薄扶林大學討論區(4) 我迷失在這場add drop遊戲

1001 回覆
11 Like 1 Dislike

想問你咩gpa去monash
我有無記錯

無呀⋯⋯
Cgpa 3.25 faculty level

你係跟faculty去原來
純粹想知下去澳洲gpa大概要幾多

屌⋯⋯ n 展得兩個quota 去monash....... 我同自爆有咩分別。。。。。
真係無人講去過美國

無呀⋯⋯
Cgpa 3.25 faculty level

屌⋯⋯ n 展得兩個quota 去monash....... 我同自爆有咩分別。。。。。

放心
我唔知你係邊個
btw絲?

常仔去exchg買手信俾你

放心
我唔知你係邊個
btw絲?

紅巴⋯⋯

放心
我唔知你係邊個
btw絲?

紅巴⋯⋯

祝你玩得開心啲

放心
我唔知你係邊個
btw絲?

紅巴⋯⋯

祝你玩得開心啲

未出發已經好期待melbourne d 古董店
利申:極中意舊野
真係無人講去過美國

有無啊?

紅巴⋯⋯

祝你玩得開心啲

未出發已經好期待melbourne d 古董店
利申:極中意舊野

我去英 不過唔係咩古老city
所以一定瘋狂去旅行
真係無人講去過美國

有無啊?

成個post除左我地仲有冇人去美國
其實幾時去exchange好

利申engin year one

Year 3 sem 1
真係無人講去過美國

有無啊?

成個post除左我地仲有冇人去美國

點解會咁
我發現我真係一個傻的嗎
報完派到個exchange係撞哂sem既
我發現我真係一個傻的嗎

Decline offer

Sem 2都得
其實year 3係最好架
Year 2又太早 year 4又怕transfer唔到credit返黎要defer

Sem 2都得
Year 2又太早 year 4又怕transfer唔到credit返黎要defer

其實 engg yr3 sem2 exchange 係咪會好影響summer internship? 有d擔心

Sem 2都得

其實 engg yr3 sem2 exchange 係咪會好影響summer internship? 有d擔心

你可以year 2升year 3 個暑假做intern 先
但有師兄話,啱啱讀完year 2 冇year 3 識咁多野
人地寧願請year 3
我發現我真係一個傻的嗎

冇錯
我發現我真係一個傻的嗎

冇錯

姐係點 咩撞哂sem
我發現我真係一個傻的嗎

冇錯

姐係點 咩撞哂sem

比如話你想去exchange果間u
4月開sem2
9月考試完sem
你估你去唔去得成啊啦

Sem 2都得

睇你去邊
其實又唔怕
例如英國同香港差唔多時候完 咁你咪返黎再做intern
我就唔得喇 德國7月完
所以我趁個好長嘅winter break做左
有冇人可以講下澳洲

Melb exchange過

Melbourne: 交通勁方便,我係白痴都識搭,但交通幾貴。成個城市規劃好好,個central market買野好平,超市woolworth, big W成日減價,勁平。外面食都幾貴,所以我基本上餐餐煮。住宿好貴,如果想要一間有獨立廁所既房仔,我當時月租八千。monash我唔知。中心冇乜野玩,但個museum好正。可以去st kilda beach睇日落,去beach boxes,去大洋路,去睇企鵝etc. 內陸航班好平,tigerair成日減價,去度度都好方便。好多中國人,要有心理準備。但整體都好好。

特別推介要去tasmania,因為好難得melb每日有好多直航去tas。tas係好寧靜既城市,hobart比較多人,但上到launceston日頭條街得我一個咁濟。星期六hobart個市集可以行。tas既亮點我會話係cradle mountain. 但去tas要有車自駕,冇車既不如唔好去了,你會浪費大部分時間係交通。

Queensland既brisbane同goldcoast: 超正,好多野玩。先講brisbane, 有個tangalooma resort係附近,可以餵野生海豚。goldcoast個灘真係好靚,我去左dream world個主題樂園,都非常唔錯。呢兩度交通都好方便,冇車都得。特別一提,酒店平靚正。我當時係七月中去,住service apartment, 好大間勁高質,但兩個人成間屋都係hkd500蚊一晚 當然你要捕住黎搶最優惠價格

Sydney: 整體感覺麻麻,根本同香港分別不大。如冇多餘時間,其實可skip。如果去,可以上blue mountain, 係幾靚既。交通方便,冇車都得。但我唔會再去

我淨係去左呢啲地方。我覺得澳洲每個城市都好唔同,不妨黎個深度遊,有排玩。

Agger
咁多個地方真係sydney最無特式 仲要周街啲人都講普通話 華人多過乜 我都唔會再去
推介多個Uluru 夜晚睇銀河無得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞