韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
其實好似全亞洲既年青人一樣慘
除左新加坡之外

大陸人係做又36唔做又36嘅心態
反正去邊都係3000蚊
老細搵緊幾百億又唔會care你果3000蚊
低層個個都係hea住做
返工打王者榮耀
拖得就拖,hea得就hea

呢個真
岩岩出黎做野果陣以為自己已經好撚hea
但深圳果堆廠佬完全係另一個境界黎
上海果班感覺好d,但好極都同我有得揮
咁亞洲黎講 香港都算幾好了

人比人比死人 香港都唔係好 而且亞洲地區,後生仔行的路愈黎愈似 又係考公務員,大企業

鬼佬搞資本主義,東亞人搞資本主義
點解會搞到咁撚樣

北歐由資本主義發展到社會民主主義
韓國敬語真心閪
年紀大過你講野就係啱 駁嘴就係無教養
不過年輕一代之間就好似無咁嚴重?
但呢樣野有樣好就係 年紀大既又真係會自動有種責任心照顧啲細 有鑊都係大既揹
但如果條友年紀大得黎又閪 咁成件事真係好惡頂
利申 睇開泡菜

一定要同輩先係朋友,最親但又唔同年紀只能係「好好既姐姐妹妹」
呢個樣日韓都係咁,同過日本朋友食飯,成班明明係好frd,但年紀唔同,對話上一定要敬語前後

孔子條垃圾魔鬼害人不淺

其實唔可以100%怪孔狗,始終係n年前產物
最仆街係後面果d政權人物
漢朝我記得有個撚樣規定科舉寫野唔可以超越你老師教果d
變相嚴重限制思想進步+洗腦
獨尊儒術果個更加唔洗講啦

係當權者利用部份孔孟思想控制人民唧
反抗上位者既內容唔會講
之前睇過話一係入三叔一係打政府工
見到廢老要行敬禮,廢老一唔高興可以一野落你個頭到,仲癲過日本

見面先問你年齡睇你幾大然後決定用咩態度,語氣同你溝通

日韓青年好 on9

香港嘅人權狀況差劣,都仲有人上街發聲

反而日韓有言論集會示威自由,班年青人都唔識得行使

日韓以前早幾十年好多人熱衷政治嫁
要幾激進都有
赤軍就好出名
不過現時可能連生計都成問題
好多人都變到政治冷感

赤軍唔係蘇聯D狗黎咩?
Are you sure?

人地要求總統下台咋,年青派政治份子敢對抗廢老咩?

你應該講清楚d
拉左政治人物下台係好嘢,但對改善佢地工作環境/民生野應該係0作用

其實冇用
因為韓國政治人物就係三星走狗
你拉倒一個落台 佢派第二個黎繼續
人比人比死人 香港都唔係好 而且亞洲地區,後生仔行的路愈黎愈似 又係考公務員,大企業

點解會搞到咁撚樣

講開社會民主主義,
美國民主黨都想玩呢D (Hilary, Sanders),你睇下黑馬執政果8年搞到美國變成點
北歐講競爭力我真係唔識,但我覺得唔會及得上美國,甚至將來既支囯
始終係溫室小花(利申,好少睇北歐社會野)
而且呢種模式要靠適量既右翼/民族主義控制(丹麥),比外來物種入侵就仆撚硬街(瑞典)
瑞典真係全面崩潰咁,好可惜
人地要求總統下台咋,年青派政治份子敢對抗廢老咩?

你應該講清楚d
拉左政治人物下台係好嘢,但對改善佢地工作環境/民生野應該係0作用

其實冇用
因為韓國政治人物就係三星走狗
你拉倒一個落台 佢派第二個黎繼續

留意番,韓國總統冇一個有好下場
點解會搞到咁撚樣

講開社會民主主義,
美國民主黨都想玩呢D (Hilary, Sanders),你睇下黑馬執政果8年搞到美國變成點
北歐講競爭力我真係唔識,但我覺得唔會及得上美國,甚至將來既支囯
始終係溫室小花(利申,好少睇北歐社會野)
而且呢種模式要靠適量既右翼/民族主義控制(丹麥),比外來物種入侵就仆撚硬街(瑞典)
瑞典真係全面崩潰咁,好可惜

北歐本身資源豐富+相對人少先玩到佢地個套
呢個po好好笑,點解會有人覺得韓國日本慘過香港
日本畢業出黎第一份工既4/1人工已經夠佢地搬出黎租公寓,港豬成份糧都係勉強2房單位
韓國樓價係香港1/4,但人工同香港差唔多水平
洗唔洗你地黎憐憫
咁exchange來香港啲韓國大學生係咪有家底?
之前睇過話一係入三叔一係打政府工

練習生仲慘 出唔到道就做炸雞
韓國人玩精英主義到癲左
淨係當地最top嘅大學先有前途(唔記得邊幾間)
只有少數精英大學生/有家底識人
入到三聖個啲大財團
淨低果啲好似做緊低人工狗
有啲似香港咁

利申:睇過網上news 講

唔係SKY(依次序為首爾、高麗、延世),就算讀到大學都玩完。

普通人,無娛樂圈運
唔入悶一世
香港 台灣 日本 韓國
鬥慘應該點排
去旅行都有時會遇到D韓仔同佢地傾計,以下都係聽佢地講得知,所以可能有bias
成個韓國都係行精英主義,佢地mindset係做唔到精英=垃圾=人生冇意義
如果你冇父幹只要入唔到大學既話人生基本上已經玩完,只可以做下欄工種,一世俾人睇唔起冇女會溝你etc
入到大學都只係過左第一關,如果入唔到top個幾間大學,畢業之後都爭唔到入大企業(e.g. samsung)裡面做野,你之後亦都唔會有機會轉得返入去,一世只可以打牛工 (因為官商勾結好撚嚴重,中小企競爭力好低,出手亦都好低)

總結係入top大學等於佢地人生既一切,其實都幾痴線
不過香港都朝住呢個方向行緊,只係冇咁極端

香港咪一鳩樣
你睇翻D入唔到Degree嘅中學同學撈緊咩
地盤已經算係撈得掂果D
好多一世撈sales,waiter

其實我唔係想屌你
香港地好撚柒鳩多行業都係要sell野
你自己上求職網十個有九個都係呢種性質
唔好再停留sales=低人工呢個遠古時代心態
https://youtu.be/BxvVHiPjG5k

佢地為左一份起薪14k港紙嘅政府工可以長期唔做野full time補習溫書不斷重考

同連登沖aco工咁 一樣
無知一問
佢地有無最低工資?
同埋佢地平均收入係幾多??
係香港做港女一定好過韓妹日本妹
係香港做港女一定好過韓妹日本妹

港女係世界上係女人最好物種
去旅行都有時會遇到D韓仔同佢地傾計,以下都係聽佢地講得知,所以可能有bias
成個韓國都係行精英主義,佢地mindset係做唔到精英=垃圾=人生冇意義
如果你冇父幹只要入唔到大學既話人生基本上已經玩完,只可以做下欄工種,一世俾人睇唔起冇女會溝你etc
入到大學都只係過左第一關,如果入唔到top個幾間大學,畢業之後都爭唔到入大企業(e.g. samsung)裡面做野,你之後亦都唔會有機會轉得返入去,一世只可以打牛工 (因為官商勾結好撚嚴重,中小企競爭力好低,出手亦都好低)

總結係入top大學等於佢地人生既一切,其實都幾痴線
不過香港都朝住呢個方向行緊,只係冇咁極端

香港咪一鳩樣
你睇翻D入唔到Degree嘅中學同學撈緊咩
地盤已經算係撈得掂果D
好多一世撈sales,waiter

其實我唔係想屌你
香港地好撚柒鳩多行業都係要sell野
你自己上求職網十個有九個都係呢種性質
唔好再停留sales=低人工呢個遠古時代心態

梗係講緊bossini sales 果D啦
呢個po好好笑,點解會有人覺得韓國日本慘過香港
日本畢業出黎第一份工既4/1人工已經夠佢地搬出黎租公寓,港豬成份糧都係勉強2房單位
韓國樓價係香港1/4,但人工同香港差唔多水平
洗唔洗你地黎憐憫

其實其他國家首都樓價咪又係咁
雖然未必有香港咁誇張但首爾東京都唔平
香港人死在香港細 日本韓國台灣都話可以返鄉下/去其他城市 香港人頂唔順就要去鬼國

孔子條垃圾魔鬼害人不淺

其實唔可以100%怪孔狗,始終係n年前產物
最仆街係後面果d政權人物
漢朝我記得有個撚樣規定科舉寫野唔可以超越你老師教果d
變相嚴重限制思想進步+洗腦
獨尊儒術果個更加唔洗講啦

漢朝無科舉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞