主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
有呀,早排我都有喺佢page出吓文
果個好似係fb group唔係page
屌,自膠咗,原來我出文果個gp係另一個page

唔係港產片共享團

但兩者admin都係麥don鴻
我主攻另類同cult片居多

但如果宏觀晒所有電影範疇我知識唔夠麥don鴻咁廣
同埋10年前我都係追佢d 電影blog嚟睇,佢啟蒙我唔少

不過佢又真係幾串
今日睇咗發條橙
但睇完好似唔知點咁
硬係覺得有d野我get唔到
當年我第一次睇都係睇到1999
有冇巴打睇過一套嗰名好似叫蛇魔嘅片?係一個瘋狂科學家,搵佢嗰女嘅男朋友做實驗,注射啲不知名血清响佢身上,套片結尾就係嗰男仔真係變咗條蛇
呢套真心好正wo
識貨
係啦,就係呢套
有一幕真係睇到我碌9縮到未試過咁細
哩齣幾過癮
我睇哩齣淨係睇都覺痛
Cult片只係睇過毒蛇嚇機、台灣好萊烏電影台既B級片

QT我唔當係Cult片,算灰色地帶,影響曬後來既主流同Cult片方向
毒蛇嚇機正呀喂,
你地發唔發覺好多cult片都用蛇做電影主題?

關於QT拍嘅電影對現今世代嘅香港cult友去睇可能唔覺好cult,但歐美cult友睇返就覺好cult。

可能大家文化唔同,對於歐美cult友佢地睇吳宇森同王家衛或者睇日本忍者片都覺好cult,但對我地嚟講真係唔知有咩咁cult。
再補充返一點,其實QT嘅電影喺90年代嚟講真係好怪雞,對當年嘅本地cult友嚟講真係必修科,但依家時代唔同咗,所以先會覺qt唔算太cult
睇過勁多係拎蛇、蜘蛛、鱷魚同鯊魚做主題
有個梗來自《毒蛇島》,有對男女想扑野,男既訓響床上被蛇咬死,女既睇住男既下面越黎越大舊,大到變巨柱,跟住突然彈出黎咬死女人
維多利亞一號
知唔知邊有套CULT片最受連登仔歡迎?
如果喺哩個post嚟講最多人講就係力王
但係咪最受連登仔歡迎我就唔知喇
有無睇過《女機械人》?
想問啲熱門啲既
樓主點睇天生殺人犯 natural born killers ?
佢啲鏡頭雜亂得黎都幾有美感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞