入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
小露寶都有得執
okok
留名
獨撚熊表示天氣轉涼了我要好多好多好多廁紙
全身震係驚
如果間唔中頭仔震就係冇野,佢地有時都有呢D反射動作
醫生話唔影響生活就冇野,同人訓覺有時會震手震腳一樣

未落十幾度都唔駛保暖
同唔好用棉花

香港天氣用廚紙或紙粒就得
okok 我比廚紙佢
見佢係咁咬 是咪正常
我用魚缸做籠 如果同鐵籠養有冇分別
個缸30x30x30cm 會唔會太細?
未有磨牙石同滑輪 需唔需要急買?
佢唔係傻,唔會食
就算食都係少量,唔大影響
你夠野食,佢點會食紙
有人棄養,我接收咗
okok

圓look look

四腳爬爬
小露寶啲指甲長到彎左可以點搞?
完全上唔到手
請問點解唔好用棉花??
誤食棉花會塞腸/手手腳腳比棉花纏住壞死

外國台灣有唔少呢啲case所以唔推薦用棉花
我果隻布丁鼠買左就快兩個月
仲係唔識滾沖涼粉 要用手審落個身到
磨牙石又唔咬
磨牙石唔咬嘅試下俾啲鼠用磨牙栗米 30幾蚊有一包 我個隻就係咁
沖涼粉佢白己會試下滾架 你試下擺入個寵入面
屋企隻鼠鼠尋晚過咗身
我同我男朋友都好難過
明明前兩日都可以好精神 突然話唔掂就唔掂
我地一見佢情況怪怪地已經即刻飛的去大圍珍禽異獸到睇 醫生冇咩用 佢情況好差 捱唔住就過咗身 佢先得10個月左右 仲係好年輕
佢一直好嗲我地同我地好親密
突然走咗 間房突然好空 唉
鼠鼠好識隱藏病徵 大家最好令三個月帶鼠鼠去做下身體檢查 通常都係300-400 買個安心都好呀 希望大家嘅鼠鼠都健健康康啦
突然話唔掂就唔掂
點樣突然唔掂?
叫佢唔郁?
我隻2年,老左好多
前日都一切如常嘅 一樣會食嘢會走動會嗲下我地
但係尋日朝早我男朋友摸摸佢 就發現佢完全冇精神 抖氣都好似好辛苦 仲要個身涼涼地
咁我地都要翻學 過咗一陣翻到屋企睇佢 發現佢仲係咁
於是我地就好驚 即刻趕去睇醫生 但嗰時醫生已經話佢個情況係隨時會走 我地可以照醫 但佢太虛弱可能打麻醉都已經會令佢醒唔翻 我地知佢隨時會走 唔想佢係醫院嗰啲陌生環境走 於是醫生就開咗抗生素同營養糊仔比我地 係醫院嗰陣喂抗生素佢都仲會食到 翻到屋企喂糊仔 佢已經唔識郁個口 我地知佢好快會唔得 於是我將佢抱住 用心口嘅溫度暖住佢 佢慢慢呼呼頻率變慢 就過咗身了
今日我地帶咗佢去彩虹橋到做善終 火化咗帶咗佢翻屋企 希望已經係小天使嘅佢會一直一直都陪住我地啦
兩年都年紀大啦 希望你隻鼠鼠會健健康康啦 作為主人 陪佢玩多啲 比佢開心啲咁生活啦 佢嘅一生只有你一個主人咋
細個個陣養過小灰霸,生仔後養大左原來係銀狐

紫狐,小老母,熊仔鼠都養過

熊仔鼠同小灰霸隔籠都可以打交,小灰霸伸手去隔離籠畀熊仔鼠手都咬斷

小老母最難養,一拎上手可以好快爬上你背隻
絲打 想問你個籠喺邊到買?我見mk好似無 淘寶又嫌佢耐
今晚去買倉鼠了~
個籠,設備同野食都準備好
今晚行下旺角, 合眼緣健健康康就買!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞