入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
你問我,定問佢?
肉類我冇俾,間唔中俾一小粒鮮蘋果肉佢食
問你個籠
你勁似果啲營養師
有冇買磅幫佢地定期磅下重
電子磅有,但都好少用,越磅越傷心

最肥一隻用呢個
http://www.sanko-wild.com/animal/c_c117.htm

銀狐用呢個,之前俾個新大籠佢,但佢唔鍾意仲咬我,結果又要用細籠
轉輪已換15" 
http://www.sanko-wild.com/animal/c_c101.htm
另外每個籠都加一個盒仔俾佢地訓覺用
今日隻鼠又突然嬲豬咬到毛都入埋肉 好狠
大家畀倉鼠咬到出血通常會點特別處理?
隻手咁短點打飛機
我嗰隻成日自含
笑左 佢係會用脷係咁奶 有時又咬下面 睇到一條深紅既賓周仔 最尾會出左一粒黏黏地又白色既野 就係精 佢會自己食番
麥皮蟲
哈姆太郎
又黎少少分享
今次想講下關於倉鼠疾病既問題。
先係最常見既病

<腫瘤>
倉鼠既腫瘤 好大機會係因為隻鼠癡肥 食好多高熱量既野而導致 通常出現係耳仔 肚仔 胳肋底 總之無啦啦生左一粒野出黎 如果係眼仔度 有機會係眼瘡 不過呢啲等等再講

我對上一隻鼠 有生左一粒腫瘤係耳仔度 好多時侯鼠年紀愈大就愈發出黎。有機會生長速度極快 相反都可以好慢。

有腫瘤?又唔洗一定打定輸數先既。
第一,有手術做嫁嘛。
如果你隻鼠年紀大 絕對唔建議開刀做手術 因為佢既體重 麻醉藥既成分 已經超出佢能力範圍 負荷唔到。

咁如果你話 我隻鼠後生 評估過後係ok 藥費同手術費果啲你都冇問題 咁就做啦 至於邊間睇鼠係好既醫生同獸醫診所 上面有巴打比左幾個建議 感激萬分

另外 就以我既鼠為例 我帶左佢去睇獸醫 醫生話佢果粒係良性既腫瘤黎既 問題唔大 因為係良性 可以唔做手術都得 唔做最多粒瘤會一直跟住隻鼠到死果日 除左會慢慢變大 同埋隻鼠多手走去整粒腫瘤 就唔會有特別大問題

我隻鼠果時都兩歲 真係唔會考慮做手術 再加上佢粒瘤係良性
最慘係佢多手 成日刮 搞到成日流哂血 睇見都好心痛

我果時仲問左醫生一條問題
粒瘤而家係良性 會唔會突然惡化 變做惡性瘤 ?

醫生話唔會 係良性就良性 唔會惡化的 (我根據當時醫生咁講 但醫術呢啲真係因人而異。。。
都好好彩 直到我隻鼠走果日 佢粒瘤最多變大之外 冇影響佢身體任何既唔舒服
<濕尾>

唔知大家有冇聽過濕尾呢兩個字?
亦即係腸胃炎 倉鼠黎講 一腸胃炎就好大機會會死 不過 都要睇番你有冇即刻帶佢睇醫生。

濕尾 好多徵狀睇得出。
1.隻鼠冇哂精神 成日係度訓
2.冇再點出黎跑步
3.冇胃口
4.痾爛屎 好多水 好淋(正常既屎係一粒粒 岩岩痾既可以接受少少軟身 乾左就硬身 而且係黑色) 如果係濕尾既屎 明顯一pat pat 可以留意下個籠會唔會周圍都係爛屎 再加係啡色 淺啡色既爛屎
5.鼠既屎忽位長期濕左 好黃 有機會係佢既尿 但平時佢冇既話就觀察下佢啲黃尿係邊度出黎
5.愈黎愈瘦 體重好快咁下降 唔食野又痾 緊係變到好弱

濕尾對倉鼠黎講係好致命既疾病 萬一咁唔好彩發現有 唔好諗啦即刻book睇醫生唔拖得
倉鼠真係好可愛 d毛好軟熟
好掛住比佢地四隻腳仔踩上手心既感覺
呆下呆下就真係好搞笑 但係成日咬籠真係好攞命
最重要係一線三線小露寶類個籠底面積最少要40cm*60cm跑輪直徑17cm,而熊仔類要60cm*80cm,跑輪21cm呀 養得都想隻衰野開開心心架嘛,係咪先

我屋企隻肥仔,晚晚都打幾次J

惡樣
又係時候放下相

係咪好有興趣睇下啲倉鼠點打飛機?

出賣下我以前隻愛寵
佢成日都打飛機嫁 好明顯地
紅色果粒 就係佢個賓周仔 唔洗懷疑 佢個賓周仔係可以再長少少

咁 之後呢

係既 大家所見到白色既 就係倉鼠既子孫 佢地會自己食番佢 咬下咬下就冇再見過佢係口度吐番出黎
以前唔知咩黎 抱完佢上手發現有 仲摸過禁過 係黏黏地

d仆街可以用口扯到自己條賓周勁長
仲識禁住自己蛋蛋黎扯
新手養咩品種較好
紫王
想請問下,隻鼠有隻眼紅左即係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞