主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
天生殺人狂先啱
有,但極度麻麻
天生殺人狂?

我之前打過篇文評論過,比你睇睇

Oliver Stone x Quentin Tarantino《天生殺人狂》(1994)
-
劇情講述男女主角同樣有著破碎家庭,深種在他們內心暴力的種子在漸漸萌芽成長。女主角從小就備受父親虐待,她決定和只有一面之緣的男主角一同出走,並於出走前把父母都殺死。之後他們舉行婚禮後,便開始了一邊逃亡一邊殺人的瘋狂旅程。
在途中,死於二人手下的人無數。道德和法律已經完全被他們的觀念清空。他們瘋狂的殺人,瘋狂的相愛,手上染滿各種人的鮮血。這個離奇的事件,被電視當作肥皂劇來娛樂大眾。他們成為青少年崇拜的偶像的同時,也成為了階下囚。然而,監獄對於他們來說,不過是一個新的殺人場所。他們點燃了監獄裏犯人們的兇暴欲念,一場登峰造極的混戰轟烈上演......
-
影片爭議比較大,從我個人角度來說讓我大開眼界的就是電影在技術上的成就,技巧運用十分覆雜,藝術感相當強烈,觀影效果和整體精神一致。影片從頭到尾都充斥著強烈的punk rock情緒,一種極端的態度,因此在劇情上也相當另類、反常,這是一種表達手法,一種深層吶喊。
-
Oliver Stone採用大量具像化了的幻覺以及縱橫交錯的影像風格,有肥皂劇、紀錄片、舊菲林、音樂Mv⋯
而且幾乎找不到一個鏡頭完全與地平線保持平行,鏡頭永遠是傾斜搖晃的,大量快速短接鏡頭像綻放的煙火一樣滑過視線,混亂與速度是這個瘋狂世界的唯一真實。唯一的一段相比之下稍微平穩一些的鏡頭是男主角在獄中接受電視采訪拍攝的畫面,但事實的真相在瘋狂的媒體的鏡頭裏也是扭曲的,背離真實的,狂熱的電視人並不比殺人狂冷靜,平穩的電視鏡頭卻扭曲著事實,這不能不說是個莫大的諷刺。所以當採訪者的情緒越來越激動,畫面再次開始傾斜搖晃,剪接的速度越來越快,而觀看轉播的監獄犯人的情緒也開始變化,一場暴動最終不可避免地發生了。
-
色彩則仿佛變成一種暗示,黑白、彩色與綠色的畫面相互交織,不同的風格具有了不同的意義。主角帶著痛苦幻想與回憶之時,畫面往往變成懷舊風格的黑白,黑白過濾了血腥場面的刺激性,卻將其中的邪惡與痛苦無限地放大。
最後值得一提的花生是本片劇本是Quentin Tarantino寫的,當年上映時雖然叫好叫座大獲成功,可據稱他本人對此片極為不滿,大約是源於QT和本片導演Oliver Stone兩個天才在思想上不可調和的差異。

https://instagram.com/p/BollXLEh7Cr/
Cult 片之王一定要講桂治洪同埋牟敦蒂
有時睇完啲片都覺得佢兩個係咪心理變態。

以前亞洲電視凌晨有一個環節叫做「邊緣兩級半」播埋啲剝削電影

有一套我好記得嘅就係一個教師帶住班學生去東平洲嗰邊,點知原來東平洲已經得返個變態家庭,喺度逐個將佢哋殺死。

最初套電影氣氛好輕鬆,男學生笑嗰啲地名「奶頭」同「洲頭」
係,佢差唔多每一幕都用五六種鏡頭剪埋一齊,真係痴撚線
但你點睇印第安人嗰段,究竟算係主角悲劇式自我放逐定係導演嘲諷宗教教化
我係桂導死忠
補充,我記得係岑建勳飾演教師,個變態嘅家庭其中有個係《省港旗兵》裏面出現過
前幾年果套 Mad Max
其實好受歡迎 票房又高
今年套鐵血戰士好多人睇完覺得爛
但又有人話當 Cult 片睇個觀感就 Feel
你又會唔會當呢兩套係 Cult 片?
我唔係好解讀到印第安人果幾場戲,尤其男主角隊冧印第安老人後,背景音樂居然係中國民歌。

我最鍾意有幕男主角落車痾尿,女主角喺車頭跳舞
但佢拎個角度拎到女主角好似係男主角腦海入面幻想出黎既情景咁,好fancy
有冇睇過plan 9 from outer space
我鐘意呢套爛片多過the room多好多
3部曲中
我最鐘意係香港有個荷里活
d比喻
呢套睇vcd
雲信加路最好睇呢套
到依家翻煲都覺好好睇
你60碎未
下?4,5歲開始睇?
差唔多啦,冇4,5
都肯定有6,7

因為我記得我爺爺同我一齊睇
佢喺我一年級行左
Btw,你4,5歲讀小學?
電懋年代的片點睇?

好離地好好睇我覺得
除左野玫瑰之戀就冇接觸過哩間電影公司嘅作品

巴打有咩推介?
喺你角度屍殺片場算唔算cult片
原來就係你黎!
點睇買凶拍人?
呢個post隔左就快成年 今日終於俾我google到套戲唔洗心掛掛
叫 brain damage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞