主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
三個受傷的警察比人帽左又係性情大變

呢套我記得係咪有一幕係燒死人
就算港產片最輝煌時代政府都係唔願投放資源喺電影業上
烏鼠好睇,吳啟華個角色好似係同另一齣機密檔案嘅角式crossover
可能我童年成長於80年代,所以我好鐘意哩齣片
邊套?
好似係吸血貴利王,唔記得有冇記錯
以前借警車借消防車/搵其他政府部門合作冇咁繁複
而家通訊發達左
好多野透明度都提高晒
有好有唔好
烏鼠機密檔案
https://youtu.be/dtcs9yZS_s0
一定要補條link先

近年真係多得有人上載舊片上youtube,可以睇得返以前好多舊港產片,其實好多都cult cult地。

唔係作大,細個睇有線電影台啲港片撈飯。
淨係講之前道具銀紙都拉仲要入埋罪已經夠on9,好彩最後上訴得值

香港電影真係比香港政府搞彎晒
嘩,當年有線d電影係loop
香港體壇都係啦
個個都係要靠自己
sidetrack一下大家先,有無睇過一套紀錄片叫My stuff, 內容係講個主角同女朋友分手之後將屋企所有野都放曬入迷你倉,佢迫自己每日只可以從迷你倉拎一樣物件出黎用,到佢拎到第100日之後就發現自己原來唔洗好多野都可以生活得到,最近除左睇Cult片之外好鍾意睇依D斷捨離既片
吸血貴利王,吳啟華做林過雲(正義嘅 ),臨尾同黃子揚互片嗰度笑死我。
cine P好撚多cult片

播得最多係上面個d日式誇張特技個d
依套好似無睇過,要搵下先,另外最近睇返1的士判官同埋盲女72小時,後者真係唔知自己睇左D乜但又笑到仆街
香港奇案吸血貴利王
https://youtu.be/BKCFr4lyWiw

有色情有暴力有搞笑
咁正,不過我冇裝有線好耐,連希特拉都cut唔到,唔敢再裝
好似殺人壽司 日本妹打喪屍個d

唔識欣賞
「烏鼠」同「吸血貴利王」都有啲相似,主角都係好「淋善」嘅小男人,遭受壓迫到尾段忍無可忍以暴易暴嘅故事。

不過鄭則士係由頭黑到落尾,去到後尾爆發嗰下係好有力。

黃秋生就搞笑feel居多。

至於兩片終極大佬任達華同何家駒都各有特色啦。

我就中意任達華多啲,佢有口齒過何家駒好多嘅。一句:「我要你冚家鏟」,係講得出做得到嘅。
連登終於有cult片討論
睇咗好多年cult片
十幾歲由ABCs of Death, SAW 1-8 , the human centipede 1-3, Martyrs 入手
到依家都未敢睇A Serbian Film同嘔吐三步曲
仲有咩下水道美人魚、The Suicide Club嗰啲,好細個已經睇到冇晒感覺
下一個step係咪已經要打大佬 睇Serbian
想求一套電影名

套戲嘅內容唔多記得 只係記得一班主角好似死咗 但有人改造佢哋 縮細佢哋個頭 佢哋就係咁變成識飛嘅頭

應該係溝片嚟
其實而家好似開始cult就= exploitation film/B-movie/erotic film/etc.
一見到血呀裸露又唔係大片就叫cult
越嚟越亂

好似咋
Shrunken Heads (1994)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞