主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
侏儸wow 以前就睇你d post同開台
吓?開台?
乜原來午夜凶鈴都被定位做cult片?
《老翻大師》
《德州風情畫
SS Hell Camp
Women Prison Massacre 1983
The Beast in Heat 1977
仲有一堆修女片
真係可以睇到你扯旗
局部劇情
有冇睇過world on a wire?
Fassbinder
定係唔算cult片?
有睇world on a wire

另外果齣冇睇過,講咩架?
no一齣, Fassbinder係導演個名
bt有高清
好 我睇睇先

唔該巴打
劇集版應該高清唔到呀
我同你口味幾似
包括北方電影既睇法

推介你睇一套"心迷宮"
鄉村奇情黑色休默
扭橋扭到估唔到

同一導演另一套"爆裂無聲"都好好睇
手法平實返d 但內容同意識在內地政治來講算好大膽

樓上問有冇pulp fiction 同類,呢套心迷宮係其中之一

近年愛上既另一大6導演係一代宗師個顧問徐浩峰
最cult 味重係師父,除手法外片中功夫真實度極高,係真正功夫片

佢其他如箭士柳白猿,倭寇的足跡都好高質,真正中國人必睇功夫片

我從來都睇唔起強國片,呢幾套令我放下成見,真心推介比大家

ps 其實係太冷門冇知音同我傾,你地快d 睇左一齊j下
求種子
agger
除左形式上既cult 之外
但凡係非主流大製作
而有少眾長年吹棒現像既電影都可以叫cult

當然fightclub 咁多星都係cult...冇話a 級片唔可以係cult, 不過影迷講得既cult 多數唔係呢類je
徐浩峰真心ok,可惜「道士下山」嘥咗,原著故事太長拍唔出嚟原味
識貨!
另一套head hunter 都好唔錯
算啦
呢套可以另開一題解讀post
我諗冇正常人睇一次會明
兩位師兄有料之人
樓主客氣
入黎跟你學野

唔係想騎劫,只係見難得有另類電影post , 想分享下搵下知音,近年真係好少搵到人傾非主流電影

希望唔好介意
有套netflix 既推介下
套戲叫 the maus

講一對未緍男女couple 去左女既鄉下 bosnia 荒山壞車出唔返去
無助中途唔知好彩定唔好彩
遇到兩個塞爾維亞男人
兩個種族既世代恩仇令平常救援處境變得極之緊張凶險

比起一般困獸鬥電影
女角出乎意料地有戲
鏡頭運用有語言又唯美
冇刻意賣弄血及女色
但臨場感及張力一樣好夠 (石左睇一流 )
打大佬幾幕重大玩意識流
咁多種手法加埋實屬少見

有比錢netflix 既唔好錯過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞