主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
去hmv訂
其實哩齣戲係政治片嚟
我以前打過篇文係講哩齣戲,我貼比你睇吓,但有d長

《A Serbian Film》講述男主角是一個妻兒隱居多年嘅過氣咸片男星,一日他得到一份令佢難以抗拒嘅合同,佢決定重新出山為一齣鉅資打造、事先唔知劇本係點嘅咸片擔任男主角。起初男主角認為只不過係一啲打真軍嘅咸片真人show,但拍攝開始後越嚟越多殘酷暴力嘅場面設計出乎意料之外,最終導致佢混淆於現實與劇中而難以自拔……主角一家經歷過一場恐怖惡夢,無力抗爭之下萬念俱灰,選擇全家集體自殺。但係製片仲係未肯放過佢哋,最後以對佢全家姦屍做全片嘅結束⋯⋯

要形容哩齣惡名昭彰嘅《A Serbian Film》,就好似一塊表皮灑滿靚香料,甚至用好出色手法烹飪嘅牛扒,但扒肉本質居然係腥臭長蛆。

電影內容的確非常暴力,畫面亦非常不堪入目,不過導演用意很明顯,主角一家隱喻象徵塞爾維亞,主角被人利用藥物操縱做出強暴、殺人、虐待,甚至老婆被他朋友強暴, 精神崩潰後自己就走去迷姦自己幾歲大嘅兒子,擺明講嘅係前南斯拉夫地區分裂後各國骨肉相殘嘅悲劇。
如果脫下暴力情色外衣,電影嘅資訊含量極大,幾乎每個鏡頭都有所指。

首先男主角被注射興奮劑,從而開始不由自主嘅混亂,瘋狂發洩,應該是代表種族主義同民族主義。
電影後半部男主角由興奮劑效果中清醒已經係三日之後,開始回想拍攝錄影嘅恐怖回憶,被自己嘅行為所震驚,應該就係塵埃落定後塞爾維亞人嘅自我反省。
電影裡面有兩個極其噁心鏡頭,都是具有象徵意味的。一個係男人為女人接生,然後新生嬰兒進行性行為。係象徵前南斯拉夫分裂,列強催生嘅新生塞爾維亞立即遭到打壓。

另一個鏡頭就係手腳被綁嘅婦女牙齒一隻隻監生用鐵鉗剝除後,被男人用勃起嘅陽具塞到喉嚨,捏住鼻孔,結果窒息而死,係代表咗解除武裝嘅塞爾維亞係可以被任何匪夷所思嘅方式玩死的。

另外主角用陽具做武器插爆保鏢眼睛,老婆將他朋友咬死,應該係冇武裝嘅國家最後會用任何方式自衛哩個意思。

成齣電影無論響對白或動作上大部份時間都係FUXCK來又FUCK去,首先,片名叫《 A Serbian Film 》已經講得好清楚,無論是掛著色情、暴力還是cult外衣,其實內裡係描寫塞爾維亞民族悲劇的一部電影。
顯然,喺外部勢力挑撥下,塞爾維亞做主體民族嘅南斯拉夫國家四分五裂,同以前手足同胞打咗十幾年內戰,兄弟鬩牆、夫妻反目、骨肉相殘,各種殘忍行徑令人髮指,終於四裔攜貳,塞爾維亞人退回一百年前最基本的領土範圍內。
但係美帝然唔放過佢,被又操弄咗一排後,終於徹底屈服,解除武裝,隨你操弄。仲未夠喉,科索沃戰爭再搞你,審判你戰犯,制裁你經濟。
會唔會睇到嘔?
上面講姦自己個仔嗰套睇字都有啲作嘔
咁你要睇吓A Serbian Film
You're tearing me apart, Lisa!
東京熱?
有呀,

超超超超超重口味cult-The pig fucking movie

全片個半鐘左右沒一句對白,內容很簡單講述一個男人孤零零地住在一所與世隔絕、貌似教堂的農場裏。他每天的生活就是飼養他的家禽,他每天早上喝一杯自己的尿,看著雞鴨們交配,時不時的,他會到後院撞響大鍾以緩解自己的欲望。後來他與母豬日久生情,並和它發生了關係。
後來母豬生咗小豬仔——人和豬的混血兒。那男人爲小豬們編織了漂亮的小毛衣,又教小豬們學著人的規矩在餐桌上吃飯。但小豬們總是在桌子上亂作一團。他只能把那些小豬一個個吊死在門前。
母豬出來看到後,發咗癲咁往外跑,不慎掉入池中淹死了。他將埋在地下,試圖開始新的生活,他開始像豬一樣吃自己剛剛拉完的屎。屎最先還在火上煮熟了再吃,後來,他拉出來就直接轉身將嘴湊下去吃了起來,直至他無可遏制地嘔吐起來。最後,他將自己吊死在門口的枯樹上。

做乜鳩

認真 大約係10年前左右既新戲黎

我記得係睇trailer都已經做左陰影
血腥cult仲未有人講嘔吐戈爾三部曲
真係北韓電影又冇睇過

但關於北韓嘅cult片就睇過《刺殺金正恩》

咩訪問,我樣喪又語癌喎
Enter the void要用酒精或者藥物加乘嚟睇先好睇
留個靚名遲啲搵
仲有冇
一個出色嘅怪雞導演,但我麻麻地佢d嘢
唔係叫愛的曝光咩,睇我名
Cult片係不根據電影嘅元素,亦不根據主流電影迷嘅口味嚟定義一部電影係唔係「Cult Film」。
真正Cult Film只有兩種特點:

1.排斥主流,Cult片係游離於主流之外,唔會大唱主旋律,甚至要故意排斥主流,從意外嘅角度讓觀眾驚喜。

2.影響主流,Cult片要喺主流之外出現但又能夠影響主流電影。

從上述兩點,相信大家可以區分Cult片同普通粗糙廉價血肉橫飛B級電影最主要分別。一部真正Cult片喺橫空出世後要令觀眾驚異,要令主流以震動,要令電影藝術方面影響後世發展。
-

但經過數十年發展後, Cult片嘅特點進化到十分明顯:廉價、粗俗、怪異、做作、各種次文化元素跨界。
往往喺網上搵到嘅介紹都係好籠統嘅說明令Cult片難以明確定義,以至於好多擁有以上特點嘅B級電影都將其稱為Cult片。
-
但無論用邊種定義形式,Cult片和B級片都是不能畫等號的,更不可以有咁樣嘅定義:Cult=B級=重口味/恐怖片!! B級片係一種較為明確嘅定義:低成本、製作粗糙、沒有大明星和精良嘅製作團隊、通常用色情、血腥、恐怖嚟做噱頭。基本上滿足到以上條件嘅電影我哋都可以稱之為B級片。

而Cult片相對更多嘅係一種態度:離經叛道,決不妥協,不屈從於主流卻可以引來支持同關注。Cult並非一種電影類別或者風格,我哋可以話Cult片係一種文化,一種電影態度。
你有多張船飛會唔會帶我走?
樓主有冇睇過,講解下

我之前上網睇講到關2德(東西德)柏林圍牆人民咁
算,就算去年煙花特別多都算

Cult得嚟又有深層思考位,而且電影背景好寫實
試吓睇三池崇史嘅牛頭
係,基本上唔好睇嘅片我好少會為佢打文
唔係貪吃樹
舊時係大陸網睇 好深印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞