入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
唔應該俾佢咬,一咬就話下佢,放番佢入籠
久而久之就會知道唔咬得人
咬你你仲俾野佢食,佢唔咬多你兩野就笨
有養開,留名支持下
記得要宣揚「籠要有足夠空間同滾輪」,「倉鼠係獨居動物」
太多人唔知倉鼠唔可以擺埋一齊養 放埋一齊一定打撚到仆街
我到依家都唔係太敢捉起佢
大家平時係點捉鼠鼠?
當年我有一對係我屋企人朋友移民俾我地領養左
一開始唔知唔可以一齊
夜晚兩隻打交打到嘈出聲我用手阻止俾其中一隻一野咬落黎,仲記得佢咬完係咬實我要fing開先得,流左幾分鐘血先止到
但就剩係嗰次之後隻鼠就未試過咬我
隨時爬上手就訓,俾手指佢會咬我指甲 就血岩岩剪完好貼佢都係唔會咬到我手

最後應該係自然死,死前一晚不停咬籠要出黎,一出到黎就喺我隻手抖大氣唔郁休息,但一放番入去又不停咁咬籠要出黎,咁就知咩事
陪左好耐,第二朝都真係死左
仲有「嚴禁使用棉花!」
我見之前樓主講用粟米砂舖底 想問下有無圖睇下
另外到底用咩比佢保暖好
綿花又驚佢食落肚 紙巾d人又話有漂白劑對佢地唔好
好難捉摸啊
第一次養果時試過一次養幾隻 第日朝唔見左一隻以為跳左出籠 點知原來比其他食左
而家養梗第三次 比佢好食好住就成日咬我
推薦使用象仔牌廚房紙
四季適用 無粉塵又安全

撕成長條就可以了
佢地會自己揀岩用的走
你隻鼠有瘤?
係啊 有好多粒肉瘤仔
幸運嘅都係良性 無惡化過
不過都做咗天使了
我另外一隻小銀狐都係良性瘤,之前做過兩次手術,現在又復發,好彩今次位置唔喺肚仔,係近右腳但唔影響生活, 依家俾黑酵母,佢食下希望control 到唔好再變大, 隻衰豬唔好咬就得
象仔牌 = Scott
呢隻軟身又過到 FDA認證
價錢6卷大約 HK$24-27
(※有D牌子廚房紙會好硬同利邊會傷到鼠鼠)

冬天我會落呢隻紙碎俾佢,大約2日換一次
http://www.oxbowanimalhealth.com/our-products/litter-bedding/pure-comfort-white
補充:冬天我係紙碎+Scott ,紙碎做底,scott 就撕碎好似"團子"張圖咁放紙碎上面
屋企隻衰野成日摷到D野地周地都係
次次幫佢清完籠, 轉個頭又成地野食

琴晚又試下比佢上我手食野
放晒D野食係手心
結果, 佢又係大力咬實我隻無名指..
開始唔想同佢玩了...
另外有D健康建議,糧唔好俾太多,約 鼠體重1/10 好,怕佢餓就加幾粒OXBOW 草圈

有D垃圾糧就唔會買
買大路牌子 bunny expert *(呢隻脂肪比較多唔可以過量)/ Versele-Laga (呢隻有2隻版本,一隻俾熊仔鼠食/一隻俾細鼠食),oxbow 合成糧(最好係呢隻,但要時間轉,因為口感唔好鼠鼠唔like,我買garden select 口感會好D但都唔係食好多,家下我會70%雜,30% oxbow)
磨牙石唔係必需,D糧有磨牙作用就得
我D鼠冇用磨牙石,牙齒係冇過長

雜糧瓜子/花生抽起,間唔中當零食俾佢

生鮮生果菜
e.g. 蘋果 西蘭花, 粟米唔好太多,太多會肥,佢會放o係腮好容易變壞
蘋果要去皮,唔可以有核 (蘋果核對鼠有害)
記得洗乾淨
「食得健康一點,伴你長久一點」

掂鼠前後 要洗乾淨手,保護鼠鼠保護自己
籠2-3日要洗(夏天1-2日) ,唔係好易有霉箘

抱到上手後,每日輕輕按下同睇下鼠鼠身體
有冇瘤或者其他毛病e.g. 傷口 /不明原因甩毛,有問題就去請教獸醫唔好上網亂查
可以的話買個蛋糕電子磅,每日磅下佢,睇下有冇過重,同突然輕o左
另外鼠鼠病發可以好快,所以有問題一定要立即就醫

平時可以每月儲定一D錢 e.g. HK$300/month
做鼠鼠醫療基金,一歲打後鼠鼠會開始中年
有機會有D大小毛病,如果有儲開唔洗到時一大筆
另外真係健康終老,D錢可以用來幫鼠鼠打點身後事

BTW 如果有能力或可以的話,半年左右做過body check
俾多D時間佢
如果佢咬你,你要俾佢知唔岩

立即收起手中野食
可以放番佢落籠,之後話下佢同佢講咬人鼠唔得
同話佢知你咬我就話,如果第2個唔知會掉你落地
變死死鼠,死死鼠冇瓜子食....等
屋企隻衰野成日摷到D野地周地都係
次次幫佢清完籠, 轉個頭又成地野食

呢個我覺得冇問題,有活力由佢啦
佢自己會安排
唔好放棄啊
樓上太長所以唔quota 啦
補充水果蔬菜做法
留意番 有啲菜需要煮熟先比佢地
西蘭花 青椒 南瓜 等等

好灰心
依加隻三線鼠養咗半年
由佢一個月大開始養
養咗一個月後都肯主動上我手
唔知做乜之後就唔肯,只有瓜子引佢先肯
有時我就捉佢上手
初初都無咬我,即使佢成日想向外爬,好想走咁
依加上咗我手就成日中等力度咬我,就算上咗手之後我幫佢掃背都無用。之前肯我隻手到食嘢。依加上我手,只對瓜子有反應,一俾佢就塞入口想走人。
唯一肯嘅就係俾我伸手入籠到掃佢背
今日買咗個鐵欄,打算俾佢喺廳到跑下啦
點知就狂咬個鐵欄,咬到有聲
買咗包士多啤梨味倉鼠威化餅俾佢,平時見fb group啲人嘅倉鼠好中意食。點知佢聞兩下就算,之後完全無視佢。
養咗半年,同佢交流愈來愈少。買咗好多嘢俾佢,佢都唔中意。
唉 好灰心 之後都係做啲例行工作,換下糧食紙墊算。
唔一定隻隻鼠都會鍾意食
都有倉鼠唔食瓜子果仁
有時發脾氣唔睬你有可能處於發情期
放佢出嚟玩係即刻咬定跑左陣先玩?
放佢入個圍欄到,周圍望咗陣,幾分鐘倒啦,就不停想爬出黎,然後就咬欄
因為佢第一次咁樣出嚟緊張
可以比鼠球佢喺屋行下先

厭世鼠
你收養多隻,到時兩隻爭寵就會輪住上手
我之前有2隻時,抱一隻另一隻會妒忌,咬籠要抱
兩隻成日要人抱

家下其中一隻小天使之後,另一隻已經冇咬籠要抱
現在要捉佢出來抱...少o左主動上手抱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞