主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
好怕睇人嘔吐,搞到自己都想嘔。
點會介意,我開哩個post都係想吹吓cult片水,再從其他人身上吸收新嘢
已經唔係單純嘔吐咁簡單
仲要反覆咁嘔完又食番。我睇完一定嘔到7彩。
反而活剝生劏割頭嗰D真片,我可以一邊食麵一邊睇
有冇睇索多瑪120日
有咩評價
Clockwork orange都計cult片⋯?stanley kubrick 喎大佬
Aerial mom
睇完心理好沉重之餘又會特登搵返墨索里尼時期薩羅共和國資料睇吓個時代背景
推唔推薦?會唔會有其他嘅更推薦?
如果你係想搵d娛樂性豐富嘅cult片就唔推薦哩齣

或者你想睇邊類型嘅cult片?暴力、恐懼、愛情、小品?
同埋想睇本土、歐美定日本?
變態嘅,地方不限
《慾望號快車》(1996)

劇情講述男主角是一名沈迷於性事的電影制片人,在女友Catherine之外尚有不少情人。一次開車回家的路上他與另一輛車相撞,男主角腿部重傷,對面車中的夫妻兩人則丈夫死亡妻子Helen負傷,之後男主角在廢車場偶遇Helen,兩人由此結識,不久Helen帶他參觀了由Dr.Waagan主持的撞車活動,這些愛好者熱衷用真實的撞車還原某些事故,男主角自此進入了一個匪夷所思的圈子。Dr.Waagan身份神秘,他宣揚撞車是釋放自我的有效途徑,為此不惜以身犯險。隨著男主角與Dr.Waagan的交往不斷加深,兩人終於在車上發生了關系,而隨後Dr.Waagan駕車撞擊男主角與凱Helen卻致使自己死亡。男主角大難不死後又駕駛者一輛廢舊汽車撞向了Catherine……
-
這是一齣非常特立獨行的電影,它是如何特立獨行呢,據說當年在電影節公映的時候,很多觀眾因為不堪忍受那些裸露的性愛鏡頭、變態的扭曲的性愛鏡頭、瘋狂的毫無理由的反覆撞車鏡頭、可怕的除了撞車、性愛、以及在撞破的廢車中性愛就沒有別的鏡頭的鏡頭而紛紛中途離場,其中包括部分評委,最後,它能獲得特別獎。
它的精彩不是它的露骨,是它的絕望,一種極端化的蘊含著強烈超現實風格的自毀癖好。在本片,我看到的是戀疤癖、縱欲狂、車禍愛好者、毀滅狂,他們全都願意從一些極端舉動中獲取快感,或者說他們把撞車與性交等同起來。

因為主題以當時來講都好前衞,而且個別場面都幾怪雞。利申:十幾廿年前睇咗幾次,其實印象有D模糊。
其實Stanley kubrick一直都拍緊好多非主流嘅電影,連2001太空漫遊我都覺cult
特別喺當年嚟講應該好多人都睇唔明佢d嘢
點睇東方三俠?
Cult片有咩定義?鬥陣俱樂部同低俗小說都算cult?
頭兩三版答過,請爬文
早期嘅杜琪峰將一齣重爛片拍成一齣重漫畫武俠科幻恐怖cult作
你係咪香港人嚟架
鬥陣俱樂部 、低俗小說

用返香港譯名得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞