主攻世界各地cult片三十餘年,你問我答

656 回覆
333 Like 9 Dislike
我鐘意睇電影,而咁多電影,就特別鐘情Cult片。
點解?就因為我沉醉於果種「枕頭與拳頭」的形而下所結合嘅娛樂感。

Cult片對好多只鐘情純粹悶藝電影嘅影迷嚟講,它只不過是nothing,但對我嚟講cult片係我生活所需嘅一部分,雖不至於將它比喻為糧與水,但說它是廁紙也不為過。

仲記得最初第一次接觸cult片係小學時代,亞視半夜所播嘅一套怪雞片,片名同劇情已經印象模糊到接近完全唔記得,只記得片中主角係一個思覺失調嘅男人,圍繞住佢所發生嘅事情都係怪雞非常。
當時我跟本唔知自己所睇緊嘅係cult片,只感覺到點解齣戲咁古怪嘅。

跟住若干年後嘅90年代中期,剛出來社會工作的我,第一份工就係喺旺角信和M樓賣二手LD,冇錯,係LD,年紀輕嘅朋友可能唔知係咩,LD即係LaserDisc,最初代嘅digital產品,成隻黑膠碟咁大,雙面,睇到一半嘅時候要自己反碟,好麻煩,所以後來比vcd取替。

果陣日日返工就係睇碟睇碟同睇碟,由中午12睇到夜晚9點都係不斷睇碟,份工做咗兩年左右,果1兩年所有鋪內港產片外語片熱門片冷門片我都會睇,逐漸發現咗原來好多冷門片都係好怪雞,有d劇情天馬行空到你諗都冇諗過,有d就血腥暴力到好似血漿大平賣咁。

當時「cult片」嘅個學名仲未喺香港出現,所以當時嘅電影撚賜封哩種類形片叫「怪雞片」。

後來互聯網開始發達,可以搵到嘅電影資料更多更豐富,而我終於知道自己由細到大所留意到嘅類型片叫「Cult片」。
亦知道外國cult片市場係一路奇兵,更發現喺香港70年代電影新浪潮,cult片係曾經盛行一時,打蛇,第一類型危險,女集中營,山狗,五毒,邪,……數之不盡。而好多當今影壇大導好似徐克,許安華, 牟敦芾初出道都拍嘅實驗電影依家睇返都被視為cult中經典。

Cult片看似品味低俗,血腥暴力,咸趣怪雞,但冇咗佢日常生活就會好唔慣,每次我唔開心,需要發洩,需要自我安慰,它就係我心靈雞湯。
點睇園子溫?
有冇咩推介
早期冷血金魚佬同奇異人生馬戲團係極品

但去到戀之罪後已經無復當年勇

Btw,佢老婆好好J
我喺連登出個幾個cult片推介

另外可以睇吓我ig,專門介紹cult片/劇/漫,依家已經介紹左70幾齣

ig : chat_cult_place
屍營旅舍點睇?

我本身唔睇恐怖片, 但睇完覺得好正
有冇類似既片種介紹, 最好唔會突然間彈出黎嚇尻你果d
作為恐怖片fans肯定會喜歡,簡直是各路妖怪眾聚一堂。屍營旅舍擁有所有恐怖電影的套路,但絕不是傳統意義上的性感男女不斷受折磨的老套情節, 片中提到很多關於人性, 公祭, 犧牲。編劇顛覆了以往所有恐怖片的模式,同時還不忘以黑色幽默的方式狠狠的惡搞了它們,當你的思維剛進入一個邏輯,劇情又將你帶入另一個邏輯,感覺有很多驚喜,是一部很有趣的電影,恐怖片裏算是一個顛覆之作。
有其他同類片介紹,但依家準備返工,要lunch或今晚放工先得閒打長文介紹
Cult都可以係藝術
我覺得係一套神作, 雖然當初都係被迫睇, 但佢果種帶完你入局又話你聽唔係咁既編排好正

所以好想搵呢類型既片種, 但無奈好多都係恐怖片搞到我唔想睇
我直頭當係一門搵唔錢嘅學問
我直頭當係一門搵唔到錢嘅學問
我都覺係神作,不過唔知點解好似好少人留意到哩齣片

同埋好多人都唔知未成名前嘅雷神有份參與演出
當年高登個 po 都好長,意見兩極,鍾意嘅好鍾意,唔鍾意嘅係到狂鬧咁。我自己當年入場睇咗兩次
入黎見到個排版咁公整就知樓豬一定係真痴線佬 留名問問題
睇過好多套cult片 但係覺得最正都係fight club
一流
最鍾意聖山
留名學野
點睇Mandy ?

我第一次睇覺過癮,第二次睇再嗒真d發現到佢嘅電影message其實仲正
伯爵簡直係HK既CULT片先鋒
我係因為佢個台而大量接觸CULT片

可惜佢走粉俾人拉左
力王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞