韓國啲後生仔生活係咪好困難?

483 回覆
13 Like 85 Dislike
唔洗去到廢老年齡相差咁大
普通學校啲師兄師姐睇你唔順眼都可以一巴一巴車落黎
台灣d粗重工作你肯做係辛苦但人工唔算差
日韓呢兩個垃圾地方係個個都唔想做
你肯去做呢d冇人肯做既工都係極低人工
個社會風氣係覺得你讀唔成書冇出色抵你又窮又辛苦做呢d野
世上總要啲垃圾嘅
日本嘅話通常外資係日本業務唔會有日資咁大講出黎無咁響
但通常人工係高過日資
同埋外資可以行香港個套轉工加人工嘅玩法
日韓青年好 on9

香港嘅人權狀況差劣,都仲有人上街發聲

反而日韓有言論集會示威自由,班年青人都唔識得行使
但其實三文兩語好 都可以拎到香港收入中位數 雖然唔會發達 但都唔會好似佢地咁 只有兩條路啊
OT文化 聚餐文化 小圈子文化 仲有公司老屎忽啲痴線壓制 基本成個東亞都係咁嘅職場文化 只係程度上嘅分別 香港叫冇咁嚴重囉至少你比人壓搾 你敢出聲爆佢大鑊可能都有勞工處平機會幫你 再唔係有議員新聞 先唔講成效但至少會有人幫到你出聲 但韓國係聲都出唔到 你就算同電視台報紙講 佢地都唔敢報 所以韓劇啲劇情唔好以為誇張 係真係有啲咁嘅事
呢個真 除左蝗語 識英文真係好好 你想去外國做野人地最低要求都要識英文啦 唔識就好似日韓咁 只可以留係本土
人地要求總統下台咋,年青派政治份子敢對抗廢老咩?
萬8夠食? 買唔到樓 申請唔到公屋
韓青敢為世代不公而發聲咩?

服過兵役都唔敢勇武對廢老
人地d屋仲要大d 地又大d
我諗香港後生仔好難接受到日本/韓國果隻極端階級文化

起碼香港唔洗玩敬語
就係因為服過兵役。佢地果隻階級觀念比軍隊洗禮完,更加服從性強

起碼我地香港而家你出街同廢老嘈都可以屌尻佢

韓國你嘈,我諗你會比廢老圍毆至死
日本韓國老屎忽廢老文化都強過香港
韓國多得敬語唔少
其實世上好似無地方嘅後生仔唔辛苦
上一輩霸住啲位 老屎忽上身屌後生仔唔挨得
後生仔無論職場經濟政治都上唔到位

韓國後生創業都幾多 cafe餐廳甜品舖唔少 質素唔錯 比起香港mk個堆垃圾cafe
香港先慘,樓冇份,做野又多老屎忽,投票就dq曬,得返賣港可以投
因為上一代壓榨曬我地呢兩三代嘅資源
其實香港工時先係世界第一,樓價都係,係車費同食好少少
仲有勞工福利同annual leave 都係發達地方最少
韓國後生個自殺率好似勁高
韓國根本垃圾國家黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞