薄扶林大學討論區(4) 我迷失在這場add drop遊戲

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
下年sem1去exchange係咪都係照9月交hku學費比hku就得

yes

thx

絲打你去完邊黎?

英國 最幸運係學校照顧exchange 學生照顧得好周到,一入伙又有welcome card,d staff見我第一日嚟咩都唔識幫我推行李去房又介紹間房有咩設施,professor 又會成日問我地識唔識用學校個system. 衰d講句hku可能冇照顧exchange student 照顧得咁周到

咩u
我都英國

驚相認 不過去完英國唔同地方,根據我認知同聽朋友反映結論:

London: 好旺,方便周圍去,但嘢食算貴(但好多好味嘅餐廳),少d平價超市。交通費貴,巴士會成日塞。但如果鍾情名勝會好鍾意London,同埋London 咁多U會易d搵返相熟朋友照應,hku 都多人去

Manchester: 個城市超級大,如果住唔近學校一係行好耐,一係坐巴士,但好似鎊幾一程返學,有朋友揀行半個鐘。好處係機場多機去歐洲唔同地方,同埋市區有好多大商場,仲有好多theatre,其實似第二個London,hku 一年都有十幾個人去

Liverpool: 比man細,每個地方都用腳行到(除左球場)我朋友住學校宿舍佢話間間都喺校園入面唔怕遲到。海幾靚但冇咩名勝,hku少d人去

Sheffield: 城市細好似得一條街行,但交通好方便,火車去唔同城市都係一至兩個鐘,少hku人

Edinburgh: peter 仔 Edinburgh 好靚,因為古色古香,主要舊城係一條街連住,但問題係多遊客鋪頭少d local 鋪,超市都遠少少耐d先見到間。去玩一流,可以上埋highland睇風景,住就好似真係貴少少同埋搭火車返英國其他大城市遠到飛起,差唔多5個鐘,雖然架車好舒服,ok多hku人

Glasgow: 校園入面其實好靚,有大草地又啡啡地建築幾有feel,不過個城市冇咩野睇少少悶,ok多hku人

Newcastle: 好多橋橋橋,球場都喺市區唔洗走好遠(man 一定要搭車,liv要行大約30分鐘?我跟住朋友係坐巴士)其實都唔算好多嘢睇但興趣人人唔同,少d 見hku人

不過我認識都係好片面,主要靠我成日去朋友學校上堂同去佢城市玩而得返嚟,準確資料應該要問下英國留學post d人 準備去exchange 嘅各位要玩得開心d呀

你間u好 我當時去到好似孤兒咁

係咪獌(University of Manchester)?
聽講係住宿方面劣評如潮

去一個sem exchange喺英國開唔開到銀行戶口

我開到呀,debit卡好方便 不過!其實正常只係俾full year student
屌 唔過三垃圾無 offer
不過自己係排得柒既,等 late round 再報
有無去過美國exchange既巴打絲打分享下
上網搵好少USA exchange遊記 好驚咩都唔識

同問
下年sem1去exchange係咪都係照9月交hku學費比hku就得

Yes

同問

上網真係搵極都無
一轉左做歐洲就勁多遊記blog教學

英國 最幸運係學校照顧exchange 學生照顧得好周到,一入伙又有welcome card,d staff見我第一日嚟咩都唔識幫我推行李去房又介紹間房有咩設施,professor 又會成日問我地識唔識用學校個system. 衰d講句hku可能冇照顧exchange student 照顧得咁周到

咩u
我都英國

London: 好旺,方便周圍去,但嘢食算貴(但好多好味嘅餐廳),少d平價超市。交通費貴,巴士會成日塞。但如果鍾情名勝會好鍾意London,同埋London 咁多U會易d搵返相熟朋友照應,hku 都多人去

Manchester: 個城市超級大,如果住唔近學校一係行好耐,一係坐巴士,但好似鎊幾一程返學,有朋友揀行半個鐘。好處係機場多機去歐洲唔同地方,同埋市區有好多大商場,仲有好多theatre,其實似第二個London,hku 一年都有十幾個人去

Liverpool: 比man細,每個地方都用腳行到(除左球場)我朋友住學校宿舍佢話間間都喺校園入面唔怕遲到。海幾靚但冇咩名勝,hku少d人去

Sheffield: 城市細好似得一條街行,但交通好方便,火車去唔同城市都係一至兩個鐘,少hku人

Edinburgh: peter 仔 Edinburgh 好靚,因為古色古香,主要舊城係一條街連住,但問題係多遊客鋪頭少d local 鋪,超市都遠少少耐d先見到間。去玩一流,可以上埋highland睇風景,住就好似真係貴少少同埋搭火車返英國其他大城市遠到飛起,差唔多5個鐘,雖然架車好舒服,ok多hku人

Glasgow: 校園入面其實好靚,有大草地又啡啡地建築幾有feel,不過個城市冇咩野睇少少悶,ok多hku人

Newcastle: 好多橋橋橋,球場都喺市區唔洗走好遠(man 一定要搭車,liv要行大約30分鐘?我跟住朋友係坐巴士)其實都唔算好多嘢睇但興趣人人唔同,少d 見hku人

不過我認識都係好片面,主要靠我成日去朋友學校上堂同去佢城市玩而得返嚟,準確資料應該要問下英國留學post d人 準備去exchange 嘅各位要玩得開心d呀

自爆:去過Liverpool exchange

關於Liverpool 嘅資料基本正確
補充:
1. 物價比較平
2. Liverpool算係多Museum, 相比Manchester同Birmingham 無咁悶
3. 好少HKU人去(不多過五個),但係你去到就發現好多CU人去Liverpool exchange

係咪獌(University of Manchester)?
聽講係住宿方面劣評如潮

我開到呀,debit卡好方便 不過!其實正常只係俾full year student

咁你點開

咩u
我都英國

我反而覺得少啲hku人去好啲

咁你點開

我交passport 同學生證時佢冇問我讀幾耐,只係問我要卡做咩,我咪答買嘢方便d,加多句"girls are obsessed with shopping "佢聽完笑住講"yes! Especially my girlfriend "之後佢就開卡俾我

咁你點開

我交passport 同學生證時佢冇問我讀幾耐,只係問我要卡做咩,我咪答買嘢方便d,加多句"girls are obsessed with shopping "佢聽完笑住講"yes! Especially my girlfriend "之後佢就開卡俾我

英國啲交通野複唔複雜咁
好驚去到成嚿飯
有冇人可以講下澳洲
有冇人可以講下澳洲

想問你咩gpa去monash
我有無記錯

咁你點開

英國啲交通野複唔複雜咁
好驚去到成嚿飯

主要坐火車,好快你就會變勁精明嘅火車飛達人 不過票價同股票一樣又升又跌,越遲買越貴,我試過兩粒鐘火車1000蚊港紙
有無ching都係瑞典 交流下
有冇人可以講下澳洲

上年去完一個sem
去咗六七個trip幾好玩 同埋都係幾享受人生既感覺

英國啲交通野複唔複雜咁
好驚去到成嚿飯

主要坐火車,好快你就會變勁精明嘅火車飛達人 不過票價同股票一樣又升又跌,越遲買越貴,我試過兩粒鐘火車1000蚊港紙

坐火車除左票價可升可跌之外
仲會有好大機會delay,小則半個鐘,大則幾個鐘甚至cancel

與其坐火車,不如坐coach
National Express+Megabus係皇道
有冇人可以講下澳洲

上年去完一個sem
去咗六七個trip幾好玩 同埋都係幾享受人生既感覺

抵我今個sem 讀36 cred.
有冇人可以講下澳洲

我有無記錯

無呀⋯⋯
Cgpa 3.25 faculty level
有冇人可以講下澳洲

Melb exchange過

Melbourne: 交通勁方便,我係白痴都識搭,但交通幾貴。成個城市規劃好好,個central market買野好平,超市woolworth, big W成日減價,勁平。外面食都幾貴,所以我基本上餐餐煮。住宿好貴,如果想要一間有獨立廁所既房仔,我當時月租八千。monash我唔知。中心冇乜野玩,但個museum好正。可以去st kilda beach睇日落,去beach boxes,去大洋路,去睇企鵝etc. 內陸航班好平,tigerair成日減價,去度度都好方便。好多中國人,要有心理準備。但整體都好好。

特別推介要去tasmania,因為好難得melb每日有好多直航去tas。tas係好寧靜既城市,hobart比較多人,但上到launceston日頭條街得我一個咁濟。星期六hobart個市集可以行。tas既亮點我會話係cradle mountain. 但去tas要有車自駕,冇車既不如唔好去了,你會浪費大部分時間係交通。

Queensland既brisbane同goldcoast: 超正,好多野玩。先講brisbane, 有個tangalooma resort係附近,可以餵野生海豚。goldcoast個灘真係好靚,我去左dream world個主題樂園,都非常唔錯。呢兩度交通都好方便,冇車都得。特別一提,酒店平靚正。我當時係七月中去,住service apartment, 好大間勁高質,但兩個人成間屋都係hkd500蚊一晚 當然你要捕住黎搶最優惠價格

Sydney: 整體感覺麻麻,根本同香港分別不大。如冇多餘時間,其實可skip。如果去,可以上blue mountain, 係幾靚既。交通方便,冇車都得。但我唔會再去

我淨係去左呢啲地方。我覺得澳洲每個城市都好唔同,不妨黎個深度遊,有排玩。
有無人去加拿大

有冇人加拿大
有冇人可以講下澳洲

我有無記錯

無呀⋯⋯

你係跟faculty去原來
純粹想知下去澳洲gpa大概要幾多

我有無記錯

無呀⋯⋯

你係跟faculty去原來
純粹想知下去澳洲gpa大概要幾多

個range好大 因為佢好多u
睇你咩u 如果要頭果啲gpa ard 3.3 up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞