入門倉鼠飼養資料庫

626 回覆
251 Like 8 Dislike
全膠個隻,冬天ok , 但其他季節太焗
spca 或者fb 倉鼠 group 耐唔耐有得領養
fb group 有時啲人仲會送啲倉鼠用品
大女今早做咗小天使
節哀順變 加油!
雖然有心理準備,但來臨時還是很傷心
無用的 準備幾耐都唔會接受到
昨日早上7點還上手要我抱抱,之後我俾少少水手掌
佢飲完,佢用手洗個面,之後我放番佢落籠,之後佢行入盒仔
我見佢想訓,咁我唔打攪佢,我就訓多陣
之後10點我起身,想起身俾藥同食物佢...
打開盒仔...抱佢結果佢成身硬晒..冰冷....
來不及和她說再見
我隻布丁同銀狐

img]https://na.cx/i/QgmU3mq.jpg[/img]

如果大家鼠鼠有一歲多,可以的話去做下body check
對你及鼠鼠也是好
我果隻離開前一晚都瘋狂對我撒嬌
又肯同我合照
結果係我番緊工果陣佢離開了
我到屋企只有冰冷的鼠鼠
送別儀式 親手噤制果一下
永遠都唔會忘記
想問下樓主係咪唔係所有倉鼠都肯上手
我隻熊仔養左成個月都仲避緊我
佢又唔係縮開 但完全直行直過 掂一掂佢就想咬鳩我
利申 新手
我用面包蟲引我隻奶滋上手....
食飽先後聞我隻手幾下, 大力咬我幾下我就放番低佢...
btw, 我隻鼠鼠養左一個月左右, 除左成日追咬我手指之外一切都正常
係唔知點解依個星期成日都想爬出個籠, 明明個籠已經好大..... 成日係咪舔個籠邊, 雙腳企係咁向上爬
個籠係35x25x25....
想出來玩,或者同你玩
想要野食...但呢個唔係真係冇野食,你都唔好俾佢
要俾就要佢出手先有得俾
另外有時可以睇睇個水樽出水有冇問題

你試下俾鼠波佢放下風,有時太悶都會咬
仲要咁後生有精力
得一歲半,佢都好努力
我每個月都會同佢慶祝生日
15號剛好來到17個月慶祝生日
我把瓜子整碎俾佢食得好開心
我知佢辛苦但都佢捱到早上同我和我太太道別
才回到平時訓覺盒子 做小天使.......
BTW真係好掛住佢
至少需要30x40
決定好點樣處理身後事未
火化了已經 ,希望佢安息
我會掛念佢
琴日又試下用面包蟲引佢上手
手係上左, 但係奶滋對我左手食指頭真係好有興趣...
我面包蟲放手心, 佢爬上黎食之後, 就會轉身去咬我隻食指指頭.. 仲要大力咬
咬到我縮手啦, 就轉戰去咬我隻手指公...
D牙好似愈來愈尖
我已經特登去買多左舊磨石細磚比佢 加加埋埋有三樣唔同既野比佢磨石 (樹枝/細磚/大磚)
佢都唔係成日磨
反而我一坐o係籠前面, 就係咁舔+咬籠...
點算好..
磨牙*
磨牙石只會幫佢D牙越磨越尖
鼠鼠如果D糧磨到牙,唔駛比磨牙石
D牙只要帶黃 健康牙齒顏色
同上下門牙長1:3 , 即上門牙長1 下門牙就長3
咁佢咬合就冇問題
我都係餵雜糧炸
但係佢成日搵野食 搞到我想餓下佢迫佢食埋其他糧
其實比鼠鼠咬到 應該鬆手定由佢咬 佢好似愈咬愈大力咁
要control 下,我走o左隻鼠
因為太為食,歲半就心藏肥大...走o左
之前keep 住 7x g,正常成年鼠應該為 50g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞