韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
好多韓國人去美國讀書
慘係心理狀態,數據係客觀狀態
你問敘利亞人,香港人慘唔慘,佢一定唔會覺得我地慘
因為佢除時聽日太陽都見唔到
你問劉鳴煒,佢都唔覺得香港後生慘,去少啲日本就買到樓

無視日韓社會生活狀態,淨係用樓價去評價佢地生活
結果就好似幾年前有外國報道講,香港係宜居城市一樣
大包圍你講撚曬啦
咁呢個世界邊撚個地方唔慘啊

賭王都好撚慘啦咁多人等佢死分佢身家
李嘉誠都好撚慘啊90歲人仲未有得退休要繼續返工
你用下個腦好唔好
敘利亞人有冇資格去關心我地慘唔慘?
同樣你港豬有冇資格去關心人地韓國日本慘唔慘
根本唔係同一個層次,韓國人心諗你地籠屋狗死開啦
數據只係側面證據,社會文化制度都係因素
韓國呢個國家,上面都大把人講左成個社會氣氛都有問題
比你買到層樓又點,佢地苦處根本就唔係樓價
日本係另一啲問題,社福逐年cut, 經濟勞動體制萬年不改
表面風光係大量派遣勞工朝不保夕堆出黎
無錯呀,我咪就係講用一個context去judge另一個地方嘅社會問題,成件事無意思
你完全用香港context去講日本韓國社會問題,都唔會有有意義
你要用返果個context黎評論,其他地區比較只係手段
小明斷左隻腳成世行唔到
小美煮公仔面辣親手指 好痛好唔開心
大家都有受傷 各有難處 唔可以用小明角度去諗小美
大家其實係一樣慘
所以我咪話你冇腦
你係香港forum唔比人用香港角度去睇一個地方慘唔慘
我有客觀數據同你分析人地點慘都不及香港年輕人面對既問題
大家個問題係唔同層次,人地點慘生活都係好過你香港人
你地係度扮專家以為好清楚人地國家既情況 其實人唔笑狗都吠

你作為一個非洲人都唔會覺得香港慘 仲覺得香港係天堂 訓街都ok
同樣你作為一個香港人亦冇理由會覺得韓國日本人慘,因為人地生活其實好滋潤,民族性又高
你同小美講小明斷左腳好慘,都唔會改變小美痛嘅事實
比較邊個最痛,從根本上就毫無意義
應該做嘅理解唔係比較,係各自了解兩者有咩問題
小明比義肢佢行,小美帶佢去醫院
同小美講佢未係最痛,小明都未出聲,呢個係反智嘅行為
但其實你就係小明
你斷左隻腳 然後係度問小美你手指痛唔痛啊
但你隻腳斷左仲流緊血
小美心諗你個戇鳩仔做乜撚野
Sor, 我冇咁覺得
我係日本做緊research, 我睇到好多你旅行睇唔到嘅人
表面風光嘅社會,下而壓住大量嘅犧牲者
或者咁講啦不如你講下日本比香港人遇到更困難更辛苦既問題
我幫你答一個先:
要陪酒應酬工時長(而無視香港平均6日工作,工時世界最高)
階級觀念重(而無視香港老屎忽文化,工資購買力係日本5/3水平)
笑撚左
拎iu做例子
上網搵下iu細細過 係一個窮撚黎
食麵包都已經求神拜佛
點解你係都要逼人認同你個套觀念?
死都要用香港標準去睇人地,然後就淨係拎人地fulfill到,而香港fulfill唔到既野係咁無限放大
跟住就可以得出人地好過香港,香港係最慘

想知道人地生活慘唔慘,唔係應該由人地既condition出發咩?
正如支那人關心美國選舉
太監關心人地行房性事
香港住屋咁大問題,一句生存唔成問題就可以帶過 跟住好關心日韓社會階級壓力
俾多個比喻就係台灣人拎25k笑香港人壓力大生活唔好一樣
台灣呢個水平返去同支那城市比較啦
on9 ,樓主開post係想探討韓國後生仔既生活情況,你不斷咁拎香港問題出黎講就係9唔搭8
就好似你同成班朋友傾好哂去日本旅行,已經book埋機票酒店,宜家傾緊去日本旅行玩咩景點,點知你無啦啦跳出黎話「日乜撚野本呀,韓國仲好玩」

連登痴線佬係多,但係痴得好似你咁勻秦就真係...
生活困唔困難係程度問題,有得靠數據生活各種指數客觀比較,工時、工資、生活成本、樓價

新加坡、韓國、香港、台灣亞洲四小龍,社經都係同時期蓬勃發展,比較起黎就發現韓國起碼有中上

去日本旅遊玩咩唔係程度問題,你呢個比喻將你個智商完全表露無遺

最好笑係,自己琴日都比較埋一份,仲話我比較時無計到當地購買力,今日華麗轉身話唔應該作出比較

其實你琴日啲回覆我膠都費時俾

一陣話睇人工 樓價 物價係香港觀價值觀,講到得香港人care人工物價樓價咁,話你on9驚你嬲

一陣又話用香港人工物價樓價去judge人地,要用當地購買力比較。大佬呀,人地人工高過你而同時生活成本平過你,淨係樓都平你一大截,同樣嘅錢都好使過你,仲購買力,柒少陣啦好無

叫人唔好比較,自己就將台灣搬出黎,當你物價同人工同樣比例提高,台灣人買iphone 買steam game有冇平啲呀?台灣人自己都知人工高係王道啦

幫你cap埋圖啦
On9仔見唔少,on9得黎仲要咁主動口臭都係第一次見
日本唔係cut工時咩
睇完上面留言
我覺得香港冇泡菜國咁極端
起碼後生仔仲有d空間生存
例如考試上
起碼香港入唔到三大/考唔到I bank
都唔會比人當地底泥先
社會對後生個expectation 都合理d先
因為大家一齊地位低
所以冇分級數
咁公平啲呢啲唔係淨係睇人工一個數字嘅
佢哋物價同香港比係點先
前後兩句有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞