋儒理學有一定出入

去到宋代先攪三綱五常呢件事

基本上掂到呢隻學說嘅人都變到好封建
階級觀念重到癲
因為韓國好易入大學
名牌大學可能先等於我地八大 咁梗係爭住入
至於畢業要入到大公司先有前途 韓國霸權咁嚴重有幾多大公司一隻手數得曬 香港咁多大公司機會自然多啲
同埋香港無論你中五畢業定ive仔 識搵機會就有得發圍 想知呢個情況韓國會唔會發生
我覺得奴性重係因為亞洲未經歷過歐美嘅改革運動
唔會

韓國人由受精個一刻就doomed 成為閪人社畜
咁你又有冇考慮埋當地cost of living同稅率?
淨係識睇gross salary,咁瑞士咪全球最好?
你知唔知美國住bay area,一年搵120k usd都生活好痛苦?
不嬲白領純搵錢黎計,黎黎去去都係香港新加坡美國,你自認係精英中既精英就去美國
南韓年輕人自殺率係全球排名第一
證明佢地生活壓力真係好大
計算埋購買力 依然係好過香港好多

lunch大概30-50蚊水平
樓價4份1
你仲有咩想講?稅率?
人地即使係讀乞食科無技能只要大學出身入大企業就係高人工明唔明
點解King u依家咁多韓國人,就算乞食科都讀
南啦
北韓啲人唔知外面世界
冇乜物慾 住就基本上政府睇住
睇完咁多留言 發覺香港打工真係好慘 韓國平均工資都咁高架咩
唔係好高
係你香港太低姐
日韓都唔係新加坡果皮
你班仆街成日笑台灣人無腦, 但真係東亞嚟講生活得可以開心啲嘅地方
香港一定係最差 沒有之一
啱啊 香港入大學難度世界第一,但大學生fg都係同韓國同水平甚至更低
但韓國基本上接近全民degree
要你班港豬去關心佢地,收皮啦
韓國對學歷階級觀念重,但根本就好合理
試諗下如果
香港三大22k
八大18k
其他後生仔14k
你覺得咁樣好唔合理咩?
有個中同讀中大乞食科,fg人工仲低過一早出黎打工嘅中同
如果韓國社會係殘酷壓力好大,咁香港就係均貧,反正起薪13k同20k都係買唔起樓,得閒再笑下亞洲四小龍嘅難兄難弟台灣人工低
其實做咩行業緊要過你咩學歷,學歷係for第一份工only,頂多讀個pt taught master for升職
就好似香港做電子,台灣做金融/會計一樣
你自己特登宗個頭埋去,然後就怪人工低
人地即使係讀乞食科無技能只要名牌大學出身入大企業就係高人工明唔明
點解King u依家咁多韓國人,就算乞食科都讀

紅字打漏

你講嘅野其實同我講嘅無關係。

你講緊嘅係香港老闆𠴱套,你乞食科學歷無用,你FG無技能,我俾錢你學野,反正就係檢討自身。

我講緊韓國對學歷階級觀念,講緊成個社會,而唔係自身,同樣乞食無技能,大企業就係想請名牌大學+靚仔靚女,韓國人就係咁膚淺現實

最終結果就係韓國有階級,名校學歷入大企業嘅人工就黎多成倍,香港無乜階級,只睇你讀嘅科乞唔乞食,爆左煲未。可惜韓國階級最低層垃圾大學嘅起薪都係同香港above average有突嘅八大乞食科FG一樣。
下?我啲入唔到八大嘅同學讀東華化驗,出到嚟起薪兩萬八
(雖然都算係degree
講緊文員仔wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞