主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
同意
睇完心情勁差
好後悔睇左
宜家樓主提完又諗返起個畫面
烏鼠 任達華放火燒死鄭則士個女一幕睇到個人好sad

第一次睇心情好難平伏
係啊!你咁勁嘅!
有無咸cult片推介?
我估係
我覺得 十八日後 臨尾都 cult cult 地
但冇專登搵cult 片睇
我覺得Tarantino Coen bros Wes Anderson
呢d個人色彩多過話玩cult
佢地d片你一睇就知係邊個拍
雖然劍走偏鋒 但又唔同其他既Cult片
直頭自成一派
嘔吐三部曲都唔係電影嚟,你可以當佢係撒旦教祭祀影片

純變態影像不睇也罷
可唔可以講多少少
《暫時停止造愛》(1987)

劇情講述一群龍友相約帶三位模特兒,到溪邊進行人體拍攝,模特兒小詩突然人有三急所以在一古墓前解決,並撿到一枚古錢,原來這古錢是一位殭屍所有,小詩的尿而覺醒了,更在小詩被性侵時救了她,後來小詩和另外二位女友為了求得‘大家樂’的明牌找上殭屍(明牌係指彩券開獎前,媒體或「消息靈通人士」甚至通靈人士預測的中獎號碼。)而他告訴她們,可以帶她們‘大家爽’......

本影片劇情、配樂、拍攝其實都沒什麼值得落墨,當年經典港產片《殭屍先生》台灣譯名叫《暫時停止呼吸》在當地叫好叫座後的跟風三級片,各種劇情超展開與爆笑下流對白,背後二次創作精神卻是相當浪漫。
本片香港上映時譯做《殭屍也咸濕》
玩排泄物,玩嘔吐物,兩條女係連體跟住比人鋸開分成兩條女,跟住用十字架自慰再比肢解,攞個bb拜祭,再將bb殘殺

全片冇內容只係哩d影像
唔係
但呢三部曲好似係有故事性 睇咗好多評論都未夠膽睇 始終有啲嘢睇完會破壞弱小心靈
如果講到個人色彩我就鐘意睇大衛連治

齣齣片都咁迷離,細個睇迷離劫睇完成集都唔知佢做咩,但又好有追看性
我就感受唔到故事性
你想睇網上好易搵到link
細細偏向主攻恐懼同殘殺片

我就鐘意怪雞片,越怪雞越鐘意
David Lynch最Cult應該係Eraserhead
冷峻既光影處理、光怪陸離既人物、完全唔知做乜既情節
睇到個人好沉鬱,心情仲差過睇恐怖血腥片

另外我想搵返Twin Peaks黎睇但完全搵唔到邊到有
有冇推薦
早兩三個月仲有link

不過近排死左link
今年有溝電影節咩?對上好似都兩三年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞