入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
佛系都會滅團
老豆老母會食
冇法有D唔健康佢地會殺

Professional
好!我繼續講下啲品種

由於我冇養過其他品種 我冇辦法一一解釋哂佢地既野 但我都有了解下關於佢地既知識 (有養既巴絲可以幫下手補充資料

以我所知 大家通常見既細細粒倉鼠 大總類係叫三線鼠 原因係佢地背脊都係有好明顯既一條直線

紫狐:

(google得黎既圖片

金狐/布丁鼠:

小露寶:

三線鼠 其實係佢地交配混合而成既。銀狐、金狐、小灰霸、紫狐交配之後佢地生落既bb 都有機會一胎出現唔同顏色既三線鼠

以我所知 紫狐大左會好似銀狐 好多人會誤以為紫狐係銀狐嫁 。紫狐細個既時候 身上面既毛有淡淡紫色 到左大個 會愈黎愈淡色 最後好大機會變左成隻都係白雪雪 如果你發現你隻鼠大個既時候 竟然變左成隻白色 冇乜其他色既話 咁你好大機會當初買果隻係紫狐嚕
如果係銀狐又點呢

大個仔大個女都仲係灰到咁 身上多處都係灰色既

仲有仲有 都好多人鐘意既熊仔鼠

長毛白色熊仔鼠

奶牛熊仔鼠

原色熊仔鼠

以上三張相都係我既相 不過都走左了 熊仔鼠最大特徵就係有個豬鼻仔 周圍索 成日企係身 豎起耳仔
熊仔鼠仲有好多顏色 啡白就係熊仔鼠既原色 然後發展到有全白 全啡 淡啡 黑白 金金地既色 仲有長毛選擇添
不過長毛有個唔好處 如果你用既底材係紙棉或者木糠 好大機會佢啲毛會經常痴住一舊舊碎同棉係度 特別係屎忽位 (佢行果時個身係咁拖)

黎啦分享你屋企隻熊仔豬鼻黎睇下
想養群居鼠
沙鼠係好選擇
籠夠大可以養5-6隻,佢哋識排隊玩碌,有秩序過中國人

除左隻熊仔鼠我仲有隻小露寶
有時淨係望住佢地都覺得好治癒

呢隻衰野上次感冒完又番發 睇緊醫生 今次要食抗生素3個禮拜

大袋
大袋到佢 佢隻肉掌好正
我之前隻倉鼠成日打飛機
你隻咁fit 我兩隻都係大肥婆
笑死 得意到
之前係網見過有隻倉鼠斷腳睇醫生 幫佢用野包實左隻腳仔 搞到勁似啲人打石膏咁笑左好耐
可惜走左了
養過一隻雲石一隻大袋

老年樣
話說的隻鼠鼠隻手生左粒野關唔關食太多瓜子事?
高熱量食物有機會
有啲真係好鐘意打飛機 我之前養過一隻成日都打飛機 成日都比我拍片 又影哂相 開頭會好驚訝 好驚奇 後尾次數多到我見到都唔再睇 睇到厭
佢本來得30.5gram 佢終於肥左少少 而家40.5gram 我其他鼠都好肥。。 我比醫生話我啲鼠全部癡肥
雲石聽講好惡?係咪
有邊個錫鼠主人 D鼠唔過肥............
好乖架
反而熊仔咬過我一次
一般兩至三年 好短命
不過都已經足夠培養好深厚既感情

有貓都可以養 但係你需要放倉鼠籠係隻貓搞唔到既地方 同埋最好用布蓋住個籠 等佢唔會咁驚
有D肥DD都有好處,萬一有病時,都可以頂住
我隻肥白之前有良性瘤到做完手術 前前後後跌10幾g
生粒野大多數係脂肪瘤 我隻鼠耳仔都生左粒 醫生話好多鼠都會有 係好常見既病 瓜子係高熱量野食 係關事的
食得多瓜子會短命d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞