主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
我以前打左一篇關於 一transpotting嘅文,貼出嚟比你睇吓

它對我嚟講除左一齣電影外,仲係一份醞釀了廿年醇厚的情懷-《迷幻列車 2》
-
劇情講述一晃眼二十年過去。遠赴他鄉的青頭再度踏上了愛丁堡的故土。哪知道剛一回來,就撞上了走投無路陷入絕望之中的Spud試圖自殺,原來,Spud不僅婚姻失敗還再度染上了毒癮。在青頭的鼓勵下,Spud決定用書寫來治愈內心的傷痕。之後,青頭找到了曾經的摯友Sick boy,Sick boy因為曾經的齟齬令一個復仇的計劃在他心中慢慢成型。在Sick boy的邀請下,青頭決定和Sick boy合夥開一家夜店,之後,擅長設計的Spud亦加入了進來。那邊廂,鋃鐺入獄的卑鄙越獄成功,在了解了當年事件的真相後,他亦決定找到青頭向他尋仇⋯⋯
-
Trainspotting2 (T2) 係一齣令人超出期望的續集電影,相信大部分死忠fans亦覺T2非常出色,出色在佢嘅定位並不狗續貂尾。
記得當日我入場前原本是抱著想睇返廿年前的迷幻shot或者諗住入場感受90年代英倫熱Britpop重臨,甚至乎仲有d以為自己仍然好前衞所以去潮聖一番,但到散場後我感受到就係零迷幻零britpop零前衞。
可是T2依然好睇,好睇在於百般滋味在心頭,散場行走出戲院的一刻我體內立浮現出一種老咗廿年嘅唏噓失落感同無限蒼涼。
-
上集到現在哩廿年來,我都應該睇咗至少廿次(真係1年1次都廿次,而隻soundtrack都已經唔知loop不知幾多次)作為經歷過上集那時代,我的叛逆青春正正踏在那個年代,那種放浪頹廢至今仍或多或少影響我的生活態度(戲中人當然比我更癲更喪更狂妄)
對我嚟講迷幻列車不只是電影,而是一團火。戲內四位叛逆青年摒棄了社會一直追求的主流價值,以choose not to choose不顧後果咁刻畫出另一種生活態度,被視為我這一代人的經典。
坐在影院看T2的整整130分鐘,看着仿似熟悉的主角--青頭,sickboy,卑鄙,Spud跟自己一同長大,一同由鮮肉變臘肉,隨住年紀愈大,我與他們不只是別人的「兒子」,也成了別人的「Daddy」。我地由choose not to choose到慢慢地妥協,慢慢地choose life. choose a job. choose family........
-
T2的而且確係一趟回憶旅程,戲內除了見回四個同自己一齊成長的主角,亦見回青頭那一間睡房,那一個綠色衣櫃,sick boy用嚟射狗那枝氣槍,他們當年成日蒲那間酒吧,仲有愛丁堡嘅郊區,而早已離世嘅tommy同毒窖內嘅嬰孩亦在我腦海浮現,但這二十年,桃花依舊,人面皆非,經不起時間溜走的不在於面貌,而是在於心態。
還有在T1尚未成年的Diane沒有走回青頭那一班人的舊路。她當日只是個喺球場旁邊看睇他們踢波、同青頭one night stand的死靚妹,今日已經成為了律師,時間令二人隔著的距離,只能容讓青頭在樓下偷望。坐在觀眾席的我也彷彿看見了自己,當年看這部電影旁邊跟我一起看的人是誰?生活如何?現在在哪?
我們始終記掛昔日的自己,只是我們不再是十多二十歲,而我們的叛逆狂妄,也無法與廿年前相比。唯有在回憶裡,在Spud寫的書中,我們才能真正回到我們的年少輕狂。
重口味奸屍碎屍片

連登好多變態仔
我鍾意死人

但我係絲
子華嘅一蚊雞保鏢算唔算溝片?
破解方法就應該唔係電影制作人諗出嚟嘅,佢地係做資料搜集得返嚟

林正英演活咗本土驅魔人,一講起港產殭屍片一定會講到佢
樓主對溝片嘅定義係咩?
票房低? 冇人睇? 好多人覺得係爛片?
非主流? 定係因為某啲原因被underrated嘅電影?
真正Cult Film只有兩種特點:

1.排斥主流,Cult片係游離於主流之外,唔會大唱主旋律,甚至要故意排斥主流,從意外嘅角度讓觀眾驚喜。

2.影響主流,Cult片要喺主流之外出現但又能夠影響主流電影。

我諗一蚊雞保鏢只係中左一點
絲打都咁變態,連登真係卧虎藏龍
咁講基本上所有非商業性質嘅電影都fit到第一點

而第二點係成功嘅溝片先入到圍

一蚊雞算係失敗嘅溝片
我嘅個人角度係Cult片相對更多嘅係一種態度:離經叛道,決不妥協,不屈從於主流卻可以引來支持同關注。Cult並非一種電影類別或者風格,我哋可以話Cult片係一種文化,一種電影態度。

咁當然唔同人對cult片嘅睇淺都唔同,就算鬼佬眼中嘅cult片,因為文化有別,喺我地香港觀眾眼中可能一d都唔cult

例如鬼佬會覺吳宇森嘅辣手神探同英雄本色好cult,但我地睇就平平無奇
我覺得溝片有種特徵
就係歸唔到類別嘅題材
即係題材/主旨唔清晰
但睇完你get到會明白個導演係想表達一啲野
哩一係其中一個例子,
但其實仲有好多純官能刺激嘅cult片,不過我個人偏好睇你講果類片
有冇睇過兩年前上映嘅擺渡人
我覺得敗筆處在於選角搵左大明星
失去左一種生澀感
我覺得Tarantino個d唔算cult片啦
殺手呀一點睇
中學時期係電視睇第一次睇完好沉重
個人灰左成個星期好恐怖
劍走偏鋒都可以納入部份溝片嘅元素之一
我覺得香港電影圈冇咩人整理過香港嘅溝片
好似亂葬崗垃圾堆填區咁
或者重視過溝片存在嘅意義同重要性
其實溝片代表一個社會嘅次文化
而主次文化係唇齒相依相輔相成嘅關係
冇溝片做底層激起一圈圈嘅浪花,
就唔會有主流上層併發出耀眼輝煌嘅火花
璀璨奪目煙花嘅製作人,其實都歷經無數段浪花給予靈感,經過沉澱,蘊釀,發酵先能夠震撼社會,impress一個時代嘅人
淺野忠信演得好出息
生秋王呢套正嘢 我睇完都係唔明
咁你覺得點先算?
想吸引吓你睇法
好同意你講嘅溝片代表一個社會嘅次文化
就好似而家香港電影業界內憂青黃不接
好多都北上掠水搵銀
更少人投放資源係本地市場培育新晉
個人雖然唔鍾意王晶
但佢有一句說話的確反映現實
大陸票房係香港票房嘅25倍
外憂就係中共想慢慢做低香港電影業
香港政府都唔會主力投放更多資源係呢方面
最輝煌嘅時代已經過去左
加上東南亞其他國家嘅本土電影都陸續堀起
好似韓國屍殺,愛情電影,泰國嘅恐怖片,日本
台嘅青春校園電影等等

溝片同主流商業大片嘅關係亦如是
點解香港黎黎去去都係警匪,乜乜風暴?

當然,觀眾口味都會影響市場
港產片仲有烏鼠機密檔案,睇住肥貓由正常變痴線個過程快到

好鍾意睇港產CULT片
特登整到舊舊地係幾正
都有嘅,「天狗」,富大龍主演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞