主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
我主攻世界各地cult,但不包括鄰近的北方帝國

原因唔係因為鄰國冇好導演,而係佢地電影太多制肘,哩樣又唔拍得,果樣又唔拍得,咁點會有好電影
呢套好撚痴線
成套野恐怖既唔係畫面,而係意識
睇完結局真係一時三刻都平伏唔到個心情

呢套嘢唔住算唔算,但睇完唔知up乜,你有冇咩見解咁
咁地盤佬只係職業啫

我識d地盤佬有個鋼琴6級,有個放工去教跳芭蕾舞
痴線到我直頭要分開三四日先睇得晒
紀子的餐桌🤘🏻但係太長睇唔曬
有冇睇過日本既少女地獄1999,點樣評價依一套
未睇
巴打尋日ig介紹果套brazil正野
園子溫早期真係好出色
Django unchained
當年第一次睇咁多血漿既電影
初頭有d反感 睇完之後又會搵返同類型呢d咁純粹暴力既電影 算係我欣賞暴力電影既啟蒙
之後七惡人又係
經典嘢嚟,我會當係《1984》嘅外傳睇

仲要有中年嘅羅拔廸尼路
cult片根本唔係一個片種,而係一個現象
嚟緊塔倫天奴出新片好好期待呀

係講邪教,Manson family事件改編,好心急想睇
正解

真正Cult Film只有兩種特點:

1.排斥主流,Cult片係游離於主流之外,唔會大唱主旋律,甚至要故意排斥主流,從意外嘅角度讓觀眾驚喜。

2.影響主流,Cult片要喺主流之外出現但又能夠影響主流電影。

Cult片係離經叛道,決不妥協,不屈從於主流卻可以引來支持同關注。Cult並非一種電影類別或者風格,我哋可以話Cult片係一種文化,一種電影態度。
男人都係強姦犯

但結尾溫馨bgm加分
睇左幾次
Have you got 27B-6?
成齣片都好80年代
有呀,但除左視覺刺激外好似冇咩深層意義
Grotesque

你可以當係SAW系列嘅日本山寨版
瘋狂的石頭算唔算cult
呢套有冇睇?

女主角女神級樣同演技
https://youtu.be/HxGauHDJLJk

講起承轉合我覺得不在pulp friction 之下
好好睇

集好多cult片元素於一身

有blood,有歌舞,有易服
點睇the room? 聽人講話係最屈機嘅cult 片, 但我睇過都幾無聊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞